Dar 2005 metais anuometinis Prancūzijos prezidentas Jacques Chirac, kalbėdamas apie Didžiąją Britaniją, nuskambėjo su pareiškimu, kad "po Suomijos, tai blogiausią virtuvę pasaulyje turinti šalis". Toks pasakymas, nors ir pasakytas juokų forma, apskriejo visą pasaulį, ir ko gero nebuvo labai malonus suomiams. Kita vertus, ginti suomių virtuvės stojo maisto kritikai, ir ne be pagrindo. Naujoji, restoraninė suomių virtuvė tikrai niekuo ne prastesnė už kitų Šiaurės Europos šalių virtuves. Na, o kai dėl tradicinės, tai ji, be abejo, kaimietiška, bet tai nereiškia, kad blogesnė (arba geresnė) už kitas. Ko gero čia svarbesnis santykis su agrarine kultūra ir liaudiška gastronomija, o jį dažnokai lemia ne tiktai maisto skonis ir kokybė, bet ir tam tikri mūsuose įsitvirtinę stereotipai. Nes, kaip pavyzdys, mes visiškai nesipiktiname prasčiokiška
airiško avienos troškinio ar neapolietiškos picos kilme, tai kodėl gi suomių virtuvės atveju turėtų būti kažkas kitaip?
Antra vertus, suomių virtuvėje egzistuoja kažkas pirmykščio. Kaip pavyzdys, jie yra vieninteliai iš europiečių, pavasarį prekybos centruose pardavinėjantys bobausius (apie tai daugiau rašiau
bobausių sriuboje ir
bobausiuose - grietinėlės padaže). Taip pat jie turi krekenas. Taip taip, Suomijos parduotuvėse nesunkiai galite įsigyti krekenų (karvės priešpienio, itin tiršto ir riebaus pieno), tų pačių, kurias karvė duoda maždaug penkias dienas po veršelio gimimo, ir tik paskui ima duoti mums įprastą pieną. Krekenos anksčiau, kai dar daugybe žmonių gyveno kaime ir laikė gyvulius, laikytos skanumynu daugelyje šalių, įskaitant ir mūsų šalį. Įprastai jų žmonės ragaudavo pavasarį, nes būtent pavasarį karvės dažniausiai atsivesdavo savo veršelius. Šiomis dienomis tikrųjų krekenų yra ragavęs tikrai ne kiekvienas, ypatingai jei jis gimęs ir augęs mieste. Tiesa, miesto žmonės kartais jas naudoja maisto papildų pavidalu. :)
Reklama
Nepaisant to, kad ūkyje, ypatingai nedideliame, krekenų būdavo vos kelias dienas per metus, žmonės iš jų mokėjo pagaminti gan skanių patiekalų. Vienas populiariausių būdų paruošti krekenas - jas pašildyti nelabai aukštoje temperatūroje (anksčiau tas būdavo daroma šiltoje krosnyje), kol jos sukrekės ir pataps panašios konsistencijos į itin švelnų, minkštą omletą arba crème brûlée. Sutrauktos krekenos gali būti sūdomos ar saldinamos, į jas dedami įvairiausi priedai - nuo cinamono iki krapų. Suomiai sutrauktas krekenas vadina ternijuusto, tai yra - krekenų sūriu ir visada valgo jas kaip desertą. Ir gerai daro - tai iš tiesų vertas dėmesio būdas patiekti šį senovinį - ir šiais laikais egzotišką - pieno produktą. Tad pamėginkite ir Jūs!