BBQ kiaulienos šonkauliai kepti orkaitėje - folijoje

2021-10-08 Autorius Hungry Bae

BBQ kiaulienos šonkauliai kepti orkaitėje - folijoje
Trumpai tariant - tai yra pats geriausias itin sultingų, minkštų bei nuo kaulo krentančių šonkauliu receptas! Taipogi, čia sudėsiu visus patarimus ir paslaptis, kaip kas kartą gauti tokį patį fantastišką rezultatą, panaudojant skirtingus prieskonius bei padažus, nes pats svarbiausias dalykas, siekiant tobulo skonio šonkaulių, priverčiančių valgant net atsidusti iš malonumo, yra visai ne kažkoks paslaptingas ingredientas, o pati metodika.

Iš esmės - orkaitėje iškepti kiaulienos šonkauliai yra ganėtinai paprastas ir nedaug darbo reikalaujantis patiekalas, nes didžiausią dalį gaminimo sudaro trepsėjimas ir lankstymasis prie orkaitės belaukiant, kada gi pagaliau jau galėsiu patiekti, trumpai tariant, pats sunkiausias darbas yra išlaukimas. Taipogi, tai yra nuostabus pasirinkimas visiems mėsos mylėtojams, kurie labai aromatingus ir nepaprastai minkštus šonkaulius, bet jau uždariusiems barbekiu sezoną (jeigu jis kada nors užsidaro). Šonkauliai orkaitėje išlieka hitu visais metų sezonais, bet kokiu oru ir bet kokiomis aplinkybėmis!

Šiems šonkauliams galite naudoti arba savo gamybos prieskonių mišinį ir padažą, arba, stokodami laiko, nusipirkti prieskonius šonkauliukams įtrinti bei jau paruoštą BBQ padažą.

Skaniausių šonkauliu orkaitėje paslaptys:

Mano ilgalaikė praktika parodė, kad yra vos kelios itin paprastos taisyklės, kurių yra privaloma laikytis, jeigu norite visada turėti nuostabų rezultatą. Bet, jeigu reiktų išskirti taisyklę nr. 1, tai neabejotinai būtų tai, ką angliškai galima vadinti "low and slow" (kepimas lėtai ir žemoje temperatūroje). Na, bet greitai pažymėsiu mano svarbiausias taisykles.

Šonkauliukai. Renkamės vidutinio mėsingumo arba mėsingus šonkaulius. Jeigu šonkauliai bus "kūdi", tai jie greitai sukepa, susitraukia ir, trumpai tariant, nebelieka kuo pasimėgauti. Atitinkamai, itin mėsingi šonkauliai ilgiau kepa, tad koreguojame ir stebime kepimo laiką. Dar vienas itin svarbus kriterijus renkantis šonkaulius - riebalai. Riebalai itin svarbūs norint iškepti minkštą bei sultingą mėsą. Jeigu tik yra galimybė, visada renkamės šonkaulius su gražiai pasiskirsčiusiu riebaliniu audiniu, ir žiūrime, kad jo būtų nei per daug, nei per mažai. Jeigu riebalų jums atrodo daugoka, visada galite apipjaustyti, bet, jeigu per mažai, mėsa gali gautis sausoka.

Plėvelė. Priklausomai nuo to, kur pirksite savo šonkaulius, vidinėje jų dalyje prie pat kaulo gali būti arba nebūti plėvelė. Jeigu plėvelė yra, tai būtinai ją nulupame! Nulupta plėvelė užtikrins, kad iškepus šonkauliukus mėsa kris nuo kaulo bei nebus labai sunkiai kramtoma!

Plovimas. Prieš gamindami mėsą ją būtinai nuplauname šaltu vandeniu, nes dažnokai pasitaiko, kad ant šonkaulių lieka smulkių kaulų gabaliukų, kurie atsiranda nuo pjaustymo mėsos perdirbimo ceche. Nuplovus privaloma labai gerai nusausinti popieriniu rankšluosčiu! Tuomet jau galite įtrinti šonkaulius pasirinktais prieskoniais.
Reklama

Kepimas. Kaip jau pažymėjau, kepti privaloma lėtai bei žemoje temperatūroje. Maždaug vieną kilogramą šonkaulių gerai iškepti užtektų maždaug 2,5 valandos, bet, jeigu norisi nuo kaulo krentančių šonkauliukų, prireiks maždaug 3-4 valandų, priklausomai nuo jų svorio. Kepimo temperatūra - 135 laipsniai. Jeigu norisi itin skanių šonkaulių, niekada jų neverdame! Virdami su vandeniu ištraukiame visą šonkauliukų skonį. Sultinys gausis nuostabus, bet patys šonkauliai - tiesiog beskoniai.

Padažas. Padažas yra dedamas tik ant pilnai iškepusių šonkaulių. Padažu ištepti šonkauliukai orkaitėje turi būti perkeliami vienu laipteliu aukščiau, įjungiama dar didesnė kaitra ir pakepama vos kelias minutes, kol padažas gražiai karamelizuojasi.

