ATRIEDA KOPŪSTAI - 17 PUIKIŲ RECEPTŲ

2024-10-18 Autorius Vaida Bučinskienė

ATRIEDA KOPŪSTAI - 17 PUIKIŲ RECEPTŲ
Kopūstai lietuvių virtuvėse ne veltui pelnę garbingą vietą nuo senų senovės - juos ir raugiame, ir, įvynioję mėsos įdarą, balandėlius troškiname, ir pyragėlius žiemos šventėms kepame!

Jei kopūstų derlius gausus ir juos mėgstate, o fantazijos, ką iš jų paruošti, kartais pritrūksta, dalinamės net 17 puikių idėjų!

SKANIAUSI RAUGINTI KOPŪSTAI

ATRIEDA KOPŪSTAI - 17 PUIKIŲ RECEPTŲ

Rauginti kopūstai yra tradicinis patiekalas, kuris yra vertinamas už savo traškumą ir gaivų, šiek tiek rūgštų skonį. Jie puikiai tinka kaip garnyras prie įvairių patiekalų arba gali būti vartojami kaip sveikas užkandis. Kopūstai raugimo metu įgauna natūralaus traškumo, kuris išlieka net ir po ilgesnio laikymo. Dėl rūgšties ir probiotikų, kurie susidaro rauginimo procese, šis patiekalas yra ne tik gardus, bet ir naudingas virškinimui. Tradicinis priedas raugintiems kopūstams yra kmynai, drąsiai galite juos naudoti ir šiam receptui. Taip pat yra mėgstančių į raugintus kopūstus įmaišyti šiek tiek džiovintų spanguolių.

Reklama


GREITI TINGINIŲ BALANDĖLIAI KEPTUVĖJE

ATRIEDA KOPŪSTAI - 17 PUIKIŲ RECEPTŲ

Greiti tinginių balandėliai kitaip – tai paprastas, bet skanus patiekalas, idealus tiems, kurie nori pasimėgauti balandėliais be ilgo virimo proceso. Šie balandėliai gaminami ne orkaitėje, o keptuvėje, kas sutrumpina ruošimo laiką ir leidžia lengvai mėgautis šiuo patiekalu.
Vietoj tradicinio balandėlių gaminimo orkaitėje, naudojami susmulkinti kopūstai ir malta mėsa, kuri sumaišoma su ryžiais ir prieskoniais, ir viskas kepama keptuvėje. Paprastai, balandėliai apipilami skaniu pomidorų arba grietinėlės padažu, kuris suteikia papildomo skonio ir švelnumo.

ŠVIEŽIŲ KOPŪSTŲ SRIUBA

ATRIEDA KOPŪSTAI - 17 PUIKIŲ RECEPTŲ

Labai skani šviežių kopūstų sriuba su bulvėmis, morkomis ir šonine – tai sotus, aromatingas ir šildantis patiekalas, puikiai tinkantis šaltoms dienoms. Šoninė suteikia intensyvų skonį ir švelnų dūmo aromatą, kuris puikiai dera su daržovėmis. Ši sriuba yra pilnavertis ir subalansuotas patiekalas, kuriame susijungia švelnios daržovės ir pikantiška šoninė. Puikiai tinka šeimos pietums ar vakarienei, o likusi sriuba kitą dieną tampa dar skanesnė ir sodresnė, nes skoniai susimaišo ir intensyvėja. Patiekiama su grietine ar šviežiomis žolelėmis, ji sukuria jaukumo ir pasitenkinimo pojūtį.

Reklama
 

VIŠTIENOS BLAUZDELĖS SU KOPŪSTAIS ORKAITĖJE - VIENOS SKARDOS PATIEKALAS

ATRIEDA KOPŪSTAI - 17 PUIKIŲ RECEPTŲ

Vienos skardos patiekalas – vištienos blauzdelės su kopūstais – tai paprastas, bet labai sotus ir skanus patiekalas, kuriame sultingos vištienos blauzdelės kepamos kartu su kopūstais vienoje skardoje. Kopūstai, kepant kartu su vištiena, įgauna švelnumo ir sugeria vištienos sultis bei prieskonius, todėl tampa itin aromatingi ir skanūs. Puikus pasirinkimas, kai norisi mažiau pastangų reikalaujančios vakarienės – viską sudėjus į vieną skardą, belieka laukti, kol viskas iškeps. Kepant galima pridėti ir kitų daržovių, tokių kaip morkos, bulvės ar svogūnai, kurie dar labiau praturtins patiekalo skonį ir suteiks papildomo sotumo. Patiekalas ne tik taupo laiką, bet ir leidžia mėgautis sveiku bei subalansuotu maistu, idealiai tinkamu šeimos pietums ar vakarienei.

