Grybų "ausytės" Kūčioms - išmėginkite jau šiemet!

2019-12-22 Autorius Segebutės užrašai

Grybų "ausytės" Kūčioms - išmėginkite jau šiemet!
Kūčių stalą Lietuvoje sudaro 12 arba 13 patiekalų, visi šalti, paruošti nenaudojant gyvulinės kilmės produktų, išimtys yra tvos dvi: galite naudoti žuvį ir patiekti šiltus grybų barščius arba "ausytes" - neišsigąstame, jose tikrai nėra jokių gyvulinių ingredientų, tik forma primenanti ausis.

Dar iš vaikystės gerai prisimenu savo prosenelės gamintų "ausyčių" su grybais skonį, jų reikdavo laukti ištisus metus, nes tai tikrai ne kasdieninis maistas, kuklus savo sudėtimi, turtingas kvapu bei skoniu.

Šis ausyčių receptas yra mano pačios atkurtas, remiantis vizualine bei skonio atmintimi, panaudojant šiuolaikinius prieinamus ingredientus ir prisilaikant visų reikalavimų: recepte nėra kiaušinio, spirgų arba grietinės. Viena didžiulė paslaptis - tai džiuvesėliai. Be jų, įdaras gausis šlapias bei slidus,- tikras vargas ausytes sulipinti ir paskui verdant, jų dauguma subyra.

Įprastai ausytes pasigaminu viduryje gruodžio, jas tada užšaldau, o per Kūčias lieka tik išsivirti. Teoriškai, "ausyčių" galima būtų prisigaminti ir prisišaldyti dar vasaros vidury, bet man pačiai niekada dar nekilo toks užmojis.

Paruošimui prireiks kočėlo, didelio puodo, poros medinių lentelių, trijų švarių plastikinių maišelių - jei šaldysite. Iš šito aprašyto recepto aš pasigaminu maždaug 90 vienetų "ausyčių". Kūčių vaišių metu po visų silkų bei burokėlių mišrainės šio kiekio užtenka maždaug 10 žmonių pavaišinti, na, o valgant paprastą dieną ir be užkandžių - penkiems labai alkaniems asmenims. 

