Virtas jautienos liežuvis pagal Beatą

2023-09-29 Autorius Gamina Vanagai

Virtas jautienos liežuvis pagal Beatą
Paskutiniu metu labai padidėjo tokių subproduktų kaip jaučio žandai ar jaučio uodegos populiarumas, tačiau bent jau mūsų šeimoje liežuvis visada būdavo patiekiamas ant stalo per visas šventes, kiek jas atsimenu. :) Tai toks tikrai gardus senovinis liaudiškas patiekalas iš vaikystės. Liežuvis gaminamas labai paprastai, nemarinuojant jo iš anksto. Svarbiausia, kad pats liežuvis būtų kokybiškas ir šviežius. Šį receptą esu nusižiūrėjusi vienoje Beatos knygoje ir daug metų jį naudoju. Drąsiai rekomenduoju ir Jums.

P.S. virimo laikas apskaičiuojamas taip: pusei kilogramo liežuvio išvirti reikia apie 50-60 minučių

Ingredientai

    • jautienos liežuvis: 1,3 kilogramo
    • morkos: 1 vieneto
    • svogūnai: 1 vieneto
    • saliero stiebai: 1 vieneto
    • bulvės: 1 vieneto
    • česnakas: 2 skiltelių
    • lauro lapai: 3 vienetų
    • čiobrelis: kelių šakelių 
    • rozmarinas: kelių šakelių 
    • juodųjų pipirų grūdeliai: pagal skonį
    • druska: pagal skonį

    Recepto paruošimas

  1. 1. Liežuvį kruopščiai nuplaukite ir dėkite į didelį puodą su vandeniu.
  2. 2. Užvirus vandeniui, nugriebkite nuo kraujo susidariusias putas ir į puodą dėkite prieskonius ir susmulkintas daržoves.
  3. Reklama
  4. 3. Paruoštame sultinyje liežuvį virkite apie 2-2,5 valandos, priklausomai nuo liežuvio svorio.
  5. 4. Praėjus virimo laikui patikrinkite liežuvį: jeigu jo skūra lengvai lupasi, tai reiškia, kad liežuvis išvirė.
  6. 5. Tuomet liežuvį palikite atvėsti sultinyje iki kol atvės iki kambario temperatūros - taip liežuvis bus sultingas ir minkštas.
  7. 6. Tada, kol dar visai neatvės, išimkite iš puodo ir nulupkite skūrą.
  8. 7. Asmeniškai man skaniausia liežuvį valgyti šaltą, kaip užkandį su juoda duona, trupučiu majonezo ar krienų ir konservuotais žirneliais. Skanaus!
Marinuoti jautienos šašlykai
(5)
Velingtono kepsnys
(3)
Graikiška musaka (moussaka) - mėsos ir baklažanų apkepas
(3)
Jautienos eskalopas (escalope) - muštinukas
(4)
Beef steak Tartare - totoriškas bifšteksas
(3)
Ramenas sriuba (Ramen) - su jautiena ir kvietiniais makaronais
(1)