Vegetariškas avinžirnių karis (curry) su pomidorais ir kokosų pienu

2022-01-30 Autorius WorldRecipes.lt

Vegetariškas avinžirnių karis (curry) su pomidorais ir kokosų pienu
Avinžirniai tai fantastiška augalinė alternatyva mėsai - avinžirniuose yra daugybė baltymų bei naudingų medžiagų žmogaus organizmui. Kartas nuo karto jais pakeisdami mėsą liksite ne tik pilnai pavalgę, bet ir aprūpinsite savo organizmą maistinėmis medžiagomis. Šis avinžirnių karis - nuostabus patiekalas Azijos skonių mylėtojams, kuriame mėsą mes pakeisime avinžirniais. 

Gamindami šį patiekalą drąsiai galite pridėti savo pamiltų daržovių. Jų niekada nebūna per daug. 

Beje šiame patiekale būtent kalendros lapeliai, kuriais mes pabarstysite savo karį, suteiks šiam patiekalui ypatingo šviežumo bei skonio, tad patariu juos būtinai naudoti. 

Gaminant šį avinžirnių karį, galima naudoti ir konservuotus avinžirnius (jų iš anksto apvirti nereikia), arba sausus avinžirinius, kuriuos užmerkę šaltame vandenyje mirkome per visą naktį. Jeigu klausiate mano nuomonės - geriau renkamės sausus mirkytus avinžirnius, nes man asmeniškai jie yra skanesni nei konservuoti!:)

Ingredientai

    • sausi avinžirniai: 1 stiklinės (išmirkius turi gautis maždaug 2 stiklinės avinžirnių; arba 2 indeliai konservuotų)
    • augalinis aliejus: 1 šaukšto (kokosų arba kitoks)
    • svogūnai: 1 (supjaustome gabaliukais)
    • tarkuota imbiero šaknis: 1 šaukšto
    • sutarkuotas česnakas: 0,5 šaukšto
    • cukrus: 1 arbatinio šaukštelio
    • kardamonai pumpurai: 2 (išimame sėklytes)
    • geltonasis curry (karis): 2 arbatinių šaukštelių
    • kuminas: 1 arbatinio šaukštelio
    • saldžiosios paprikos: 1 arbatinio šaukštelio
    • aitriosios paprikos: 1 arbatinio šaukštelio (arba pagal skonį)
    • konservuoti pomidorai: 1 indelio (arba 2-3 švieži pomidorai, juos supjaustome gabaliukais)
    • pomidorų pasta (passata): 0,5 stiklinės
    • druska
    • kokosų pienas: ~150 mililitrų (+ patiekimui)
    • šviežia kalendra (patiekimui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia per naktį išmirkytus avinžirnius verdame pasūdytame vandenyje maždaug 60-90 minučių, arba kol jie tampa minkšti. Neišpilame vandens, kuriame avinžirniai virė.
  2. 2. Po to dideliame puode storu dugnu įkaitiname aliejų ir apkepiname svogūnus.
  3. 3. Įberiame vieną arbatinį šaukštelį druskos, suberiame sutarkuotus imbierus ir česnakus, ir toliau kepiname maišydami maždaug 2 minutes, kol viskas gražiai apskrunda.
  4. 4. Tuomet suberiame visus prieskonius ir toliau pakepiname maišydami dar vieną minutę arba kiek daugiau.
  5. 5. Jeigu jau ima svilti bei sausėti, įpilame kelis šaukštus vandens, kuriame virė mūsų avinžirniai.
  6. 6. Suverčiame į puodą pomidorus (konservuotus kartu su sultimis, šviežius - nulupę pomidorų odelę ir juos smulkiai supjaustę), taipogi pomidorų pastą (passata), ir maišydami troškiname ant nedidelės kaitros maždaug 5 minutes.
  7. 7. Paskui sudedame avinžirnius ir įpilame pusę stiklinės skysčio, kuriame jie virė (jeigu naudojate konservuotus - sudedam į puodą konservuotus avinžirnius kartu su jų skysčiu ir papildomai įpilame pusę stiklinės verdančio vandens), troškiname ant vidutinės kaitros maždaug 20 minučių, pridengę puodą.
  8. 8. Supilame kokosų pieną, gerai išmaišome ir troškiname karį ant nedidelės kaitros dar apie 10-15 minučių.
  9. 9. Galiausiai patiekiame su virtais ryžiais (man asmeniškai jie čia labai tinka), kapotomis kalendromis ir trupučiu kokosų pieno. Skanaujame!
  10. 10. Rekomendacija: Daugiau avinžirnių karių receptų rasite: Avinžirnių kariai.