Krem briule (Crème brûlée) - prancūziškas desertas

2020-01-23 Autorius Neringos blogas

Krem briule (Crème brûlée) - prancūziškas desertas
Aš galvoju, kad šio deserto daug pristatinėti nereikia, užteks ištarti pavadinimą ir viskas tarsi savaime aišku. Bet jeigu jam tai visiška naujovė, tai krem briule (Crème brûlée) yra prancūziškas desertas, į lietuvių kalbą išvertus reiškia "deginta" grietinėlė". Pagaminti jį tikrai labai nesunku, o skonis fantastiškas, traški karamelinė plutelė, o po ja slepiasi kreminės konsistencijos pudingas.

Likusius nuo šio deserto kiaušinių baltymus galima panaudoti labai skaniems sausainiams - Orinukams.

Užsiregistravę ir prisijungę vartotojai mato mažiau reklamų

Ingredientai

    • kiaušinių tryniai: 6
    • grietinėlė: 500 mililitrų (30 arba 36% riebumo)
    • vanilės ankštys: 1
    • rudas cukrus: 5 valgomųjų šaukštų
    • rudas cukrus karamelizacijai: ~7-8 valgomųjų šaukštų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Orkaitę įkaitiname iki 110 laipsnių temperatūros.
  2. 2. Tuomet grietinėlę supilame į nedidelį puodelį (rundeliuką), vanilės ankštį aštriu peiliu perpjauname išilgai, išimame minkštimą, sudedame į grietinėlę kartu su ankštimi ir kaitiname ant mažos ugnies kol šonuose pradeda kilti burbuliukai, neužviriname. Išimame vanilės ankštį.
  3. Reklama
  4. 3. Tada kiaušinių trynius (geriausia yra naudoti kaimiškus kiaušinius, šitaip krem briule gaunasi pasakiškai gražios spalvos, nors ir nuo vanilės ankšties spalva bus gelsva) išsukame su cukrumi. Stengiamės neplakti intensyviai, kad nesusidarytų oro burbuliukai.
  5. 4. Į trynius, nuolatos maišydamos, po truputį supilame grietinėlę. Perkošiame, nuo paviršiaus šaukštu atsargiai surenkame oro burbuliukus.
  6. 5. Pasiruošiame formeles. Kadangi mėgstu karamelizuotą plutelę, naudojau platesnes formeles (11 centimetrų skersmens). Formeles sudedame į gilesnę formą, į kurią po to reikia pripilti verdančio vandens.
  7. 6. Samteliu atsargiai supilstome masę į paruoštas formeles. Į skardą pripilame verdančio vandens, kad apsemtų iki pusės formeles. Dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame maždaug 40-45 minutes. Masė privalo būti stingstančios želė arba pudingo konsistencijos.
  8. 7. Atvėsiname iki kambario temperatūros ir dedame į šaldytuvą maždaug 3-4 valandoms, kad masė galutinai sustingtų.
  9. 8. Prieš patiekdamos atšaldyto kremo paviršių padengiame plonu sluoksniu cukraus plutele ir specialiu degikliu (blow torch) pakaitiname kol cukrus pradedame karamelizuotis.
  10. 9. Jeigu neturite specialaus įrankio galima orkaitėje įjungti grill’io funkciją ir kelias minutes pakaitinti kol cukrus išsilydo bei padedame karamelizuotis. Lepinamės!
  11. paruoštas krem briule
  12. 10. Pastebėjimas: Internete radau labai gerą video kaip jis gaminamas, prisegu ir jį žemiau, jeigu norėsite pažiūrėti ir Jūs. :)
  13. krem briule
  14. 11. Rekomendacija: Daugiau desertų receptų rasite: Desertai.


Pipiriniai meduoliai - be galo aromatingi ir labai primena grybukus!
(1)
Valgomos dovanos: Cidonijų sūris (Membrillo)
(5)