Tiramisu receptas su maskarpone ir Savoiardi - Damų pirštelių sausainiais

2023-07-16 Autorius WorldRecipes.lt

Tiramisu receptas su maskarpone ir Savoiardi - Damų pirštelių sausainiais
Lauke labai karšta.. Jau kaip ir norisi lietaus, bet juk vasara privalo būti karšta. Net nebeprisimenu, kada paskutinį kartą taip smarkiai buvau prilipusi prie kėdės laikydama šaltą kavą rankose. Nesinori net eiti iš savo namų, kai lauke toks alinamas karštis... nors pikniko idėja kur nors pavėsyje skamba labai smagiai...

Toks karštis primena man primena Italiją, nes ten keliavau, kai buvo irgi labai karšta. Norėčiau vėl nuvažiuoti į Romą: tokiame karštyje gurkšnočiau espresso, ragaučiau gelato ir žavėčiausi nepakartojamais istoriniais monumentais.

Taip, Italija yra itin turtinga savąja istorija, bet Itališka virtuvė jau visai kitas reikalas. Patys šviežiausi ingredientai: pomidorai, alyvuogių aliejus, bazilikas... Naminiai makaronai, picos, pesto, tūkstančiai sūrių rūšių, naminis vynas ir šimtai desertų, kurie vilioja mus atvažiuoti aplankyti šios svajonių šalies. Tikriausiai išragauti itališko maisto būtų kiekvieno, net pačio didžiausio gurmano svajonė. Savęs nelaikau didele gurmane, bet tikrai itin norėčiau paragauti gabalėlio šios dieviškos žemės.

Nors Italijos virtuvė pasižymi karštaisiais patiekalais, itališki desertai tikrai neatsilieka nuo prancūziškų pyragaičių. Nesaldūs desertai, kaip pavyzdžiui tiramisù man patinka labiau už eklerus.

Šiek tiek istorijos apie Tiramisù desertą:
Tiramisu atsiradimo istorijų yra ne viena. Vienur yra teigiama, kad pirmasis toks receptas buvo aprašytas Giovanni Capnist receptų knygoje I Dolci Del Veneto 1983 metais. Istorikų teigimu, pirmą kartą Tiramisu buvo paminėtas Sienoje. Ši versija teigia, kad toks desertas buvo pagamintas didžiojo Toskanos hercogo Kozimo III garbei 1969 metais gruodžio 24 dieną, kai jis aplankė Sienos miestą.

Šis desertas yra gaminamas pagal labai paprastą principą: mirkant sausainius "pirštelius" į espresso ir užpilant juos maskarponės ir žalių kiaušinių kremu. Tiramisù yra skaninamas brendžiu ir papuošiamas natūraliais kakavos milteliais.

Mano namiškiai paprašė pagaminti kažko "nesaldaus", nes visi šeimoje laikosi vasarinės dietos. Tad sugalvojau, kad šis desertas su maskarpone Savoiardi - Damų pirštelių sausainiais būtų tinkama išeiti visiems. 
Reklama

Paragavusi šio dieviškojo "suaugusių" deserto pasijutau tarsi bučiau pačioje Romoje - Italija atkeliavo į mano sodą! Tad mėginkite ir Jūs prisikviesti šiek tiek Italijos ir į savo namus!

Užsiregistravę ir prisijungę vartotojai mato mažiau reklamų

Ingredientai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia kiaušinius labai gerai nušveičiame šepetėliu po tekančiu vandeniu, perliejame verdančiu.
  2. 2. Tada baltymą kruopščiai atskiriame nuo trynių, trynius su cukrumi išplakame iki vientisumo, o baltymus padedame į šaldytuvą, kad gerai atvėstų.
  3. Reklama
  4. 3. Po to maskarponės masę sukrečiame į gilų dubenį ir išsukame.
  5. 4. Kiaušinių plakinį, pildami plonyte srovele, palengva sumaišome su maskarpone - turi būti vientisa blizgi masė.
  6. 5. Užplikytą kavą atvėsiname, perkošiame per sietelį, kad neliktų tirščių, įpilame brendžio ir skysčiu saikingai apliejame sausainius. Stengiamės neperlieti sausainių, kitaip tiramisas išskys. Tikrai nebūtina supilti viso paruošto gėrimo - nelygu, kaip sausainiai sugeria skystį (priklausomai nuo gamintojo). Kavos gali prireikti mažiau, nei yra nurodyta recepte.
  7. 6. Atvėsinus baltymus elektriniu plakikliu išplakiame iki standžios masės ir labai lėtai, kabindami šaukštu iš apačios, įmaišome į markarponę.
  8. 7. Plokščiame inde vieną prie kito išdėliojame sausainius. Ant jų negailėdami krečiame maskarponės masės, išdėliojame sausainius, vėl krečiame sūrio.
  9. 8. Paruoštą tiramisą kurį laiką palaikome kambaryje, kad maskarponės kremas gerai įsigertų į sausainius, tuomet maždaug 3-4 valandas vėsiname šaldytuve.
  10. 9. Prieš tiekdami desertą, jį apibarstome kakavos milteliais. Galima papuošti ir mėtos lapeliu.
  11. tiramisas receptas su maskarponės sūriu ir savoiardi - damų pirštelių sausainiais
  12. 10. Patarimas: Rekomenduoju mėgautis prie puodelio saldžios kavos, nes pats desertas yra nesaldus.
  13. 11. Rekomendacija: Daugiau tiramisu receptų rasite: Tiramisu receptai.
Tiramisu receptas su maskarpone ir Savoiardi - Damų pirštelių sausainiais
Tiramisu receptas su maskarpone ir Savoiardi - Damų pirštelių sausainiais

Astra

Tikrai labai skaniai gavosi. Puikus tiramisu receptas! :)
Atsakyti
Tiramisu receptas su maskarpone ir Savoiardi - Damų pirštelių sausainiais

Nija

Trynius pertrinu per sietelį, ten pasilieka tokia balta plėvelė. Ir Tiramisu nebesijaučia kiaušinių skonio.
Atsakyti
Veganiška bananų duona - pyragas
(7)