Pasta Carbonara - makaronai su šonine, kiaušinių tryniais ir sūriu

Autorius apie receptą

Pasta Carbonara – tai vienas ikoniškiausių itališkos virtuvės patiekalų, garsėjantis savo paprastumu, tačiau tuo pačiu ir nepakartojamu skoniu. Šis receptas kilęs iš Italijos vidurio regionų, dažniausiai siejamas su Roma. Pavadinimas „Carbonara“ galimai kilo nuo žodžio carbonaro, reiškiančio angliadegį – būtent šiems sunkiai dirbantiems žmonėms kadaise ir buvo skirtas šis kaloringas bei sotus patiekalas. Nors tiksli kilmė iki šiol ginčijama, šis patiekalas tapo vienu populiariausių visame pasaulyje.

Autentiškoje Carbonara versijoje nerasite grietinėlės, svogūnų ar kitų priedų – čia viskas apie paprastus, bet aukštos kokybės ingredientus: šoninė, kiaušinių tryniai, kietasis sūris, juodieji pipirai ir al dente virti makaronai. Būtent teisingas ingredientų pasirinkimas ir jų apdorojimas lemia, ar šis patiekalas pavyks idealiai.

Receptas puikiai tinka tiek greitai darbo dienos vakarienei, tiek ypatingam savaitgalio pietų stalui. Per mažiau nei 20 minučių galima paruošti subtilų, kreminį ir nepaprastai skanų patiekalą, kuris džiugins ne tik šeimos narius, bet ir svečius.
Reklama
Ad Placeholder

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Spagečiai: vietoje jų galima naudoti linguine, bucatini arba fettuccine makaronus – svarbiausia, kad jie būtų kokybiški ir virti iki al dente būsenos.
  • Šalto rūkymo šoninė: galima keisti guanciale (kiaulės žandiena, tradicinė versija) arba pancetta (itališka vytinta šoninė).
  • Alyvuogių aliejus: tinka ir sviestas, jei norisi šiek tiek švelnesnio skonio.
  • Parmezano sūris: galima keisti „Pecorino Romano“ arba brandintu lietuvišku kietuoju sūriu, tokiu kaip „Džiugas“.
  • Kiaušiniai: vietoje trynių galima naudoti du trynius ir vieną visą kiaušinį, jei norisi šiek tiek skystesnio padažo.


Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Makaronus virkite iki al dente – tai reiškia, kad jie turi likti šiek tiek kieti sukramtant.
  • Šoninė turi būti apskrudusi, bet neperkepusi – svarbu išlaikyti jos traškumą ir sultingumą.
  • Kiaušinių trynių mišinį visada įmaišykite jau išjungus kaitrą, kad jie nesutrauktų – taip gausite vientisą, kreminį padažą.
  • Nepamirškite pasilikti makaronų virimo vandens – jame esantis krakmolas padeda padažui tapti šilkiniu.
  • Sūrį tarkuokite šviežiai – iš anksto tarkuotas sūris dažnai būna sausas ir silpnesnio skonio.

Ingredientai

    • spagečiai: 200 gramų (arba linguine arba bucatini makaronai)
    • šalto rūkymo šoninė: 150 gramų
    • alyvuogių aliejus: 1-2 valgomųjų šaukštų
    • kuo šviežesni kiaušiniai: 3 (prireiks tik trynių)
    • malti juodieji pipirai
    • druska
    • sūris: 50 gramų (parmezano arba "Džiugo")

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia į pasūdytą vandenį suberkite makaronus ir virkite maždaug 8-10 minučių.
  2. 2. Per tą laiką, supjaustykite šoninę kubeliais bei nulupkite vieną česnako skiltelę.
  3. 3. Į keptuvę pilkite alyvuogių aliejaus ir įkaitinkite.
  4. 4. Suberkite šoninę kartu su česnako skiltele.
  5. 5. Kai jau apskrunda šoninė, nuimkite keptuvę nuo ugnies ir išmeskite česnako skiltelę - jos mums visai nebeprireiks (česnako paskirtis šioje vietoje buvo tik suteikti papildomą prieskonį aliejui ir visam padažui).
  6. 6. Po to atskirame inde atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų.
  7. 7. Į indą su trimis kiaušinių tryniais dėkite sutarkuoto džiugo arba parmezano sūrio bei šviežiai maltų pipirų. Viska išmaišykite.
  8. 8. Jei jau makaronai išvirė, tai nupilkite vandenį nuo makaronų, bet pasilikit vieną samtį (arba maždaug pusę puodelio vandens), kuriame virė makaronai.
  9. 9. Tuomet suverskite makaronus į keptuvę su iškepusia šonine, ten pat pilkite likusį makaronų virimo vandenį bei kiaušinių trynius su sūriu.
  10. 10. Viską greitai išmaišykite, patiekite ir skanaukite!

Atsiliepimai

Mindaugas

Naudingas
(0)
Nu nelabai cia carbonara, carbonarai Italai nenaudoja sonines, yra naudojama guanciale koaules zandai, galima naudoti bet kokius makaronus tik ne spageti, nenaudojamas joks permazano suris tik picorino.
Atsakyti

Atsakinėjama į Komentarą

Makaronai su grybų-vištienos padažu
(3)