Trumpa skaniausių šonkaulių orkaitėje gaminimo eiga yra tokia (žemiau rasite ir pilną procesą nuo A iki Z):

1) Pašalinkite plėvelę.
2) Nusausinkite ir gausiai įtrinkite šonkaulius mėgstamais prieskoniais. Įvyniokite į foliją.
3) Kepkite 135 laipsnių temperatūros orkaitėje maždaug 3-4 valandų, priklausomai nuo to kiek sveria turimi šonkauliai.
4) Iškepusius šonkaulius išimkite iš folijos, patepkite padažu ir kepkite stipriai įkaitintoje orkaitėje vienu laipteliu aukščiau, kol padažas karamelizuosis.
Reklama

Nuostabus dalykas yra tai, kad kiekvieną kartą galima išsikepti vis skirtingus šonkaulius, pakeičiant prieskonius ir/arba padažą. Šonkaulių įtrynimui galima panaudoti galybę prieskonių mišinių nuo klasikinio BBQ ir dūmo skonio prieskonių iki teksasietiško aštraus prieskonių mišinio arba paprasčiausios druskos su pipirais. Padažui taipogi yra visa galybė variacijų - nuo pirktinio BBQ iki naminio lipnių šonkaulių padažo. Galimybės tikrai neišsemiamos. Vienaip ar kitaip, šį kartą pasidalinsiu savo fantastiškų orkaitėje keptų šonkaulių receptu! Skaitom ir gaminam!

Užsiregistravę ir prisijungę vartotojai mato mažiau reklamų

Ingredientai

    • kiaulienos šonkauliai: 1 kilogramo
    Prieskonių mišiniui:
    • rudas cukrus: 2 valgomųjų šaukštų
    • druska: 1 arbatinio šaukštelio (arba pagal skonį)
    • paprikos milteliai: 2 arbatinių šaukštelių
    • malti pipirai: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • česnako milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
    • svogūnų milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
    • rozmarinas: 1 arbatinio šaukštelio
    • imbiero milteliai: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • čili milteliai (pasirinktinai)
    Padažui:
    • aliejus: šlakelio
    • svogūnai: 1 nedidelio (labai smulkiai supjaustome)
    • česnakas: 3 skiltelių
    • pomidorų padažas: 130 gramų
    • maltas kuminas: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • malti pipirai: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • rudas cukrus: 2 valgomųjų šaukštų
    • rūkytos paprikos milteliai: 2 arbatinių šaukštelių
    • obuolių actas: 1 valgomojo šaukšto
    • Vorčesterio padažas: 2 valgomųjų šaukštų
    • maltas cinamonas: aštuntadalio arbatinio šaukštelio
    • barbekiu padažas: 3 valgomųjų šaukštų
    • čili milteliai arba padažas (pasirinktinai)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Kaip minėjau šiems šonkauliams galima pasiruošti savo prieskonių mišinį.
  2. 2. Arba galima naudoti pirktinius prieskonius ir padažą.
  3. Reklama
  4. 3. Įkaitiname orkaitę iki 135 laipsnių temperatūros.
  5. 4. Tada pašaliname plėvelę nuo vidinės šonkaulių pusės. Jeigu reikia, šonkaulius supjaustome mažesnėmis porcijomis.
  6. 5. Sumaišome visus prieskonių mišiniui nurodytus ingredientus ir paruoštu mišiniu dosniai įtriname šonkaulius.
  7. 6. Šonkaulius suvyniojame į dvigubą foliją.
  8. 7. Kepame orkaitėje maždaug 3-4 valandas, kol mėsa gražiai pradės kristi nuo kaulo. Šonkaulius kepti dedame "mėsingaja puse" į viršų.
  9. 8. Per tą laiką, kol mūsų šonkauliui kepa, pasidarome padažą. Į keptuvę pilame aliejaus ir pakepiname itin smulkiai supjaustytą svogūną, kol tampa permatomas. Įspaudžiame česnaką ir pakepame dar 30 sekundžių. Dedame pomidorų padažą, kuminą, pipirus, rudąjį cukrų, rūkytą papriką ir obuolių actą, Vorčesterio padažą, cinamoną, barbekių padažą ir, jeigu norisi, čili. Viską paverdame kelias minutes ir paliekame atvėsti.
  10. 9. Po to iškepusius šonkaulius išimame iš folijos ir gausiai aptepame pasiruoštu padažu.
  11. 10. Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros ir įdedame šonkaulius kepti vienu laipteliu aukščiau, kad padažas greičiau karamelizuotųsi. Pakanka vos kelių minučių (stebime, kad padažas nepradėtų svilti).
  12. 11. Iškeptus šonkaulius uždengiame folija ir leidžiame pastovėti maždaug 10 minučių. Po to patiekiame ir skanaujame!
  13. 12. Pastebėjimas: Man skaniausia patiekti su Coleslaw salotomis ir bulvytėmis fri.
Kiaulienos išpjova orkaitėje
(82)