Tobuli pusryčiai: Kiaušinienė ar omletas? Fritata!

2020-01-30 Autorius WorldRecipes.lt

Tobuli pusryčiai: Kiaušinienė ar omletas? Fritata!
Kartą savo šeimoje pradėjome aiškintis kuo skiriasi kiaušinienė nuo kepto kiaušinio ir kaip iš tiesų turi atrodyti omletas, nes, pasirodo, patiekalus mes mėgstame vadinti skirtingais pavadinimais. Tada nusprendžiau atlikti paiešką ir išsiaiškinti kuo vienas patiekalas skiriasi nuo kito, nes prieš gaminant reikia tiksliai žinoti kas yra kas. Apie kiekvieną iš jų išsamiau papasakosiu recepte. 

O dabar prie fritatos recepto. Manoji fritata nėra visiškai tradicinė, nes aš pati naudoju miltus ir įdarą pradžioje šiek tiek apkepu, o tuomet užpilu kiaušinių plakinį. Be to, ji niekada nebūna stora dėl keptuvės dydžio (mažesnė keptuvė - storesnė fritata) arba dėl to, kad dažniausiai negaminu didelei šeimynai.

Beje, kartais mano iškepusi fritata primena didžiulę netvarką, bet skonio tai visiškai negadina.

Ingredientai

    Fritatai su špinatais:
    • kiaušiniai: 2
    • švieži špinatai: 1 didelės saujos (tinka ir šaldyti)
    • svogūnai: 1 (nedidelio)
    • šaldyti žirneliai: 100 gramų
    • fermentinis sūris: 30 gramų
    • vyšniniai pomidorai: 3-4 (arba 1 paprasto)
    • miltai: 1 valgomojo šaukšto su mažu kaupu
    • pienas: 2-3 valgomųjų šaukštų
    • mėgstami prieskoniai (aš naudoju kaukazietiškus arba plovo prieskonius)
    • druska (jeigu reikia)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Kiaušinienė: Tai tradicinis patiekalas, kuris yra kepamas keptuvėje ant riebalų paleidus vieną arba kelis kiaušinius. Galite kepti su spirgučiais arba visai be jų. Taipogi galite apversti arba ne. Kitaip tariant, kiaušinienė = keptas kiaušinis (tiksliau, keli).
  2. kiaušinienė arba kepti kiaušiniai
  3. 2. Omletas: Tai yra prancūziškas patiekalas. Kiaušiniai yra išplakami su trupučiu pieno arba grietinėlės. Mišinys kepamas keptuvėje, tuomet ant vienos pusės dėkite įdaro (arba ne - tai nėra privaloma) ir perlenkite. Vienas omletas tradiciškai yra skiriamas vienam valgytojui.
  4. omletas
  5. 3. Fritata: Tai yra itališkas kiaušinių patiekalas, kuris labai panašus į omletą. Skirtumas tik tas, kad fritatoje kiaušiniai ir įdaras yra sumaišomi kartu, o tuomet iš lėto kepami keptuvėje. Vienam valgytojui tenka tik gabaliukas fritatos, kurį galite patiekti su daržovėmis (o patiekiant omletą taip nėra daroma). Fritatoje galite sunaudoti įvairius maisto likučius - yra net itališkas posakis "hai fatto una frittata", kuris maždaug reiškia "padarei netvarką", tad tai nuostabi išeitis, kai paskutinę minutę reikia sugalvoti, ką pagaminti. Fritata ganėtinai sotus patiekalas, tad galite valgyti ne tik pusryčiams, bet ir pietums, ar net vakarienei.
  6. fritata su špinatais
  7. 4. Gaminkite fritatą su špinatais: Nuplaukite špinatus (jei naudosite šaldytus - perliekite verdančiu vandeniu) ir gerai nusausinkite, jeigu lapai dideli - suplėšykite į dalis.
  8. 5. Smulkiai supjaustykite svogūną, sutarkuokite sūrį (turi būti maždaug 2-3 valgomieji šaukštai su kaupu. Jeigu dėsite daugiau, bus sunkoka apversti). Vyšnininius pomidorus nuplaukite ir perpjaukite pusiau (jeigu vienas didelis, supjaustykite tiesiog griežinėliais).
  9. 6. Tada į dubenį įkulkite kiaušinius (lukštų geriau nedėti;)) ), gerai juos išplakite, dėkite ten miltus, prieskonius, pilkite pieną ir išplakite.
  10. 7. Tuomet sumeskite sutarkuotą sūrį ir gerai išmaišykite. Jeigu naudosite plakimo šluotelę, išplakti nebepavyks, nes sūris ją apvelia.
  11. 8. Į keptuvę pilkite aliejaus (jeigu turite alyvuogių, pilkite jį, jei ne - tiks ir paprastesnis). Jam įkaitus sumeskite svogūną, sumažinkite ugnį ir pakepkite maždaug pusę minutės.
  12. 9. Tuomet sudėkite nusausintus špinatus, pomidorus bei žirnelius. Pamaišydamos kepkite tol, kol špinatai ims trauktis ir raitytis (maždaug 1-2 minutes).
  13. 10. Po to ant daržovių pilkite kiaušinio plakinį. Kepkite maždaug 5 minutes, kol paviršiuje nebeliks skysto plakinio - tam kepant galite uždėti dangtį - greičiau apkeps viršutinė dalis.
  14. 11. Pabarstykite druska (jeigu atrodo, kad reikia), padalinkite fritatą į kelias dalis ir apverskite. Dar pakepkite maždaug 2-3 minutes, bet ne per daug.
  15. 12. Išjunkite viryklę, dėkite fritatą į lėkštę, patiekite ir skanaukite!
  16. patiekta fritata su špinatais
Kiaušinių kotletai su grietine
(4)