Grybų paruošimas maistui

2020-10-22 Autorius WorldRecipes.lt

Grybų paruošimas maistui
Visi grybai turi tendenciją (kad ir kaip gaila būtų) greitai sugesti, tad surinkti grybai miškuose privalo būti apdoroti dar tą pačią dieną. Kitaip jie iš savęs išskiria sveikatai pavojingas naudingąsias medžiagas. Tad parsinešę grybų iš miško, iškart puolame juos tinkamai ruošti. Šį kartą mano keletas patarimų kaip juos gerai ir tinkamai paruošti.

Užsiregistravę ir prisijungę vartotojai mato mažiau reklamų

Ingredientai

    • norimi grybai
    • vanduo

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmas ir pats svarbiausias patarimas, tai parsinešę grybus iš miško labai kruopščiai juos patikriname, o nevalgomus grybus arba tuos kurių negalite atpažinti tiesiog išmetame lauk be jokio pasigailėjimo.
  2. miško grybai
  3. 2. Jei tą pačią dieną tikrai negalite apdoroti visų savo parsineštų grybų, tada jas būtinai laikome plonai sudėtus viename sluoksnyje ir itin gerai vėdinamoje patalpoje, bet tikrai ne ilgiau kaip 10 valandų, nes jie itin greitai suges.
  4. Reklama
  5. 3. Pats svarbiausias dalykas - grybus gerai bei švariai nuvalome: pašaliname įvairias žemes arba prilipusius lapus ar spyglius, būtinai nupjauname koto apatinę dalį.
  6. nuvalomi miško grybai
  7. 4. Jei parsinešti grybai yra ūmėdės arba kazlėkai, tada šių grybų kepurėlę dengia tokia stora luobelė. Ją privaloma nulupti. Daugybė šeimininkių turi tokį įprotį - prieš valydamos juos išmirkyti vandenyje, kad po to šie lengviau išsidarinėtų bei valytųsi. Bet šitaip nukenčia grybo kokybė bei pats skonis.
  8. 5. Grybus privaloma apvirti: Kai jau baigė valyti savo grybus, juos kelis kartus perplauname šaltame vandenyje, tada susmulkinamame ir būtinai apverdame.
  9. perplaunami grybai
  10. 6. Baravykus, raudonviršius, voveraites, rudmėsius, pievagrybius, gudukus ir kelmučius galite palikti neapvirtus.
  11. 7. Būtinai yra privaloma apvirti karčiuosius bei tuos grybus, kurie yra linkę kaupti nuodingąsias medžiagas, tai: bobausius, grūzdus, paliepes ir panašius. Juos privalu virti daugiau nei 10 minučių.
  12. verdami grybai
  13. 8. Kai jau verdami grybai nusės ant dugno, o vanduo nustos putoti, tada jie yra išvirę. Maždaug 15-20 minučių reikia virti tokius grybus, kurie turi savybę savyje kaupti naudingąsias medžiagas, karčiuosius grybus reikia virti maždaug 5-15 minučių.
  14. 9. Po apvirimo, nuovirą būtinai išpilame lauk, o grybus dar vieną kartą perplauname. Jokiu būdu nesugalvojame naudoti grybų nuoviro kitam maisto gaminimui, nes jame tikrai prisikaupė nuodingosios medžiagos, kurios lengvai gali pakenti kiekvieno valgančio žmogaus sveikatai.
  15. 10. Geriausia grybų laikymo patarimai: Apdorotus grybus galima laikyti tiek stikliniuose, tiek mediniuose, tiek emaliuotuose induose. Grybų jokiais būdais negalima laikyti metaliniuose induose, nes juose gali susidaryti nuodingųjų medžiagų.
  16. 11. Apdorotus grybus geriausia būtų suvartoti dar tą pačią, o vėliausiai jau sekančią dieną. Jei gaminatės kažkokį tai mėgstamą grybų patiekalą, jo pasigaminkite tiek, kad pavyktų suvalgyti per vieną kartą, nes pašildyti antrą kartą tokį patiekalą tikrai nėra rekomenduojama.
  17. grybų patiekalas
  18. 12. Ką dar reikėtų žinoti apie grybus? Grybų koteliai privalo būti nulupti, nes juose mėgsta kauptis nuodingosios medžiagos.
  19. 13. Kai jau grybų kotai yra sumedėję, jų nebepatartina naudoti maisto gamybai, nes ten susikaupia daugybe labai sunkiai virškinamos medžiagos – chitino.
  20. 14. Kai išdarinėjate senesnius grybus, privalu reikia pašalinti ir kepurėlės apatinę dalį. Tokia dalis, o jeigu tiksliau tai subrendusios tam tikros sporos itin sunkiai virškinasi.
  21. 15. Maisto gamybai niekada nevartojame pasenusių arba apkirmijusių grybų, nes jie patampa nuodingi bei pavojingi kiekvieno valgančio žmogaus gyvybei.
  22. sukirmiję grybai
  23. 16. Jei namuose yra verdami bobausiai, tai privalu vėdinti tą patalpą nuolat, nes egzistuojantys nuodai yra itin lakūs ir jų negalima prisikvėpuoti, nes garais galite lengvai apnuodyti tiek savo, tiek aplink esančių žmonių organizmą.
  24. bobausiai
  25. 17. Rekomendacija: Daugiau grybų receptų rasite: Grybų patiekalai.
  26. grybai
Tiršta trinta pievagrybių sriuba su lydytu sūreliu
(1)
Maltos mėsos zrazai su grybais
(1)