RAUGINTŲ KOPŪSTŲ TROŠKINYS SU DEŠRELĖMIS

ATRIEDA KOPŪSTAI - 17 PUIKIŲ RECEPTŲ

Troškinti rauginti kopūstai su dešrelėmis, morkomis ir pomidorų padažu – tai sotus ir aromatingas patiekalas, puikiai tinkantis šaltoms dienoms, kai norisi šilto ir naminio maisto. Rauginti kopūstai suteikia patiekalui malonų rūgštumą, kuris puikiai subalansuojamas su saldžiomis morkomis ir pomidorų padažu. Sultingos dešrelės prideda patiekalui pikantiškumo ir sustiprina jo skonį. Šis patiekalas išsiskiria savo skoniais – rūgštūs kopūstai, saldžios daržovės ir šiek tiek rūgštus pomidorų padažas puikiai dera su dešrelėmis. Troškinys yra universalus, jį galima patiekti su bulvių koše, duona arba tiesiog vieną. Tai paprastas, bet labai skanus ir šildantis patiekalas, tinkantis tiek kasdieniams pietums, tiek vakarienei.

Reklama
 

ŠVIEŽIŲ KOPŪSTŲ KOTLETAI

ATRIEDA KOPŪSTAI - 17 PUIKIŲ RECEPTŲ

Šviežių kopūstų kotletai su manais – tai lengvas, maistingas ir puikiai subalansuotas patiekalas, idealiai tinkantis tiek pietums, tiek vakarienei. Šie kotletai gaminami iš smulkiai supjaustytų kopūstų, sumaišytų su manų kruopomis, kurios suteikia patiekalui minkštumo ir švelnios tekstūros. Kopūstų kotletai yra švelnaus skonio, o manai padeda kotletams išlaikyti formą bei suteikia jiems malonų purumą. Šie kotletai yra puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško augalinio pagrindo patiekalų arba nori įtraukti daugiau daržovių į savo racioną. Juos galima patiekti su įvairiais padažais, grietine ar šviežiomis salotomis, kad patiekalas būtų dar gardesnis ir maistingesnis.
Labai gardus patiekalas, kai norisi pasigaminti ką nors be mėsos.

 
Reklama
 

KOPŪSTŲ MIŠRAINĖ ŽIEMAI SU PAPRIKOMIS IR MORKOMIS

ATRIEDA KOPŪSTAI - 17 PUIKIŲ RECEPTŲ

Labai soti mišrainė žiemai iš kopūstų, pomidorų, paprikų ir morkų – tai puikus, maistingas ir universalus patiekalas, kuris gali būti tiek garnyras, tiek ingredientas sriuboms ar troškiniams. Ši mišrainė ruošiama iš šviežių daržovių, tokių kaip kopūstai, sultingi pomidorai, saldžios paprikos ir traškios morkos. Visi ingredientai sumaišomi su prieskoniais ir marinuojami, todėl mišrainė įgauna turtingą skonį ir ilgai išsilaiko.
Dėl savo sotumo ir skonio mišrainė puikiai tinka žiemos laikotarpiui, kai norisi kažko maistingo ir šildančio. Ji taip pat yra puikus pasirinkimas, kai reikia greitai paruošti patiekalą – ją galima tiesiog dėti į sriubas, troškinius ar valgyti kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies.

KOPŪSTŲ APKEPAS SU DARŽOVĖMIS

ATRIEDA KOPŪSTAI - 17 PUIKIŲ RECEPTŲ

Puikus apkepas, kurio pagrindinis ingredientas yra kopūstas. Tai Lenkijos virtuvės patiekalas. Mėgstantiems kopūstus, tai nuostabus patiekalas, kuris puikiai tinka valgyti tada, kai nesinori mėsos, o jei mėsos norisi - gali būti puikiu garnyru.

