Senovinis tortas "Napoleonas" su virtu sviestiniu kremu

2023-10-11 Autorius WorldRecipes.lt

Senovinis tortas "Napoleonas" su virtu sviestiniu kremu
Senovinis napoleonas - man yra tortų tortas. Praėjusį savaitgalį nepagailėjau savo laiko ir pagaminau, kad palepinti ne tik šeimą, bet ir svečius. Vieną dieną išsikepiau lakštus, kitą dieną pagaminau kremą ir pertepiau. Gaminau kiek iš anksto, kad tortas turėtų laiko susigerti ir susigulėti 3 dienas - kuo ilgiau "Napoleonas" stovi, tuo skanesnis jis patampa... Daug yra receptų, bet pats man asmeniškai skaniausias su virtu sviestiniu kremu, taip kaip darydavo mano močiutė. Būtinai pamėginkite!

Gaminant buvo naudojama 28 centimetrų forma.

Ingredientai

    • miltų: 700 gramų
    • sviesto: 500 gramų
    • kiaušinių: 1
    • grietinės: 5 valgomųjų šaukštų
    • druskos: 5 grmaų
    • konjako: 50 gramų
    Kremui:
    • cukraus: 350 gramų
    • sviesto: 500 gramų
    • pieno: 1 stiklinės
    • miltų: 120 gramų
    • kiaušinių trynių: 3
    • vanilinio cukraus: 20 gramų
    • spanguolių uogienės: pagal skonį (nėra būtina)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Napoleono lakštai: Imkite didelę lentelę arba stalą apklokite kepimo popieriumi ir išsijokite miltus. Padarome duobutę ir į ją supilkite konjaką, grietinę, druską.
  2. 2. Įmuškite kiaušinį, sudėkite atšaldytą gabaliukais supjaustytą sviestą ir dideliu peiliu kapokite, kol tešloje neliks sausų miltų.
  3. 3. Tuomet suformuokite rutulį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite porai valandų į šaldytuvą.
  4. 4. Paskui tešlą padalinkite į 12 rutuliukų ir iškočiokite kuo plonesnius papločius. Viename žurnale esu radusi patarimą, kad lengviausia lakštus kočioti ir perkelti į skardą tarp dviejų plėvelės sluoksnių, bet man atvirkščiai be jų buvo patogiau.
  5. 5. Kad lakštai neliptų, papildomai pasibarstykite miltais.
  6. 6. Klokite lakštą į kepimo popieriumi išklotą skardą, subadykite šakute ir kepkite 190 laipsnių temperatūros orkaitėje, kol gražiai pagels, bet neparuduos (man truko maždaug 7-10 minučių).
  7. 7. Kremas: Sviestą ištirpinkite puode, įsijokite miltus ir maišydami kaitinkite, kol miltai pradės gelsti.
  8. 8. Atskirai užvirinkite pieną su cukrumi ir supilkite į sviesto - miltų košelę, stipriai maišydami. Dar kiek pakaitinus, nukelkite nuo kaitros ir mediniu šaukštu sukite tol, kol kremas pravės ir taps blizgus.
  9. 9. Tuomet po vieną įmuškite trynius, konjaką bei vanilinį cukrų ir gerai išsukite, kol kremas taps purus.
  10. 10. Torto pertepimas: Atvėsusius papločius dėkite į formą atsegamais kraštais ir pertepkite kremu. Lakštai trapūs ir lūžinės, bet nieko tokio - svarbiausia tolygiai paskirstyt sluoksnius.
  11. 11. Laikykite paslėgtą mažiausiai per visą naktį.
  12. 12. Torto užbaigimas: Tortą puoškite iš lakštų likučių pagamintais trupiniais. Vieną sluoksnį galite pertepti rūgščia uogiene (to galima ir nedaryti). Man torto viršui aptept kremo nebeužteko, tad paviršių aptepiau plakta grietinėle ir užbarsčiau trupiniais. Beje, man saldumo norėjosi šiek tiek daugiau - jei naudosite uogienę, tai cukraus į kremą rekomenduoju padauginti dar pora šaukštų. Skanaus!
Senovinis tortas "Napoleonas" su virtu sviestiniu kremu
Sausainių ir varškės tortelis su uogomis
(56)
RAW apelsinų ir kakavos tortas
(1)
Kokosinis varškės tortas Raffaello
(1)