Lietuviški lietiniai - blynai su įvairiais įdarais

2021-01-05 Autorius Segebutės užrašai

Lietuviški lietiniai - blynai su įvairiais įdarais
Prancūzai tokius lietinius vadina crêpe ir labai išdidžiai skelbia savo kulinarijos išradimu. Bet aš nebūčiau aš, jei nedrįsčiau šiam teiginiui paprieštarauti, nes esu ragavusi nuostabius lietinius pagamintus pagal rusų, graikų, Sibiro tautų bei lenkų virtuvės tradicijas. Kaip ir visi kiti kulinarai, labai išdidžiai teigiu, kad mano lietuviškas receptas pats skaniausias bei tikriausias: minkšti ir tamprūs, švelnaus skonio lietiniai, nė lašelio vandens - grynas skanumėlis.

Toks mano lietinių receptas nuo daugumos kitų internetinių skiriasi tuo, kad riebalus aš įmaišau į blendinį (skystą tešlą) ir visai nenaudoju riebalų ant keptuvės - tik pirmam lietiniui atitenka šiek tiek sviesto.

Iš nurodyto ingredientų kiekio gaunasi 12 lietinių. Kepimo trukmė maždaug 25 minutes. Bet patartina blendinį (skystą tešlą) prieš kepant palikti brinkti mažiausiai 20 minučių kambario temperatūroje - kviečiuose esančiam glitimui suaktyvėti; šitaip lietiniai gausis tampresni bei sumažės rizika suplyšti juos apverčiant keptuvėje.

Tokie lietiniai yra skanūs ir patys savaime, bet juos galite paįvairinti įvairiausiais įdarais, žiūrėkite įdarų receptus įrašo apačioje.

Kepimui labiausiai tiks labai lygaus dugno nesvylama 30 centimetrų skersmens keptuvė. Aš pati turiu vieną keptuvę, kuri yra dedikuota būtent tik blynams bei lietiniams. Dar reiks turėti mikserį arba plakimo šluotelę, 100 mililitrų talpos samtį, 2 dubenis ir mentelę. 

