Lietuviškai kepti grybai arba grybų padažas

2020-12-31 Autorius Segebutės užrašai

Lietuviškai kepti grybai arba grybų padažas
Grybas, kaip tikriausiai daugelis žino, yra pats seniausias bei tikriausias Lietuvos valgis. Kaip yra žinoma, kad kai tik ledynai atslūgo bei susidarė taip Baltijos jūra, tai jos pakrantėse pirmiau suviešėjo samanos ir po to jose išdygo grybai. Grybai Lietuvoje tiesiog klesti ir šiomis dienomis. Tikriausiai nerasime pasaulyje antros tokios tautos, šitaip gerai nusimanančios apie grybus, jų paieškos, rūšiavimo, paruošimo bei skonio paslaptis.

Viena, ką tikrai galiu parekomenduoti visiems grybų mėgėjams: nieko nelaukdami įsigykite būtent grybams valyti skirtą šepetėlį su minkštais ilgais šeriais. Kaip žinia, plaunant grybai prisisunkia į save daug vandens ir tokie jie po to tiks tik sriubai virti. Kepimui bei troškinimui grybai privalo būti sausi: grybų paviršių nuvalykite tokiu šepetėliu, kietus juodulius pašalinkite peiliu, grybą nuplaukite trumpai po plona vandens srovele bei iš karto nusausinkite. Jei grybavote miške patys, tai plauti vandeniu nėra būtina, - užteks apšluostyti grybus drėgna popierine servetėle. Kazlėkams bei ūmėdėms nuo kepurėlių nulupus skūrelę gaminamas  patiekalas bus šviesesnis.

Žemiau mano patiektas grybų paruošimo receptas - tai galimybė parduotuviniams nelietuviškiems grybams suteikti tikrą lietuvišką skonį.

Ingredientai

    • pievagrybiai: 200 gramų
    • kitos rūšies grybai: 100 gramų (aš naudoju šitakius)
    • aliejus: 50 mililitrų
    • sviestas: 100 gramų
    • druska: 1 arbatinio šaukštelio
    • šviežiai malti juodieji pipirai: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • grietinėlė: 1 stiklinės (250 mililitrų)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia grybus nuvalykite, kotelius supjaustykite kiek smulkiau, o kepurėles supjaustykite stambiau.
  2. paruošti grybai
  3. 2. Tada keptuvėje virš vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų ir ištirpinkite sviestą.
  4. 3. Sviestui suputojus ir nurimus, sudėkite sausus supjaustytus grybus. Pasūdykite bei papipirinkite.
  5. 4. Kepkite maždaug 10-15 minučių atviroje keptuvėje, vis pamaišydami.
  6. kepami grybai
  7. 5. Kai jau grybai pradeda gražiai ruduoti, pilkite grietinėlės. Užvirinkite ir maišydami pavirkite maždaug 1-3 minutes, kol padažas tampa norimo tirštumo.
  8. kepami grybai su grietinėle
  9. 6. Pateikite grybais su padažu aplieję virtas ar keptas bulves, makaronus-spagečius, cepelinus, vėdarus, įmaišę į virtus ryžius arba kitas kruopas, taip pat ant mėsos kepsnių arba tiesiog kaip atskirą patiekalą su riekute duonos. Skanaukite!
  10. 7. Pastebėjimas: Žemiau nuotraukoje, galite matyti šį grybų padažą patiektą ant jautienos didkepsnio.
  11. jautienos didkepsnis su grybų padažu
  12. 8. Rekomendacija: Daugiau grybų receptų rasite: Grybų patiekalai.
Perlinių kruopų sriuba su grybais
(1)
Virti avinžirniai su grybais
(3)
Tiršta voveraičių sriuba su vištiena ir kreminiu sūriu
(1)