Jau kurį laiką svarsčiau, kad turiu pasidalinti visai neseniai atrastu, puikiu duonos receptu. Nuostabiausia, kad ši duona kepama
be miltų, be kiaušinių, ji
tik iš riešutų ir sėklų!!
Man pats netikėčiausias komponentas pasirodė gysločių sėklų luobelės. Jos mums pažįstamos labiau kaip maistinės skaidulos, kurios užkerta kelią vidurių užkietėjimui, palengvina tuštinimąsi, be to jos dažnai yra naudojamos norint sulieknėti. Gysločio luobelės turi ir tirpiųjų ir netirpiųjų skaidulų, tad plonajame žarnyne jos nėra suvirškinamos, o tik iš dalies suskaidomos. Gaubtinėje žarnoje šios gysločių sėklos virsta kempine, ji po truputį didėja absorbuodama vandenį taip pat toksinus ir šalinimo produktus, dėl to lengvai ir greičiau išsituštinama.
Žmonėms, kurie su maistu gauna mažai ląstelienos, gysločių sėklos yra ypač tinkamos. 100-tame gramų šių sėklų yra 71-as gramas tirpiųjų skaidulų - tai yra labai svarbu gerai medžiagų apykaitai. Žmonės turintys aukštą cholesterolio kiekį kraujyje, turėtų vartoti kuo daugiau tirpiųjų skaidulų, nes jos suriša blogąjį cholesterolį. Taip pat gysločių sėklos reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, gerina virškinimą ir žarnyno būklę bei padeda viduriuojant.
Dar vienas komponentas vertas dėmesio yra CHIA sėklos. Prisimenu, kai pirmą kartą kepiau šią duoną, iš skūpumo nusprendžiau šių sėklų neįdėti ir pasigailėjau... Nors duona gavosi skani, tačiau jai labai trūko tvirtumo. Laikui bėgant sužinojau, kad be visų gerųjų savybių šios sėklos duonos recepte atlieka kiaušinio vaidmenį, kai išbrinksta vandenyje chia sėklos virsta želatinine mase. Nors šios sėklos yra praktiškai beskonės, jose yra pilna naudingų savybių. Pačios geriausios yra omega-3 ir omega-6 riebiosios rūgštys. Jei įtrauksite šias sėklas į mitybą, savo organizmą praturtinsite kaliu, kalciu, fosforu, cinku bei manganu, o taip pat chia sėklos yra puikus baltymų ir maistinių skaidulų šaltinis.
Duonos kepimui rekomenduojama naudoti kokosų aliejų arba
ghi (ghee) sviestą, nes tai yra vieninteliai riebalai, kurie turi aukštą "degimo" tašką, dėl to yra labai tinkami kepimui. Įprasti aliejai, kurie turi žemą "degimo" tašką arba kitaip sakant degantys aukštoje temperatūroje, suyra ir išskiria laisvuosius radikalus, kurie žaloja mūsų ląsteles ir jų membranas. Per tam tikrą laiką, tai gali iššaukti ir tokias ligas kaip aterosklerozę ar net gi vėžį. Tad, kaip jau supratote net ir alyvuogių aliejus nėra pats geriausias, nėra tinkamas kepimui, o pradėjęs degti jis netgi gali tapti nuodingu. Dėl to šį aliejų geriau pasilikite salotoms gardinti.
Reklama
Aš duoną kepiau silikoninėje formoje, nes iš jos visada lengva išimti kepinius, bet tiks ir įprastinė kepimo forma. Siūlau išbandyti!
Kristijana
Atsakyti