Lietuvių Kūčių ir Kalėdų valgiai. Kūčių pyragas.

2019-12-24 Autorius WorldRecipes.lt

Lietuvių Kūčių ir Kalėdų valgiai. Kūčių pyragas.
Pas mus Kūčių vakarą pyrago niekada nebūdavo, todėl vartydama knygą "Metai už stalo" šiek tiek nustebau prie Kūčių valgių pamačiusi... pyragą. Žinoma, jis gaminamas be kiaušinių, be sviesto ir kitų pieno produktų. Gaminamas tik su aguonomis, ganėtinai paprastas bei kuklus. Nusprendžiau, kad šiemet jį iškepsiu ir štai Jums rezultatas. :)

Užsiregistravę ir prisijungę vartotojai mato mažiau reklamų

Ingredientai

    • miltai: 500 gramų
    • drungnas vanduo: 1 stiklinės
    • aliejus: 3 valgomųjų šaukštų
    • druska: žiupsnelio
    • sausos mielės: 7 gramų
    • aguonos: 0,5 stiklinės
    • cukrus: 0,5 stiklinės

    Recepto paruošimas

  1. 1. 1-as variantas: Du trečdalius miltų supilame į dubenį. Viduryje padarome duobutę ir į ją supilame drungną vandenį ir cukruje ištirpintas mieles. Išmaišome ir paliekame, kad pakiltų.
  2. 2. Aguonas išmirkome ir nuplikome verdančiu vandeniu bei sutriname.
  3. Reklama
  4. 3. Į pakilusią tešlą įpilame aliejaus, įberiame cukraus, suberiame likusius miltus ir išminkome tešlą. Bebaigiant minkyti sudedame aguonas. Minkome, kol tešla nebelips prie rankų.
  5. 4. Darome apvalią bandą, dedame į miltais kepimo pabarstytą kepimo skardą ir dar kartą pakildiname
  6. 5. Kepame iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 40 minučių.
  7. 6. 2-as variantas (jeigu turite duonkepę): Pagal duonkepės rekomendacijas sudedame į ją visus ingredientus ir nustatome programą "mielinė tešla". Aguonas, prieš dėdamos, išmirkome, nuplikome karštu vandeniu ir sumalame. Po maždaug 90 minučių (priklausomai nuo duonkepės) tešla bus pagamintai bei gražiai pakilusi.
  8. 7. Iš paruoštos tešlos formuojame bandą, dedame ją į miltais pabarstytą kepimo skardą ir paliekame dar kuriam laikui, kad pakiltų. Kepame iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 40 minučių.
  9. 8. Šį kartą pyragas iškepė didelis ir labai gardus. Net pati nesitikėjau, kad taip bus. Užsiplikėme kvapnios arbatos ir vis laužydami minkštą ir purų pyragaitį, gabalėlis po gabaliuko, iki vakaro jį suvalgėme. Net nepamenu kada taip buvo nutikę.
  10. 9. Rekomendacija: Daugiau Kūčių patiekalų receptų rasite: Kūčių patiekalų receptai.
Keptuvėje kepta silkė su daržovėmis
(9)
Nesaldūs pyragėliai su grybais
(6)