Avižinis - avižų kisielius

2020-10-22 Autorius WorldRecipes.lt

Avižinis - avižų kisielius
Avižinis kisielius turi praktiškai magišką reikšmę senose Lietuvos Kūčių tradicijose, kaip rašoma N. Marcinkevičienės Metuose, avižinis kisielius, iki dvidešimto amžiaus vidurio buvo privalomas Kūčių vakarienės patiekalas. Šį kisielių senovėje virdavo kaip auką protėviams, vėjui ir stichijoms, bei palikdavo per naktį ant palangės. Jo gaminimo procesas yra neatsiejamas nuo kerėjimų ir užkalbėjimo elementų.  Dažnai prisimenama, kad kai motina virdavo kisielių, tai vaikai turėdavo basi bėgioti aplink ir kartoti kalbėjimus. Na, o tie užkalbėjimai turėjo lemti vaikų greitumą ir sveikumą. 

Šį avižinį kisielių išvirti nėra taip paprasta kaip paprastą su krakmolu sutirštintą kisielių, tačiau jo skonis begalo švelnus ir malonus. Jeigu neturite kantrybės ar laiko eiti per visus recepte nurodytus etapus, galite tiesiog virti įprastą kisielių – tarkime spanguolių, ir sutirštinti jį ne su krakmolu, o su avižiniais miltais, tai bus visai nebloga alternatyva. Linkiu visiems grąžinti avižinį kisielių ant Kūčių stalo.

Ingredientai

    • Avižų dribsniai: 1 pakelis
    • Juoda duona: 1 riekutė
    • Vanduo
    • Cukrus: 4 valg. š.
    • Druska: 0,5 arb. š.

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių avižas perplauti, supilti į emaliuotą puodą, užpilti vandeniu, kad apsemtų ir padėti juodos duonos riekutę. Uždengti kelis kartus perlenkta marlę ir palikti rūgti.
  2. perplautos avižos rūgimui
  3. 2. Po pirmos dienos pasižiūrėti ar pakankamai vandens įpilta. Jei visą vandenį avižos sugėrė, tuomet įpilti dar vandens ir palikti antrai dienai.
  4. 3. Antrą dieną avižos turi pradėti kvėpėti rūgščiai, duonos riekutė turi būti visiškai sutęžusi, tad iš to galima suprasti, jog jau surūgo.
  5. 4. Duonos riekutę atsargiai išimti, skystį nupilti, avižas perplauti litre vandens ir tą skystį supilti į pirmąjį nupiltąjį.
  6. 5. Pastatyti virti. Reikia nuolat maišyti ir pasirinkti gerą puodą, nes tik ir taikosi prisvilti. Pilti 4 valg. š. cukraus ir 0,5 arb. š. druskos. Taip gaunasi skanus saldžiarūgštis skystokas kisielius.
  7. avižų kisielius
  8. 6. Rekomendacija: Daugiau kisieliaus receptų rasite: Kisieliaus receptai.
Bulvių krepšeliai su daržovėmis ir silke
(13)