smulkinti pievagrybiai: 300 gramų (galite naudoti ir kitus grybus)
sviestas: 60 gramų
svogūnai: 1 (vidutinio dydžio)
vištienos sultinys: 80 mililitrų
miltai: 0,5 valgomojo šaukšto
riebi grietinėlė: 100 mililitrų (arba pienas)
smulkintos šviežios petražolės: saujelės
druska
malti juodieji pipirai
Recepto paruošimas
1. Tešlos ruošimas: Pradžioje mieles ištirpiname šiltame piene bei paliekame maždaug 10 minučių. Didesniame dubenyje sumaišome miltus bei druską, supilame pieno ir mielių mišinį, lydytą sviestą, suberiame cukrų, įmušame kiaušinį, užminkome tešlą. Minkyti reikia gana ilgai, ne trumpiau nei 10 minučių (aš minkiau 15 minučių). Tešla turi gautis labai minkšta, elastinga, visai nelimpanti prie rankų, maloni liesti. Dubenį bei tešlą patepame aliejumi, uždengiame maistine plėvele arba švariu rankšluostėliu ir pastatome šiltoje vietoje, kad tešla pakiltų (kildiname maždaug 1–1,5 valandos).
2. Vėliau, kai tešla pakyla, padaliname ją į 24 lygias dalis, dvi dalis padaliname į 44 mažyčius rutuliukus (man išėjo 22 tešlos gabalėliai po 35–36 gramus, o likusią tešlą padalijau į daug mažyčių rutuliukų (žuvyčių lūpytėms). Iš kiekvieno tešlos gabalėlio suformuojame rutuliuką bei suplojame maždaug 1 centimetro storio paplotėlį. Visus paplotėlius sudedame ant lengvai pamiltuoto paviršiaus, uždengiame maistine plėvele ir paliekame dar kartą pakilti (užteks 30 minučių).
3. Įdarui vištieną galite naudoti tiek keptą, tiek virtą, aš pasirinkau būtent virtą vištienos krūtinėlę, nors manau, kad kepta irgi puikiai tiktų.
4. Vištienos paruošimas: Į puodą įpilame vandens, dedame vištos krūtinėlę, nuvalytą, nuplautą bei pusiau perpjautą svogūną, krapus, suberiame pipirų grūdelius, druską, puodą uždengiame, užvirus verdame maždaug 10 minučių.
5. Tada išvirtą krūtinėlę labai smulkiai supjaustome.
6. Įdaro gaminimas: Didesnėje keptuvėje išlydome trečdalį sviesto, suberiame pusę susmulkintų pievagrybių, pabarstome druska, pipirais ir apkepame iš abiejų pusių. Iškeptus grybus išimame iš keptuvės bei sudedame į dubenėlį. Į keptuvę dedame dar truputį sviesto ir taip pat iškepame likusius pievagrybius.
7. Kai grybai bus iškepti, į keptuvę dedame likusį sviestą bei suberiame susmulkintą svogūną. Vis pamaišydamos kepame, kol šie suminkštės. Po to supilame sultinį bei kepame, kol didesnė dalis skysčio nugaruos. Suberiame miltus, išmaišome. Maišydamos plona srovele supilame grietinėlę ir kaitiname, kol padažas sutirštės.
8. Į dubenį su keptais pievagrybiais sudedame susmulkintą vištieną, petražoles, supilame svogūnų padažą, išmaišome ir, jei reikia, dar pasūdome ir pagardiname maltais pipirais.
9. Bandelių formavimas: Pasiruošiame dvi kepimo skardas, išklojame jas kepimo popieriumi. Imame po vieną tešlos paplotėlį, žuvytės uodegai suspaudžiame vieną kraštą, kitus kraštus truputį spausdami patempiame, padarome vietos įdarui, dedame maždaug po vieną valgomąjį šaukštą įdaro, pirmiausia kraštus užspaudžiame viršuje, tuomet užspaudome kraštu slinkdami link žuvytės snukučio, jei reikia, vis pastumdamos įdarą į vidų. Gerai užspaudžiame tą vietą, kur atskyrėte tešlos uodegai (uodegoje įdaro neturi būti), ir pabaigiame užspausti kraštus ties ta vieta, nuo kurios pradėjote. Pyragėlį apverčiame siūle į apačią, truputį padailinkite uodegą (galite įspausti šakute), galus galite įkirpti žirklutėmis. Pridedame žuvytėms lūpas bei įkišame po vieną pipiro žirniuką toje vietoje, kur turi būti akytė.
10. Kiaušinį išplakame su šlakeliu pieno bei atsargiai šepetėliu patepame visas suformuotas bandeles. Mažomis žirklutėmis ant žuvyčių nugarėlių negiliai įkerpame, kaip parodyta nuotraukose žemiau.
11. Šauname po vieną skardą į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių temperatūros, ir kepame maždaug 15–20 minučių, kol bandelės taps auksinės spalvos. Skanaus!
Jurate Fedrych
Atsakyti