Naminis mielinis ragaišis su bulvėmis

2022-01-31 Autorius WorldRecipes.lt

Naminis mielinis ragaišis su bulvėmis
Jeigu jau kada nors esate ragavę neseniai iš krosnies ištraukto dar šilto ragaišio su, tarkim, naminiu paštetu arba nekukliu sluoksniu uogienės, žinote, koks tai gardumynas! Krosnys iš beveik visų šiuolaikinių namų išgaravo, bet nuostabaus ragaišio įmanoma išsikepti ir tiesiog orkaitėje. Šis, mano rekomenduojamas receptas iš mano močiutės sąsiuvinio, ypatingas dar ir savo tekstūra, skaniu drėgnumu - viskas dėl į tešlą įdedamos bulvių košės. Tad rekomenduoju pasigaminti jau šiandien ir pasilepinti. :)

Užsiregistravę ir prisijungę vartotojai mato mažiau reklamų

Ingredientai

    • kvietiniai miltai: 800-900 gramų (dalis jų gali būti viso grūdo arba 200-300 gramų kvietinių galima pakeisti speltos miltais)
    • pienas: 300 mililitrų
    • bulvės: 500 gramų
    • šviežios mielės: 30 gramų
    • kambario temperatūros kiaušiniai: 2 didelių (+1, jeigu aptepsite viršų)
    • tirpintas sviestas: 50 gramų
    • cukrus: 80 gramų
    • druska: 1 arbatinio šaukštelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių išverdame bulves, nusunkiame jas ir gerai sutriname (rankiniu grūstuvu, o ne elektriniu trintuvu). Puikiai tiks ir iš vakaro virtos bulvės, bet bulvių košė su sviestu ir pienu – ne.
  2. grūstos bulvės
  3. 2. Puode pašildome pieną, perpilame jį į didelį dubenį, sudedame trintas bulves, gerai išmaišome.
  4. Reklama
  5. 3. Atskirame nedideliame dubenėlyje mieles užpilame dalimi cukraus, pamaišome, kol ištirpsta ir turėsime mielių-cukraus tyrelę, supilame ją į pieno ir bulvių mišinį, dar kartą gerai išmaišome.
  6. 4. Į gautą mišinį suberiame maždaug trečdalį miltų, išmaišome, kad gautume labai tirštą košę be jokių sausų miltų plotelių.
  7. 5. Viršų gausiai apiberiame miltais, pridengiame švariu virtuviniu rankšluosčiu ir padedame kilti šiltai maždaug 60-90 minučių. Tešla turėtų gerokai pakilti, miltais apibertas viršus suaižėti.
  8. 6. Pakilusią masę išmaišome, pilame į ją su kiaušiniais paplaktą likusį cukrų ir druską, taip pat lydytą (nekarštą) sviestą. Gerai išmaišome.
  9. 7. Į tešlą po truputį beriame likusius miltus, kol įmanoma, maišome, o tuomet pradedame minkyti. Turime gauti ganėtinai minkštą, kiek lipnoką, bet vientisą ir paslankią tešlą. Nepriberiame per daug miltų!
  10. 8. Dar kartą padedame šiltai, kad tešla pakiltų - ji turi beveik padvigubėti.
  11. 9. Pakilusią tešlą dar vieną kartą perminkome, o tada suformuojame du ovalius arba pailgus kepaliukus ir dedame juos į miltais pabarstytą skardą. Jeigu patinka, galima keliais aštraus peilio pjūviais dekoruoti viršų.
  12. 10. Apdengiame rankšluosčiu ir dar kartą maždaug 20-30 minučių pakildiname šiltoje vietoje.
  13. suformuoti kepaliukai
  14. 11. Pakilusius kepaliukus aptepame šiek tiek paplaktu kiaušiniu (bet galima to ir nedaryti).
  15. 12. Tuomet kepimo skardą dedame į iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepame maždaug 40-50 minučių, kol viršus bus gerokai rudas.
  16. 13. Išimame iš orkaitės, dedame ant vėsinimo grotelių ir leidžiame atvėsti.
  17. 14. Šis ragaišis ganėtinai ilgai nesusensta, yra drėgnas ir kvapnus. Jis idealiai dera su mėsos arba daržovių paštetais, užtepėlėmis, taip pat džemais ir kitais saldžiais priedais. Skanaus!
  18. supjaustytas mielinis ragaišis su bulvėmis
Lietuviška pievagrybių sriuba
(2)
Krakmoliniai cepelinai su mėsa
(13)