Reklama


ŠVIEŽIŲ KOPŪSTŲ SALOTOS SU PAPRIKOMIS

ATRIEDA KOPŪSTAI - 17 PUIKIŲ RECEPTŲ

Šviežių kopūstų salotos su paprikomis ir aliejumi – tai gaivus, lengvas ir traškus patiekalas, puikiai tinkantis kaip garnyras ar lengvas užkandis. Smulkiai pjaustyti švieži kopūstai derinami su saldžiomis, ryškiomis paprikomis, kurios suteikia salotoms spalvingumo ir šiek tiek saldumo. Salotos pagardinamos nedideliu kiekiu aliejaus, kuris suteikia švelnumo ir išryškina daržovių skonį. Šios salotos yra lengvos ir sveikos, jos puikiai dera prie mėsos, žuvies patiekalų ar gali būti valgomos vienos. Tai paprastas ir maistingas patiekalas, tinkantis bet kokiai progai. Salotas galima papildyti įvairiais priedais, tokiais kaip smulkiai pjaustyti agurkai, morkos, pomidorai ar svogūnai. Taip pat tinka įvairios sėklos ir smulkiai kapoti riešutai, galima įberti ir trupinto fetos sūrio. 

BALANDĖLIŲ KEPSNELIAI ORKAITĖJE

ATRIEDA KOPŪSTAI - 17 PUIKIŲ RECEPTŲ

Šie balandėlių įkvėpti kepsneliai yra naujas ir kūrybiškas tradicinio patiekalo variantas, sukurtas iš žiedais pjaustyto kopūsto, maltos mėsos paplotėlių ir gardaus padažo. Sultingus maltos mėsos paplotėlius apkepus ant kopūsto žiedų, jie įgauna švelnų ir lengvą kopūstų aromatą, kuris puikiai dera su turtingu, švelniai prieskoningu padažu. Šis patiekalas pasižymi maloniu tekstūrų ir skonių kontrastu. Tai puiki alternatyva įprastiems balandėliams, išlaikant jų klasikinį skonį, bet suteikiant modernų akcentą.

Reklama


SALOTOS ŽIEMAI SU KOPŪSTAIS

ATRIEDA KOPŪSTAI - 17 PUIKIŲ RECEPTŲ

Ragavę sako, kad tai vienos iš pačių geriausių atsargų žiemai, kurias yra ragavę. Gaminti rekomenduojame iš karto iš dvigubos normos!

GREITI PYRAGĖLIAI SU KOPŪSTAIS

ATRIEDA KOPŪSTAI - 17 PUIKIŲ RECEPTŲ

Greiti pyragėliai su kopūstais – tai skanūs ir lengvai paruošiami užkandžiai, puikiai tinkantys tiek pusryčiams, tiek užkandžiams ar vakarienei. Įdaras, pagamintas iš šviežių kopūstų ir virtų kiaušinių, suteikia pyragėliams švelnų ir subalansuotą skonį. Smulkiai pjaustyti švieži kopūstai, lengvai apvirti, maišomi su smulkintais virtais kiaušiniais, kurie prideda įdarui kremiškumo ir sotumo. Šie pyragėliai gaminami iš sviestinės tešlos, kuri leidžia juos greitai iškepti ir mėgautis traškia išore bei sultingu įdaru. Tai puikus pasirinkimas, kai norisi kažko lengvo ir greito – galima patiekti tiek šiltus, tiek šaltus, kartu su grietine ar kitu mėgstamu padažu.

Reklama
 

SALOTOS SU KOPŪSTAIS ŠVELNUMAS

ATRIEDA KOPŪSTAI - 17 PUIKIŲ RECEPTŲ

Tokias kopūstų salotas su morkomis, raudonosiomis paprikomis, agurkais ir majonezu labai gardu valgyti tiek prie kepsnio, tiek valgyti atskirai. Jos gaunasi tikrai labai švelnaus skonio, todėl šeimoje yra vadinamos itin paprastai - "Švelnumas". Tikimės, kad šis receptas "prigis" ir Jūsų šeimose, ne tik dėl savo labai gero pavadinimo, bet ir dėl nuostabaus skonio. Tad imkite receptą, išmėginkite ir būtinai išsisaugokite jį ateičiai! 