Užsiregistravę ir prisijungę vartotojai mato mažiau reklamų

Ingredientai

    Įdarui:
    • balti pievagrybiai: 200 gramų (arba kiti jūsų mėgstami grybai)
    • džiovinti grybai: 30
    • baltieji svogūnai: 1 (didelio)
    • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • šviežiai malti juodieji pipirai: ketvirtadalio arbatinio šaukštelio
    • smulkūs džiūvėsėliai: 1-4 valgomųjų šaukštų (aš visad turiu tarkuotos sudžiūvusios prancūziškos bagetės Baguette)
    • aliejus: 3-4 valgomųjų šaukštų
    Tešlai:
    • kvietiniai miltai: 5 stiklinių
    • aliejus: 5 valgomųjų šaukštų
    • verdantis vanduo: 1,6 stiklinės (420 mililitrų)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia užvirinkite mažiausiai tris stiklines vandens.
  2. 2. Džiovintus grybus sumalkite arba susmulkinkite juos suvyniojusios į lininį rankšluostį ir smūgiuodamos per juos plaktuku. Suberkite grybų trupinėlius į dubenį, apliekite trupučiu karšto verdančio vandens, kad apsemtų grybus, palikite brinkti maždaug 5 minutes.
  3. Reklama
  4. 3. Tuomet svogūną ir pievagrybius smulkiai supjaustykite. Įkaitinkite keptuvėje aliejų, jame pirmiausia apkepinkite svogūnus, paskui pridėkite grybus, pasūdykite ir papipirinkite. Pridėkite išbrinkintus grybus, išmaišykite ir dar pakepinkite tol, kol keptuvėje nugaruos visas vanduo. Grybus išdėkite į dubenį ir atvėsinkite iki kambario temperatūros.
  5. 4. Per tą laiką ruoškite tešlą. Dubenyje išmaišykite miltus bei aliejų. Intensyviai maišydamos šaukštu į miltus pilkite karšto, tik ką užvirinto vandens. Toliau maišykite šaukštu iki kol tešla šiek tiek atvės. Dabar minkykite rankomis, kol susidarys vientisa ir elastinga tešla, nelimpanti prie rankų.
  6. 5. Į atvėsintą grybų masę pilkite po vieną valgomąjį šaukštą džiuvesėlių ir vis pamaišykite. Džiuvesėlių reiks tik tiek, kad jie sugertų matomus aliejaus lašiukus. Gauta įdaro masė privalo būti tiršta, pakabinus ją šaukšteliu privalo laikytis kauburėlis.
  7. 6. Tešlą iškočiokite maždaug 2-3 milimetrų storiu ant pamiltuoto lygaus paviršiaus. Maždaug 6-8 centimetrų skermens stikline tešloje išspauskite apskritimus, arba tiesiog tešlą peiliu supjaustykite į 7 centimetrų kvadratėlius. Arbatiniu šaukšteliu į kiekvieną tešlos skritulio arba kvadratėlio centrą dėkite įdaro, kraštus užspauskite, sukamuoju judesiu vis paspausdamos pirštų galiukais suformuokite "ausytės" briauną. Paruoštas "ausytes" dėkite ant pamiltuotos medinės lentelės, "ausytės" turi tarpusavyje nesiliesti. Pilną "ausyčių" lentutę, neuždengtą, dėkite maždaug 12-30 minučių į šaldymo kamerą. Toliau lipinkite "ausytes" ir vėl jas šaldykite.
  8. 7. Po to užšalusias "ausytes" maždaug po 20-30 vienetų sudedame į švarius maišelius ir sandariai užriškite.
  9. 8. Kūčių vakarą užvirinkite tris litrus vandens, pasūdykite vienu arbatiniu šaukšteliu druskos. Į verdantį vandenį meskite po 20-30 vienetų ausyčių, vėl vandeniui sukunkuliavus dar pavirinkite maždaug 5-10 minučių.
  10. 9. Kūčioms ausytės yra patiekiamos aplietos pakepintais aliejuje svogūnais bei apibarstytos krapais. Pasilepinam!
  11. 10. Rekomendacija: Daugiau Kūčių patiekalų receptų rasite: Kūčių patiekalų receptai.
Grybų "ausytės" Kūčioms - išmėginkite jau šiemet!
Grybų "ausytės" Kūčioms - išmėginkite jau šiemet!

Vaida

Nuostabus receptas, ačiū
Atsakyti

Vakarė

Įdarui galima vietoj džiuvėsėlių dėti bulvių košę.
Atsakyti

Danutė

Ausytės kitaip sulankstomos

RITA

Kam tie džiuvėsėliai arba košė?🤔

Silivestrina Narbuntiene

Puikus receptas. Ačiū.
Atsakyti

Ingrida

Mes šitas ausytes verdame aliejuje, super gaunasi.
Atsakyti

nusivylusi šeimininkė

Tešla kažkokia per minkšta kiek įdedu papildomai miltų - nelimpa prie rankų, bet pagal faktūra jaučiu kad ne tas. Išviriau - neskani tešla :( Ką padariau ne taip??
Atsakyti

RITA

Tešlai jokio aliejaus nereikia. "Ausyčių" forma ne tokia, ir kepamos aliejuje. Įdarui jokių džiūvėsėlių..
Atsakyti

R.

Mes tokias ausytes kepam orkaitėje, prieš tai dar aptepame aliejumi.
Atsakyti

Lana

Čia primena tiesiog koldūnus arba aukštaitijoje vadinamus kleckus. Mes kūčioms kepame "pirožkus" su grybu ar kopūstų įdaru. Tikras kūčių patiekalas :)
Atsakyti
Kopūstas troškintas vyne
(1)
Bulvių krepšeliai su daržovėmis ir silke
(13)