Kibinai su mėsa

Kibinai man visada primena Trakus. Kai važiuojant namo prie pat ženklo "Trakai", tėtis paklausdavo: "Gal kibinų?". Nuvažiavus į vieną iš kibininių jis visada pasakodavo, kaip kibinai atsidūrė Lietuvoje. Juos į Lietuvą atvežė Karaimai dar XIV a. Karaimus po žygio į Krymą parsivedė LDK Vytautas, jiems buvo suteiktos žemės šiaurinėje Trakų dalyje. Jie turėjo ir privilegijų - galėjo nemokėti muito mokesčio ir prievbolių dvare. Ir tik 1863 metais karaimų teisės buvo prilygintos vietinių teisėms.

Karaimai kaip ir žydai laikosi košerinio maisto taisyklių, be to jų religijos yra panašios. Tai reiškia, kad kiauliena yra draudžiama. Vadinasi, kibinai prie kurių esame įpratę nėra tokie, kuriuos valgytų karaimai. Originalūs kibinai buvo gaminami su aviena ir svogūnais. Jautiena irgi yra priskiriama prie košerinės mėsos, bet karaimai ją pradėjo naudoti tik persikėlę į Lietuvą.  Įdomu yra tai, kad kibinai būdavo ir ant kunigaikščių stalų, mat lietuvių didikai juos pamėgo.

Mes galime džiaugtis, kad neprivalome laikytis griežtų mitybos taisyklių ir prieš mus yra plati kibinų skonių gama. Populiariausi, aišku, yra su kiauliena, nors daug kur galime rasti su vištiena ar vegetariškų (su varške, špinatais ar grybais). Kai kurie restoranai jau gamina kibinus su šokoladu. Tačiau tikrieji kibinai su aviena ar jautiena yra randami ne visur, bet patikėkit manimi, Trakuose tikrai juos rasite.  

Ingredientai

    Tešlai:
    • miltai: 500 gramų
    • kepinių margarinas: 250 gramų
    • grietinė: 100 mililitrų (30%)
    • majonezas: 100 mililitrų
    • kiaušiniai: 1 (kibinų aptepimui)
    Įdarui:
    • mėsa: 600 gramų (galite naudoti mėsos faršą)
    • svogūnai: 1
    • virintas vanduo: šlakelio
    • druska
    • pipirai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradžioje į miltus stambiai įtarkuojame margariną, sutriname tarp pirštų, sudedame kitus produktus, užminkome tešlą, dedame ją į šaldytuvą 2 valandoms.
  2. 2. Smulkiai supjaustome svogūną.
  3. smulkiai supjaustytas svogūnas
  4. 3. Tuomet mėsą supjaustome nedideliais kubeliais.
  5. mėsa supjaustyta nedideliais kubeliais
  6. 4. Mėsą pasūdome, pagardiname pipirais, sudedame smulkiai supjaustytą svogūną, įpilame šlakelį šalto virinto vandens, viską išmaišome.
  7. mėsa su svogūnais, druska ir pipirais
  8. 5. Tada iš šaldytuvo išimtą tešlą padaliname į 14 lygių gabaliukų.
  9. kibinų tešla padalinta į 14 gabaliukų
  10. 6. Iš kiekvieno iškočiojame paplotėlį, dedame mėsos, formuojame kibinus.
  11. formuojami kibinai
  12. 7. Aptepame plaktu kiaušiniu.
  13. kibinai kepimo skardoje aptepami plaktu kiaušiniu
  14. 8. Dedame į orkaitę bei kepame 180 laipsnių temperatūroje maždaug 40–45 minutes.
  15. kepami kibinai su mėsa
  16. 9. Mėgaujamės iškepusiais kibinais!
  17. iškepti kibinai su mėsa
  18. 10. Rekomendacija: Daugiau kibinų receptų rasite: Kibinai.
Kibinai pagal Šuliją
(35)