Mielinis vyniotinis su aguonomis

Autorius apie receptą

Mielinis vyniotinis su aguonomis – tai vienas tradiciškiausių kepinių, dažnai puošiančių šventinį stalą per Kalėdas, Velykas ar kitas šeimos šventes. Šis gardėsis išsiskiria puria, kvapnia mieline tešla ir gausiu, švelniai saldžiu aguonų įdaru, kuris su kiekvienu kąsniu primena vaikystės skonius. Mielinio vyniotinio gamyba reikalauja šiek tiek kantrybės, tačiau galutinis rezultatas atperka kiekvieną minutę – aukso spalvos, šiek tiek traškus paviršius ir minkštas, drėgnas vidus su sodriu aguonų aromatu.

Šis receptas puikiai tinka tiek šventiniam laikotarpiui, tiek norint pasilepinti savaitgalio popietę prie puodelio kavos ar arbatos. Tradicinis aguonų įdaras gali būti praturtintas razinomis ar medumi, o pati tešla – įvairiais skoniais, todėl kiekvienas kepėjas gali lengvai pritaikyti receptą pagal savo skonį.
Reklama
Ad Placeholder

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Miltai: vietoje kvietinių miltų galima naudoti speltų miltus, tačiau tešla gali būti šiek tiek mažiau puri.
  • Pienas: galima naudoti augalinį pieną (migdolų, sojų ar avižų), jei netoleruojate laktozės.
  • Mielės: šviežias mieles galima pakeisti sausomis (apie 5 gramus), jas išmaišius su trupučiu šilto vandens.
  • Kiaušinių tryniai: jei norima mažiau cholesterolio – galima naudoti vieną visą kiaušinį vietoje dviejų trynių.
  • Sviestas: galima naudoti augalinį margariną ar kokosų aliejų, jei laikotės veganiškos mitybos.
  • Aguonos: jei neturite aguonų, įdarą galima pagaminti iš riešutų ir džiovintų vaisių mišinio.
  • Kiaušinių baltymai: vietoje jų galima naudoti augalinį baltymą arba įdarui tvirtinti naudoti šiek tiek grietinėlės.


Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Mieles visada tirpinkite šiltame (ne karštame) piene, kad jos nesužūtų.
  • Tešlą minkyti reikėtų bent 10–15 minučių, kol taps elastinga ir nelips prie rankų.
  • Tešlos kildinimui rinkitės šiltą vietą, be skersvėjų – orkaitė su įjungta lempa yra puikus pasirinkimas.
  • Įdarą ruoškite iš anksto, kad atvėstų prieš dedant ant tešlos.
  • Vyniotinį galima formuoti įvairiai – klasikinį ilgą kepalą, apvalų žiedą arba mažus individualius suktinukus.

Ingredientai

    Mielinei tešlai:
    • miltai: 250 gramų
    • pienas: 125 mililitrų
    • mielės: 15 gramų
    • kiaušinių tryniai: 2
    • cukrus: 60 gramų
    • sviestas: 40 gramų
    • druska: 2 gramų
    Įdarui:
    • aguonos: 170 gramų
    • kiaušinių baltymai: 2
    • cukrus: 100 gramų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Mielinė tešla: Pirmiausia šiek tiek pašildykite pieną, atsidėkite porą šaukštų, kuriuose tirpinsite mieles (tirpinau puodelyje su 1 arbatiniu šaukšteliu cukraus). Tuo tarpu, kol mielės putoja, sumaišykite cukrų, išplaktus kiaušinius bei pieną. Paskui supilkite mieles. Pamaišykite.
  2. 2. Tuomet berkite miltus bei minkykite tešlą. Kai jau tešla vientisa, supilkite atvėsusį lydytą sviestą bei dar kartą minkykite. Riebalai turi susigerti, tešla nelipti prie indo sienelių bei prie rankų. Kai jau nebelieka sviesto likučių, tešlą palikite inde kildintis (aš pati šiek tiek pašildžiau orkaitę bei kildinau joje maždaug 1,5-2 valandas).
  3. 3. Kai jau tešla beveik iškilusi, ruoškite įdarą: Užplikykite aguonas su verdančiu vandeniu, leiskite pabrinkti maždaug 20 minučių.
  4. 4. Tuomet nukoškite bei sumalkite (kavamale arba "blenderiu"). Suberkite cukrų, supilkite išplaktus baltymus bei viską gerai išsukite.
  5. 5. Formuokite vyniotinį: Iš tešlos iškočiokite stačiakampį lakštą (maždaug 0,5 centimetro storio), užtepkite įdaro bei viską susukite į volelį. Jį surieskite bei perkelkite į kepimo indą. Aš šį kartą naudojau 24 centimetrų apvalią kepimo formą atsegamais kraštais, o į vidurį jos įstačiau keramikinį puoduką, kad kepdamas pyragas išlaikytų gražią formą. Vyniotinio galus rekomenduotina sujungti, bet kepant jie ir taip sulimpa. Viršų galite šiek tiek įpjauti peiliu, aptepkite kiaušiniu.
  6. 6. Kepkite iki 160-170 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 50-60 minučių.
  7. 7. Pjaustykite ir mėgaukitės!

Atsiliepimai

Jurate

Naudingas
(0)
Labai skanu. I aguonu idara, kad butu sveikiau, vietoj cukraus dejau skysto saldiklio.
Atsakyti

Ramutė

Naudingas
(0)
Ar galima dėti sausas mieles?
Atsakyti

Atsakinėjama į Komentarą

Briuselio vafliai su alumi
(2)
Kokosiniai biscotti
(2)