riebi grietinėlė: 50 mililitrų (ne mažiau negu 15% riebumo)
sviestas: 40 gramų
cukrus: 50 gramų
Recepto paruošimas
1. Iš pradžių riešutus sukapojame bei pakepiname sausoje keptuvėje (galima ir orkaitėje), kol įgaus auksinę spalvą.
2. Tuomet sirupui 100 gramų cukraus sudedame į prikaistuvį bei ištirpiname ant didelės ugnies (vis pamaišydamos). Kaitiname, kol cukrus ims ruduoti. Supilame pieną bei energingai maišome. Pienas staigiai sukils nuo karštos karamelės, bet pamaišius nusės. Apmažiname ugnį bei kaitiname maišydamos, kol karamelės gabaliukai ištirps, o pienas pavirs į sirupą. Atvėsiname.
Reklama
3. Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių temperatūros.
4. Tada minkštą sviestą labai gerai išplakame su cukrumi bei druska (maždaug 5 minutes). Įmaišome 2 kiaušinių trynius. Po šaukštą dedame atvėsusį karamelės sirupą, kaskart labai gerai išplakdamos. Tokiu būdu sudedame maždaug pusę karamelės. Įmaišome romą ir vanilę.
5. Įsijojame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir sudedame likusią karamelę bei išmaišome. Sudedame riešutus.
6. Po to kiaušinių baltymus gerai išplakame bei atsargiai įmaišome į tešlą.
7. Tešlą sudedame į kekso formą, išlyginame paviršių bei kepame maždaug 60 minučių iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje (prieš pabaigą patikriname mediniu iešmeliu).
8. Pertepimui iš cukraus išverdame karamelę (kaip ir keksui), sudedame sviestą ir supilame grietinėlę. Verdame ant stiprios ugnies, kol sutirštės (maždaug 2 minutes). Ant lėkštės užlašinta karamelė turi stingti, bet išlikti pakankamai minkšta.
9. Kai jau keksas atvės, perpjauname jį pusiau bei pertepame irisiniu glaistu, atsargiai uždedame viršutinę dalį (stipriai nespausdamos). Lepinamės!
10. Rekomendacija: Daugiau keksų receptų rasite: Keksai.