Ingredientai

    • sviestas: 75 gramų
    • aukščiausios rūšies kvietiniai miltai: 400 mililitrų (1,6 stiklinės)
    • rupi druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • cukrus: 2 arbatinių šaukštelių
    • pilno riebumo pienas: 500 + 100 mililitrų (kiek šiltesnis nei kambario temperatūros)
    • kiaušiniai: 3 dideli (kambario temperatūros)
    • augalinis aliejus: 100 mililitrų (labiausiai tiks vynuogių kauliukų aliejus)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia susiruoškite visus reikia ingredientus lietiniams.
  2. lietiniai - blynai ingredientai
  3. 2. Tada virš vidutiniškos kaitros įkaitintote keptuvėje ištirpinkite sviestą, kepinkite iki kol sviestas tampa švelniai rudos spalvos,- tai priduoda lietiniams riešutiško prieskonio. Svarbiausia nesudeginti!
  4. tirpinamas sviestas keptuvėje
  5. 3. Palikite sviestą keptuvėje šiek tiek atvėsti.
  6. 4. Tada dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų bei druską.
  7. suplakti miltai
  8. 5. Atskirame dubenyje suplakite kiaušinius bei 500 mililitrų pieno.
  9. kiaušiniai suplakti su pienu
  10. 6. Trečdalį skysto mišinio pilkite į miltų mišinį, gerai išmaišykite mikseriu. Pilkite likusį pieno-kiaušinių mišinį, ištirpintą sviestą ir išplakite iki kol gautas blendinys (skysta tešla) bus be gumuliukų. Palikite sviestuotą keptuvę vėlesniam panaudojimui.
  11. 7. Uždenkite dubenį ir palikite blendinį brinkti kambario temperatūroje maždaug 20-30 minučių.
  12. 8. Išbrinkęs blendinys šiek tiek sutirštėja, tampa ištirpusių ledų konsistencijos. Į blendinį pilkite likusius 100 mililitrų pieno bei 100 mililitrų aliejaus. Viską dar kartą išplakite tuo pačiu mikseriu.
  13. 9. Tada į virš vidutinės kaitros įkaitusią tą pačią sviestuotą keptuvę samčiu pilkite blendinį. 1 samtis = 1 lietinis.
  14. 10. Keptuvę vartykite sukamuoju judesiu, kad blendinys plonu sluoksniu padengtų visą jos paviršių. Kepkite maždaug 60-90 sekundžių, kai tik lietinio paviršius atrodo sausas iki pat vidurio ir po juo pradės kilti oro burbulai, mentele apveskite apie kraštus, kad lietinis atšoktų nuo keptuvės paviršiaus. Tuomet lietinį vienu mentelės judesiu apverskite ir dar maždaug 60 sekundžių kepkite ant kitos pusės.
  15. 11. Iškepęs lietinis privalo būti tamprus, šviesus su rusvais taškais, kraštai minkšti bei nesausi.
  16. 12. Kartokite kepimus su likusiu blendiniu. Tarp kepimų keptuvės nereikia taukuoti, užteks riebalų iš blendinio.
  17. 13. Iškepusius lietinius vieną ant kito dėkite ant plokščios didelės lėkštės. Lietiniai tinka valgyti tik iš keptuvės arba juos uždengus plėvele (arba po kita plokščia lėkšte) galite šaldytuve laikyti iki 7 dienų, ir po to atšildyti ant sviestu pateptos keptuvės.
  18. iškepti lietiniai blynai
  19. 14. Lietiniai taps blynais, kai į juos įvyniosite įdarą ir apkepinsite iš abiejų pusių ant sviesto. Jei kepsite keptuvėje be dangčio, blynai gausis traškesni; po dangčiu kepant - geriau įkaista blyno įdaras. Didesnį kiekį iš anksto paruoštų blynų patariu kepti maždaug 15 minučių ant kepimo skardos orkaitėje, 175 laipsnių (350°F) temperatūroje. Įdaro į lietinius dėkite po 2 valgomuosius šaukštus. Maždaug 30-čiai lietinių pasirinkite vieną įdaro variantą:
  20. 15. Vištienos įdaras: Viena virta vištienos krūtinėlė, sumalta + aliejuje pakepinta pusę svogūno + druska + pipirai. Lietinius lankstykite vokeliu. Apkepinkite ir patiekite aplieję grietine su žiupsneliu druskos.
  21. blynai blyneliai lietiniai su vištiena
  22. 16. Varškės ir sūrio įdaras: 200 gramų varškės + 200 tarkuoto fermentinio sūrio + 1 arbatinis šaukštelis kmynų (nėra būtina) + druska + pipirai. Lietinius suvyniokite į vamzdelius. Užkepkite orkaitėje ir patiekiete su karštu sviesto + grietinės padažu.
  23. 17. Plaučių ir rūkytos dešros įdaras: 300 gramų virtų plaučių + 100 gramų rūkytos dešros + aliejuje pakepinta pusę svogūno. Lietinius lankstykite vokeliu. Apkepinkite ir patiekite aplieję grietine su žiupsneliu druskos
  24. 18. Varškės įdaras: 400 gramų varškės + 2 žali kiaušiniai (nėra būtina) + cukrus + vanilė arba cinamonas. Lietinius lankstykite vokeliu. Apkepinkite bei patiekite aplieję grietine ir apibarstę cukrumi.
  25. 19. Varškės ir špinatų įdaras: 200 gramų varškės + 100 gramų smulkintų špinatų + smulkintas kuokštas prieskoninių žalumynų + druska + pipirai. Lietinius lankstykite vokeliu. Apkepinkite ir pateikite aplieję karštu sviesto + grietinės + grybų (nėra būtina) padažu.
  26. 20. Troškinų kopūstų įdaras: 1 stiklinė troškintų kopūstų. + 2 virti kiaušiniai, susmulkinti + susmulkintos petražolės ar kt. prieskoniai + druska + pipirai. Lietinius lankstykite vokeliu. Apkepinkite ir patiekite aplieję grietine su žiupsneliu druskos
  27. 21. Obuolių ir razinų įdaras: 8 obuoliai, supjaustyti kubeliais + viena sauja razinų + 4 valgomieji šaukštai cukraus +2 valgomieji šaukštai romo (nėra būtina). Viską pakepinkite keptuvėje su sviestu. Dėkite į lietinio vidurį, suimkite kraštus į rišulėlį ir pasmeikite mediniu smeigtuku. Kepkite orkaitėje. Patiekite šalia ledų kamuoliuko arba plaktos grietinėlės bokštelio.
  28. 22. Grybų įdaras: 300 gramų grybų + didelis svogūnas + druska + pipirai. Daržoves supjaustykite, pakepinkite, jei labai skystas įdaras - įdėkite džiuvesėlių. Dėkite į lietinio vidurį įdaro, suimkite kraštus į rišulėlį ir pasmeikite mediniu kaištuku. Kepkite orkaitėje. Patiekite su grietine bei žiupsneliu druskos.
  29. 23. Kumpio ir sūrio įdaras: 200 gramų kumpio + 200 gramų fermentinio sūrio + smulkintų petražolių (nėra būtina). Lietinius lankstykite vokeliu arba vyniokite į vamzdelį. Pakepinkite keptuvėje ant sviesto arba orkaitėje iki kol sūris apsilydis. Patiekite aplieję grietine.
  30. 24. Kaip galite matyti, beveik visi mano įdarai yra nesaldūs. Aš labai mėgstu desertus, bet pavalgyti mėgstu sūriai ir aštriai. Būtų labai įdomu sužinoti, kokius įdarus mėgstate Jūs. Lauksiu parašant komentaruose! O dabar skanaus!
  31. 25. Rekomendacija: Daugiau lietinių receptų rasite: Lietiniai.
  32. )
Receptas: Plikyti blynai
(5)
Nesaldus lietinių blynų tortas - su pievagrybiais ir mėsa (šonine)
(2)
Amerikietiški blynai
(34)