Keletas itin įdomių faktų apie grybus - voveraites:
- Voveraitės Lietuvos įprastai pušynuose dygsta nuo birželio vidurio iki spalio pabaigos.
- Nors voveraitės yra skaičiuojamos kaip trečios kategorijos grybas, bet jos itin mėgiamos ne tik Lietuvoje, o ir daugybėje kitų Europos šalių.
- Kai plaunate voveraites, jas stenkitės kuo trumpiau mirkykite vandenyje, nes jos, tarsi kempinės, sugers vandenį, o nuo to jų skonis tik blogės.
- Voveraičių išvis nereikia supjaustyti, nes jos kuo idealiausiai plėšosi, tarsi
sūrio lazdelės.
- Kai kepate voveraitės, stenkitės neperkrauti keptuvės, tai trukdo voveraitėms vienodai kepti.
- Kepame voveraites žalias, prieš tai jų neapverdame, kitaip jos praranda savo kvapnumą.
- Jei kepame žalias voveraitės keptuvėje, leidžiame joms tiesiog išsitroškinti savo sultims, o kai sultys nugaruoja, pagardiname grietine arba grietinėle.
- Kai gaminame voveraites, nenaudojame per daug prieskonių, užtenka tik juodųjų pipirų bei čiobrelių, tegul puikiai jaučiasi grybų skonis.
- Voveraites idealiausia yra išdžiovinti (kuo nuostabiausiai tinka žiemai įvairiems patiekalams pagardinti), šaldyti (tik prieš tai jas perliejame šaltu vandeniu) arba užšaldyti jau apkeptas svieste (lieka tik pašildyti).
- Pačios skaniausios voveraitės būna tiesiog iškeptos keptuvėje su grietine ar grietinėle ir patiektos su šviežiomis virtomis bulvės. Tai nuostabus, visų mėgiamas ir laiko patikrintas receptas. Pamėginkite ir Jūs!
O dabar kaip gaminti skaniausias voveraites iš eilės. :)