Prancūziškas Orangette Tarte - trapios tešlos pyragas su šokoladu ir apelsinais

2023-06-30 Autorius WorldRecipes.lt

Prancūziškas Orangette Tarte - trapios tešlos pyragas su šokoladu ir apelsinais
Prancūziškas Orangette Tarte - itin skanus trapios tešlos pyragas pripildytas šokoladinių putėsiu bei paskanintas sirupe virtais apelsinais. Dar vienas skanėstas iš savo pažįstamos prancūzės. Pirmą kartą šio pyrago paragavau, kai lankiausi pas ją svečiuose ir man taip patiko, kad išklausinėjau, kaip jis ruošiamas.

Šiame recepte kiek sunku aprašyti visą cukraus lydymo technologiją žodžiais, tad suradau ir rekomenduoju pasižiūrėti kaip šį tortą gamina Šefė Lala iš YouTube (rasite recepto pabaigoje). Turiu pripažinti, kad pati pabijojau merkti pirštą į verdantį cukrų, tad tą dariau tiesiog šlapiu šaukšteliu. Nepaisant šito, skonis vis tiek buvo fantastiškas. Tad imkite receptą ir pradėkite gamybą! 

Užsiregistravę ir prisijungę vartotojai mato mažiau reklamų

Ingredientai

    Tešlai:
    • miltų: 360 gramų
    • sviesto: 120 gramų
    • kiaušinių: 1
    • cukraus: 120 gramų
    • vanilinio cukraus: 1 pakelio
    • druskos: 0,5 arbatinio šaukštelio
    Įdarui:
    • apelsinų: 2
    • apelsinų sulčių: 2 stiklinių (geriau natūralių)
    • cukraus: 2 stiklinių (sirupui)
    • cukraus: 90 gramų (putėsiams)
    • gvazdikėlių, cinamono, kvapiųjų pipirų: po 1 arbatinį šaukštelį
    • juodo šokolado: 120 gramų
    • kiaušinių baltymų: 3
    • 35% riebumo grietinėlės: 250 mililitrų
    • apelsinų arba abrikosų džemo: 3 valgomųjų šaukštų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi, kiaušiniu, vaniliniu cukrumi - patogiausia tai daryti kombainu.
  2. 2. Tuomet sumažinkite maišymo greitį ir palaipsniui suberkite miltus bei druską.
  3. Reklama
  4. 3. Suminkykite iš tešlos rutulį, apvyniokite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą bent pusvalandžiui (arba jei turite laiko - net ir visai nakčiai).
  5. 4. Kai tešla susigulės, išklokite stalą maistine plėvele arba sviestiniu popieriumi, dėkite ant jos tešlą, ant viršaus uždenkite dar vienu lakštu plėvelės ir atsargiai iškočiokite į daugmaž apvalų blyną (šitai daroma dėl to, nes tešla gaunasi išties labai trapi).
  6. 5. Nuimkite viršutinę plėvelę, nuo pakraščio tešlos blyną susukite ant gerai išmiltuoto kočėlo, perkelkite į kepimo formą ir greitai išvyniokite.
  7. 6. Gražiai išklokite formą, padarykite bortelius ir lygiai apipjaukite.
  8. 7. Subadykite pagrindą šakute ir dėkite į iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę kepti maždaug 20-25 minutes.
  9. 8. Du apelsinus supjaustykite pusmėnuliais (su visomis žievelėmis).
  10. 9. Puode užvirinkite apelsinų sultis su cukrumi, pagardinkite cinamonu, gvazdikėliais ir kvapiaisiais pipirais, pavirkite maždaug 10 minučių.
  11. 10. Tuomet dėkite supjaustytus apelsinus į sirupą ir atsargiai pamaišydami virkite dar apie 10 minučių.
  12. 11. Išgriebkite apelsinus ir atsargiai išdėliokite ant grotelių, kad nuvarvėtų.
  13. 12. Sirupą perkoškite per sietelį ir pasilikite.
  14. 13. Ant nedidelės kaitros vandens vonelėje ištirpinkite šokoladą.
  15. 14. Tuo metu standžiai išplakite baltymus ir ruoškite cukraus lydinį (jei šokoladas per tą laiką ištirpsta, nukeliame nuo kaitros, bet nenukeliame nuo vonelės - šitaip jis nesukietės) - puode 90 gramų cukraus užpilkite trupučiu vandens, tik tiek kad apsemtų.
  16. 15. Pirštu nuvalykite cukrų nuo puodo šonų, kad nepridegtų ir kaitinkite ant vidutinės kaitros.
  17. 16. Kai užvirs cukrus, kiškite pirštą į šalto vandens stiklinę su ledukais, tuomet labai trumpai įmerkite į cukrų ir greitai kiškite atgal į ledinį vandenį. Tai pakartokite tris kartus (vadinama soft ball - 1-oji cukraus virimo stadija).
  18. 17. Tuomet cukraus masę supilkite į baltymus, vis dar maišydami mikseriu. Mikserį išjunkite ir supilkite ištirpintą šokoladą.
  19. 18. Įmaišykite suplaktą grietinėlę, geresniam skoniui pagardinkite trupučiu apelsinų sirupo, kurį perkošėte.
  20. 19. Gautus putėsius supilkite ant tešlos pagrindo, ant viršaus gražiai išdėliokite apelsinų puseles.
  21. 20. Išlydykite kelis šaukštus abrikosų ar apelsinų džemo (nesvarbu kokį turėsite) ir juo aptepkite apelsinus, kad gražiai blizgėtų.
  22. 21. Patiekite atšaldytą. Skanaus!
  23. 22. Rekomendacija: Daugiau pyragų su šokoladu receptų rasite: Pyragai su šokoladu.


Drėgnas cukinijų brownie šokoladinis pyragas
(6)