Kavurma - Šurpa sriuba kazane su aviena / jautiena ir bulvėmis

2021-03-16 Autorius Jaugaro receptai

Kavurma - Šurpa sriuba kazane su aviena / jautiena ir bulvėmis
Jau ne vieneri metai, kai kazane gaminu tikrą plovą. Nors tai ir nerealiai skanus patiekalas, bet šiame puode galima pagaminti daugybė įvairių ir labai gardžių patiekalų. Šį kartą Jūsų teismui siūlau patiekalą Kavurma-Šurpa.

Ingredientai

    • avienos mentė: ~1 kilogramo (tiks ir jautiena)
    • morkos: 1 kilogramo
    • svogūnai: 1 kilogramo
    • bulvės: ~1 kilogeramo
    • savo sultyse marinuoti pomidorai: ~800 gramų indelio
    • aliejus: 300 gramų
    • bulgariški pipirai: 2
    • česnakas: 1 galvutės
    • zyra (kuminas)
    • aitrioji paprika, druska, kvapnieji pipirai, kalendra ir/ar kiti mėgstami prieskoniai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradėkite paruošiamuosius darbus.
  2. 2. Supjaustykite avies mentį postambiais gabaliukais. Na, tarsi šašlykui, maždaug 3x2 centimetrų gabaliukais. Taip pat supjaustykite kitus ingredientus.
  3. Reklama
  4. 3. Supjaustykite pusžiedžiais svogūnus, bulgariškus pipirus ir morkas. Pasiruoškite reikiamą kiekį aliejaus.
  5. 4. Paruošiamieji darbai jau nudirbti. Liko viską "nugabenti" arčiau kazano ir.... pirmyn. Nuo šios akimirkos aš pats asmeniškai nuo visos gamybos puodo atsitraukiu ne ilgiau, kaip minutei. Reikalas yra tame, kad beveik visas procesas (išskyrus baigiamąjį etapą) gaminamas esant aukštai temperatūrai. Ir betkoks ilgesnis "užsisvajojimas" gali pagadinti galutinį rezultatą. Taigi, Startinė pozicija:
  6. 5. Pradžioje įkaitinkite kazaną, tuomet supilkite aliejų.
  7. 6. Įkaitinkite aliejų. Kaip sužinoti, kad aliejus įkaito yra daug būdų - viena lašina vandens lašiuką, kas ką nors įmeta. Aš darau daug paprasčiau: pradeda kilti dūmelis nuo aliejaus paviršiaus – reikiama temperatūra jau pasiekta.
  8. 7. Kadangi kepsime "ant aliejaus", aliejų privaloma "išvalyti". Nežinau kiek tai yra efektyvu, bet man tai padaryti visai nėra sunku. O jeigu literatūroje rašo, kad nuo to gerėja skonis, tai kodėl to nepadarius....
  9. 8. Daroma tai šitaip: Į įkaitintą aliejų įdėkite svogūno galvutę ir kepkite kol pajuoduos. Yra tikinama, kad į šią galvutę sueina "negerosios" aliejaus medžiagos. Gal ir teisybė... Po to tą pajuodusį tvarinį tiesiog išmeskite.
  10. 9. Dėkite avieną (arba jautieną). Oi, kaip ji smagiai čia čirškinasi.... Kepkite vis pamaišydami, kol mėsa pasidengs apkepta plutele. Pasikartosiu - visas procesas vyksta labai aukštoje kepimo temperatūroje. Ir einamu momentu reikia, kad mėsa ne iškeptų, bet tik apkeptų.
  11. 10. Kai jau mėsa apkepė, sudėkite svogūnus. Pradžioje, na, taip maždaug kelias minutes nemaišykite - leiskite svogūnams kiek suminkštėti.
  12. 11. Po to kepkite nuolatos pamaišydami. Kepkite, kol svogūnai taps "gražios auksinės' spalvos....
  13. 12. Žinoma, nepamirškite ir ugnelę prižiūrėti.... Kai jau svogūnai apkepė, dėkite morkas. Morkas kepkite maždaug 5-7 minutes. Jos turi "sukristi" bet dar šiek tiek išlikti kietokos.
  14. 13. Šiame etape aš sudedu ir prieskonius. Kiekvienas deda pagal savo išmanymą, o aš parašysiu savo mėgstamas proporcijas:
    - Zyra - 2 valomųjų šaukštų;
    - Aštrioji paprika - 1 arbatinio šaukštelio;
    - Kalendra - 1 arbatinio šaukštelio;
    - Žiupsnelis juodų kvapniųjų pipirų;
    - Stambiai supjaustyta česnako galvutė;
    - Druska
    - Lauro lapai;
  15. 14. Sudėkite bulgariškus pipirus ir pomidorus.
  16. 15. Ir dar kartelį ta pati istorija: kiek palaikykite nemaišydami, o po to kartas nuo karto pamaišykite.
  17. 16. Tuomet sumažinkite ugnies intensyvumą (iš pozicijos "labai karšta" į poziciją "karšta":)), ir troškinkite turinį. Kada baigti? Man, tai asmeniškai pati širdis pasako – "jau viskas yra paruošta". Jeigu rimčiau, tai procesas vyksta taip maždaug 25-30 minučių. Jeigu trūksta, įpilkite vandens. Nedaug - taip iki stiklinės.
  18. 17. Kai jau troškinimas eina į pabaigą sudėkite bulves.
  19. 18. Užpilkite vandeniu. Kiek jo - tiksliai nepasakysiu. Aš pats pilu tiek, kad viskas būtų apsemta. Vandenį visada pilu tik jau užvirintą.
  20. 19. Palaukite kol viskas pradeda smagiai burbuliuoti....
  21. 20. Kai jau vanduo užvirė, mažinkite krosnelės kaitrą iki "mažos". Uždenkite dangčiu (aš uždengiu paprasčiausiu puodu). Palikite šitaip 30-45 minutes troškinimuisi.
  22. 21. Po to jau galite dėti į lėkšte ir skanauti.
  23. 22. Labai tinka į lėkštę ant patiekalo uždėti smulkiai supjaustyto svogūno bei petražolių mišinį. Pasilepinam!
  24. 23. Pastebėjimas: Taip pat labai panašų šios sriubos variantą radau Youtube kanale "Vyriška virtuvė". Dar pats nespėjau išmėginti, bet jau artimiausios dienomis planuoju tai pamėginti, nes atrodė itin skanu. Video prisegu recepto pabaigoje, jeigu ir Jums būtų įdomu pažiūrėti.


Pievagrybių ir mėsos kukulių sriuba su grietinėle
(1)
Sriuba su žiediniais kopūstais
(1)
Tikri rusiški barščiai
(1)
Šalta avokadų sriuba su pasukomis pagal Beatą
(2)