Prancūziškas slyvų pyragas "Rudeniška svajonė"

2017-12-13 Autorius WorldRecipes.lt

Prancūziškas slyvų pyragas "Rudeniška svajonė"

Ingredientai

    • miltai: 2 puodelių
    • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • cukrus: 5 valgomųjų šaukštų
    • atšaldytas sviestas: 125 gramų
    • šaltas vanduo
    • slyvos: 14
    • abrikosų džemas
    • kiaušiniai: 1

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia sumaišome persijotus miltus, druską bei 2 valgomuosius šaukštus cukraus. Sviestą supjaustome mažais gabalėliais, sudedame į miltus. Minkome tol, kol masė taps smulkiais trupiniais. Po truputį pilame šaltą vandenį, jo reikia nedaug, tik tiek, kad pavyktų išminkyti vientisą tešlą.
  2. 2. Tada gautą tešlą suvyniojame į maistinę plėvelę bei dedame į šaldiklį maždaug pusvalandžiui. Kol tešla šąla, pasiruošiame slyvas. Jas nuplauname, perpjauname per pusę bei išimame kauliukus. Slyvų puseles supjaustome griežinėliais, tačiau jų neatskiriame, tiesiog atidedame į šalį. Atšalusią tešlą dedame ant kepimo popieriaus bei iškočiojame į maždaug 35–40 centimetrų skersmens skritulį.
  3. 3. Ant iškočiotos tešlos tepame abrikosų džemą, palikdamos nuo kraštų apie 5–6 centimetrus. Slyvų griežinėlius gražiai išdėliojame ant džemu ištepto pagrindo. Tuomet tešlos kraštus atsargiai lenkiame pyrago vidurio link. Slyvas apiberiame su likusiu cukrumi.
  4. 4. Po to pyrago kraštus aptepame plaktu kiaušiniu bei dedame į orkaitę. Jį kepame iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes arba tol, kol pyrago kraštai gražiai parus. Iškepusį pyragą atvėsiname bei patiekiame su vaniliniais ledais. Skanaujame!
  5. 5. Patarimas: Nebijokime improvizuoti! Slyvas galima keisti kitais mėgiamais vaisiais: nektariniais, abrikosais, persikais… Tiesiog nepamirštame pakoreguoti cukraus kiekio: kuo vaisiai yra rūgštesni, tuo daugiau cukraus reikia. Taip pat ir abrikosų džemą galima keisti kitu, jūsų mėgsiamu džemu.
  6. 6. Ar žinote, kad? Natūraliai prinokusiose slyvose yra beveik visų B grupės vitaminų (išskyrus B12).
  7. 7. Ar žinote, kad? Valgyti slyvas turėtų visi, turintys kraujagyslių problemų, nes šiuose vaisiuose yra kraujo sudėtį gerinančio vitamino K ir stambiųjų arterijų bei smulkiųjų kapiliarų sieneles stiprinančio vitamino P.
  8. 8. Ar žinote, kad? Sultingas slyvų minkštimas gerina žarnyno veiklą bei puikiai valo organizmą.
Kriaušių pyragas su migdolais
(3)
Geriausias šokoladinis pyragas
(9)
Rabarbarų pyragas su pudingu
(3)