Troškinti rauginti kopūstai, gardinti džiovintais grybais ir pupelėmis

2017-12-07 Autorius Mukatanas

Troškinti rauginti kopūstai, gardinti džiovintais grybais ir pupelėmis

Ingredientai

    • džiovinti grybai: 45 gramų
    • rauginti kopūstai: 500 gramų
    • švieži kopūstai: 250 gramų
    • karštas daržovių siltinys: 1 litro (gali prireikti dar apie 125 ml papildomo daržovių sultinio)
    • kvapniųjų pipirų žirniukai: 3
    • laurų lapai: 2
    • aliejus: 4 valgomųjų šaukštų (kepimui)
    • svogūnai: 1 (didelio)
    • morkos: 3 (vid. dydžio)
    • minkštos džiovintos slyvos: 90 gramų
    • medus: 0,5 valgomojo šaukšto
    • maltas cinamonas: ketvirtadalio arbatinio šaukštelio
    • maltas kuminas: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • virtos pupelės: 400 gramų
    • druska
    • šviežiai malti pipirai
    • smulkinti krapai: 1 saujos

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia džiovintus grybus nuplauname šiltu vandeniu, užpilame 500 mililitrų šalto vandens bei paliekame mirkti maždaug 4 valandoms arba per visą naktį. Tada išmirkusius grybus išimame iš vandens bei dar kartą perplauname, o vandenį, kuriame mirko grybai, atsargiai perkošiame per tankų sietelį, kad į jį nepatektų ant indo dugno nusėdę nešvarumai. Po to grybus sudedame į nedidelį prikaistuvį, užpilame perkoštu vandeniu, kuriame mirko grybai, - grybai turi būti apsemti, jei trūksta skysčio, įpilame šiek tiek vandens. Verdame maždaug 60 minučių uždengusios ant mažos ugnies, kol grybai suminkštės.
  2. 2. Tuomet paragaujame raugintų kopūstų: jei rūgštūs, perskalaujame juos po tekančiu vandeniu, nuspaudžiame bei sudedame į didelį prikaistuvį. Jei nerūgštūs - nuplauti nereikia: nuspaudžiame bei sukrečiame tiesiai į prikaistuvį. Šviežią kopūstą supjaustome plonais šiaudeliais bei sukrečiame į prikaistuvį su raugintais kopūstais, sudedame kvapniuosius pipirus, lauro lapus, supilame sultinį ir viską gerai išmaišome. Uždedame ant ugnies, užverdame, nustatome vidutinę kaitrą ar truputį mažesnę nei vidutinė ir uždengusios troškiname maždaug 40-50 minučių, kol kopūstai suminkštės, o sultinys nugaruos. Troškindamos pamaišome, kad kopūstai nepridegtų.
  3. 3. Tuo tarpu nulupame svogūną bei nuskutame morkas. Svogūną supjaustome mažais kubeliais, o morkas stambiai sutarkuojame.
  4. 4. Tada keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitiname aliejų, suberiame svogūnus bei vis pamaišydamos kepame 5 minutes, po to suberiame morkas, sumažiname ugnį ir pamaišydamos kepame dar apie 10 - 15 minučių, kol morkos taps minkštos. Likus kažkur 4-5 minutėms iki morkų kepimo pabaigos įpilame 4 valgomuosius šaukštus grybų nuoviro, kad truputį patrokštų. Paruoštas morkas atidedame į šalį, kol prireiks.
  5. 5. Džiovintas slyvas bei išvirusius grybus supjaustome plonais šiaudeliais. Grybų nuoviro neišpilame, jo dar prireiks.
  6. 6. Kai bus praėjusios (antrame punkte minėtos) 40 minučių, ant suminkštėjusių kopūstų suverčiame apkeptas (su svogūnu) morkas, džiovintus grybus bei slyvas, supilame 125 mililitrų grybų nuoviro (stengiames, kad nepatektų drumzlių), sukrečiame medų, suberkite cinamoną ir kuminą, viską gerai išmaišome ir uždengusios troškiname ant mažos ugnies dar maždaug 30-40 minučių, kol paragavus grybai ir kopūstai tiesiog tirps burnoje.
  7. 7. Likus kažkur 10 minučių iki troškinimo pabaigos suberiame pupeles ir, jei reikia (t.y. prikaistuvyje likę labai nedaug skysčio), įpilame 125 mililitrus sultinio, išmaišome. Maišome atsargiai, kad nesutraiškytume pupelių. Troškiname likusį laiką uždengusios prikaistuvį.
  8. 8. Paragaujame, pagardinkite krapais, maltais juodaisiais pipirais beidruska, jei norisi. Skanaujame!
Mėsos troškinys - guliašo sriuba ant laužo
(2)
Daržovių ragu su avinžirniais
(1)
Mėsos teftelių ir daržovių troškinys
(5)
Troškinta jautiena su džiovintomis slyvomis
(1)