Meškinio česnako nauda žmogaus organizmui

2023-02-27 Autorius WorldRecipes.lt

Meškinio česnako nauda žmogaus organizmui
Kai tik meškinis česnakas pradės žaliuoti, bus atėjęs pats metas išmesti pageltusius arba parudusius česnakus ir visas importuotas žoles. Kam gi savo virtuvėje laikyti apvytusį baziliką, kai galima pasigaminti dievišką meškinio česnako pesto iš paties prisirinktų šviežiai nuskintų meškinio česnako lapų?

Galima neabejoti, kad jų švelnus skonis ir fantastiškas aromatas paįvairins įvairiausias salotas, sriuboms suteiks itin gerą skonį, o pikantiškiems patiekalams bus nuostabus garnyras. Drąsiai valgome ne tik lapus, bet ir gražiuosius baltus žiedelius.

Kodėl laukinis česnakas idealiai tinka?

Jo antibakterinės, antibiotinės, antiseptinės ir bene visos kitos savybės tiesiog kartoja - valome kiek galima daugiau. Meškinis česnakas padeda mažinti kraujospūdį, tuo pačiu stengiasi nutolinti širdies ligas bei insultus. Žinoma, šias savybes turi ir paprastas česnakas, bet tik meškinis česnakas efektyviausiai mažina kraujo spaudimą, rašo theguardian.com

Kur jį rasti?

Meškinis česnakas gausiai, kaip ir piktžolės, auga miškuose, net miestų žaliuosiuose plotuose ir bene visada svaigina savo nepakartojamu aromatu. Kardo formos šilkiniai drėgni lapai yra itin panašūs į pakalnučių lapus, o juos patrynę pirštais, užuosime labai gerai pažįstamą česnako kvapą. Taigi, tikrai rekomenduoju savaitgalinio pasivaikščiojimo metu prisirinkti meškinio česnako, bet jo galite surasti ir ūkininkų turgelyje.

Sveikatinančios savybės

Be kitų mineralų, meškiniame česnake yra ganėtinai gausu geležies, magnio, fosforo, kalio, sieros, vario, vitaminų A (beta karotenas), B1 (tiaminas), B2 (riboflavinas), B3, B9 (folio rūgštis), vitamino C (askorbino rūgštis). Vitamino C  jame yra net 10-15 kartų daugiau nei citrinose ir apelsinuose.

Pagal mikro - ir makroelementų gausą meškinis česnakas pralenkia net ropinį svogūną.

Taip pat įvairiuose tyrimuose atrasta įrodymų, kad taikant atitinkamas kiekius meškinis česnakas veiksmingai padeda mažinti kraujo spaudimą ir cholesterolio kiekį kraujyje.
Reklama

Taip pat šiandien pasidalinsiu vienu itin savo pamėgtu receptu su meškiniu česnaku. Skrudinami makaronai paskleidžia švelnų riešutų aromatą ir prie jo idealiai dera meškinis česnakas, kuris šiame patiekale yra naudojamas su kepintais migdolais. Jeigu vis gi savo namuose neturite meškinio česnako, pakeičiame jį keliomis skiltelėmis pjaustyto česnako ir vieną sauja pasmulkintų petražolių.

Užsiregistravę ir prisijungę vartotojai mato mažiau reklamų

Ingredientai

    • pusiau perlaužti lingvini makaronai: 400 gramų
    • alyvuogių aliejus: 3 valgomųjų šaukštų
    • sviestas: 20 gramų
    • raudoni svogūnai: 3 didelių (nulupame ir smulkiai supjaustome)
    • baltojo vyno actas: 1 valgomojo šaukšto
    • baltas sausas vynas arba sidras: 100 mililitrų
    • meškinis česnakas be kotelių: 200 gramų (nuplauname ir susmulkiname)
    • razinos: 40 gramų (10 minučių pamirkome karštame vandenyje)
    • migdolai: 40 gramų (blanširuoti, paskrudinti ir stambiai sukapoti)
    • tarkuotas parmezano sūris: 60 gramų
    • druska
    • juodieji pipirai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Įkaitiname orkaitę iki 170 laipsnių temperatūros.
  2. 2. Dedame lingvino makaronus ant skardos, apšlakstome šaukštu alyvuogių aliejaus ir juo įtriname makaronus. Tolygiai paskleidžiame ir kepame orkaitėje maždaug 10 minučių.
  3. Reklama
  4. 3. Skardą gerai pakratome, apsukame ir vėl 10-čiai minučių dedame atgal į orkaitę. Makaronai turi būti įgavę sodrią auksinę spalvą.
  5. 4. Likusį alyvuogių aliejų supilame į puodą, sudedame sviestą, svogūnus ir lėtai užkaitiname. Įdėję žiupsnelį druskos, uždengiame puodą dangčiu ir sumažiname kaitrą.
  6. 5. Palaukiame maždaug 10 minučių kol svogūnai suminkštės. Tuomet nuimame dangtį, padidiname kaitrą ir supilame actą bei vyną. Troškiname, kol skysčio beveik nelieka. Sumetame meškinį česnaką, uždengiame dangtį ir leidžiame dar kelias minutes česnako lapams suminkštėti.
  7. 6. Kai jau makaronai apskrunda, sumetame juos į puodą su verdančiu vandeniu maždaug 7-10 minučių, nes skrudinti makaronai verda ilgiau. Sudedame razinas, pamaišome ir paragaujame.
  8. 7. Nukošiame makaronus, sudedame į puodą ir supilame paruoštą padažą. Gerai išmaišę, sudedame migdolus.
  9. 8. Patiekę lėkštėse, ant viršaus užbarstome parmezano sūrio. Skanaujame!
  10. 9. Pastebėjimas: Taip pat prisegiau YouTube video, kuriame rasite dar daugiau įdomios informacijos apie meškinį česnaką.


Špinatų salotos su nektarinais
(1)
Avokado triufeliai
(4)