Solianka (arba rusiška šiupininė) gaunasi tiršta, aštri bei itin gardi sriuba. Solianka gali būti gaminama trijų rūšių: mėsos, žuvies arba grybų. Tokia sriuba privalo pasižymėti tokiomis savybėmis kaip rūgštu - aštru - sūru.
Pagrindinės šios sriubos sudedamosios dalys yra rauginti agurkai, alyvuogės, kaparėliai, citrina, marinuoti arba sūdyti grybai. Gaminant yra dedama daugybė prieskoninių žolių - petražolių, krapų ir aštriųjų pipirų. Į mėsiškas šiupinines sriubas taip pat gali būti dedama įvairiausių rūkytų mėsos arba dešros gaminių. O va žuvies sriubos yra gaminamos iš virtos, sūdytos arba tiesiog rūkytos raudonos žuvies. Grybienės verdamos dažniausiai iš baltųjų, tai yra, gerųjų grybų... Bet kuriuo atveju, gaminant solianką improvizacijoms ribų tikrai nėra ir galite eksperimentuoti.
Manoji pačios solianka šiek tiek kitokia. Sakyčiau, pritaikyta pagal sezoną, nes namuose yra menkių. Taigi, mano tiršta, aštri bei itin skani solianka su žuvimi bei grybais. Labai rekomenduoju pamėginti.