PYRAGĖLIAI SU KOPŪSTAIS BE KIAUŠINIŲ

ATRIEDA KOPŪSTAI - 17 PUIKIŲ RECEPTŲ

Tobulų pyragėlių su kopūstais receptas be kiaušinių – tai puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško skanių ir lengvai pagaminamų užkandžių be kiaušinių. Šie pyragėliai yra pagaminti iš traškios tešlos, kuri įdaryta skaniu ir maistingu kopūstų įdaru. Švieži kopūstai ir svogūnai, troškinami su prieskoniais, suteikia pyragėliams švelnų, aromatingą skonį ir puikią tekstūrą. Šie pyragėliai yra sotūs, todėl puikiai tinka tiek kaip užkandis, tiek kaip lengvas pietų ar vakarienės patiekalas. Jie kepami iki auksinės spalvos, o jų traški išorė puikiai dera su švelniu ir šiek tiek saldžiu kopūstų įdaru. Pyragėliai yra ideali alternatyva tiems, kurie vengia kiaušinių, bet nori mėgautis skaniais ir naminiuose patiekaluose. Jie puikiai tinka tiek šilti, tiek atvėsę, ir gali būti patiekiami su mėgstamais padažais ar salotomis.

Reklama
 

BULVIŲ "BOMBOS" SU KOPŪSTAIS IR DEŠRELĖMIS

ATRIEDA KOPŪSTAI - 17 PUIKIŲ RECEPTŲ

Bulvių "bombos" su kopūstais ir dešrelėmis – tai gardus ir paprastas patiekalas. Šio patiekalo pagrindas – į folijos lakštą įvyniotos bulvės, kopūstai ir sultingos dešrelės. Kepant folijoje, visi ingredientai įgauna ypatingą aromatą, o bulvės tampa minkštos ir švelnios, sugėrusios visų ingredientų sultis. Kopūstai ir dešrelės kartu su bulvėmis sukuria sotų ir subalansuotą skonį, o kepant jų sultys susimaišo, suteikdamos patiekalui intensyvų skonį. Tai puikus patiekalas, kai norisi paprasto, bet skanaus maisto, nereikalaujančio daug pastangų. 

Reklama
 

NEKAITINTA KOPŪSTŲ MIŠRAINĖ ŽIEMAI

ATRIEDA KOPŪSTAI - 17 PUIKIŲ RECEPTŲ

Nekaitinta kopūstų mišrainė su paprikomis, morkomis ir svogūnais, tinkanti žiemai – tai gaivus ir maistingas žiemos konservas, išlaikantis šviežių daržovių skonį. Ši mišrainė ruošiama iš šviežių smulkintų kopūstų, saldžiųjų paprikų, traškių morkų ir aromatingų svogūnų, kurie sujungiami su lengvu marinatu, tačiau neapdorojami termiškai. Dėl šios priežasties daržovės išsaugo savo natūralų skonį ir maistingąsias medžiagas. Ši mišrainė puikiai tinka kaip garnyras prie mėsos, žuvies patiekalų arba kaip priedas prie sumuštinių ir salotų. Ji taip pat gali būti naudojama kaip pagardas įvairiuose žiemos patiekaluose ar tiesiog mėgaujantis lengvomis daržovėmis šaltuoju metų laiku.

Reklama
 

UKRAINIETIŠKI BARŠČIAI ŽIEMAI SU KOPŪSTAIS

ATRIEDA KOPŪSTAI - 17 PUIKIŲ RECEPTŲ

Itin gardi mišrainė, iš kurios žiemą labai greitai galėsite išsivirti pačius nuostabiausius ukrainietiškus barščius. Šį kartą Jums proporcijas, kurias pati įprastai naudoju ir kurios labiausiai yra pamėgtos mūsų šeimos, bet kiekvieno skonis gali skirtis, ypatingai dėl cukraus bei druskos kiekio, todėl geriau pirmiausia jų įdedame kiek mažiau, o tuomet koreguojame pagal skonį.