Šokoladinis riešutų ir datulių pyragas

2017-11-26 Autorius WorldRecipes.lt

Šokoladinis riešutų ir datulių pyragas
... be miltų ir be sviesto, pagardintas datulėmis vietoje cukraus. Paskutiniu metu pavasariniai įvairūs vėjai mane neša sveikesnių pyragų link. :)

Į panašaus pobūdžio kepinius visada žiūrėjau kiek skeptiškai. Bet įsitikinau, kad tikrai, šokoladainius galite kepti ir tokius - drėgnus, minkštus, sultingus, saikingai saldžius ir naudingus. Itin smagu, kad skanų pyragą galima iškepti atsisakant įprastų sudėtinių dalių. Nesigailėjau išmėginusi!

Tai yra pusė normos, nei buvo nurodyta originaliame recepte. Aš kepiau mažoje (maždaug 20-22 centimetrų) ir neaukštoje širdies formos kepimo inde. Vis buvo nedrąsu (o gal niekas nenorės jo valgyti?). Bet viskas tvarkoje, suvalgė, ką ten suvalgė, kaip ir dažniausiai, dingo per kelias akimirkas. Tiesa, aš kepiau 180 laipsnių kaitros orkaitėje maždaug 30 minučių, nes kaip minėjau aš sumažinau ingredientus perpus (ingredientus receptus nurodžiau būtent su kiek aš gaminau)

Datules rekomenduoju rinktis kokybiškesnes, tas, kurios dailiau, putliau atrodo, yra minkštesnės ir, žinoma, šiek tiek brangesnės (tikėtina, šviežesnės). Geriausiai atvežtas iš Tuniso ir gražiai supakuotas (tik tokios dažniau būna su kauliukais). Čia aš apie džiovintas. Su šviežiomis būtų idealu... Einame gaminti! 

Ingredientai

    • datulės: 250 gramų (naudotos džiovintos, be kauliukų; as prieš gamindama užpyliau verdančiu vandeniu ir palaikiau penkias minutes, kad suminkštėtų, jei naudojate šviežias, to daryti nereikia)
    • migdolų arba lazdyno riešutai: 125 gramų
    • rupiai sukapotas becukris šokoladas*: 50 gramų (naudotas įprastas tamsusis, kuriame kakavos sviesto yra 60%)
    • kiaušiniai: 3
    • citrinos arba apelsinai: 0,5 (žievelės ir sulčių)
    • cukrus su vanile: 1 šaukštelio
    • nesaldžios kakavos milteliai: ~1,5 šaukštelio (jei kakava kartesnė, reikėtų dėti mažiau)
    • lydytas kokosų aliejus: 2 šaukštų
    * becukrį šokoladą Lietuvoje gamina „Rūta“ (su saldikliais). Arba reikėtų ieškoti tokio šokolado ekologiškų prekių parduotuvėse.

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia datules kartu su riešutais sutrinkite trintuvu arba sumalkite mėsmale.
  2. 2. Po vieną įmuškite kiaušinius, vis gerai išmaišydamos.
  3. 3. Tuomet dėkite nutarkuotą citrinos ar apelsino žievelę, pilkite vaisiaus sultis.
  4. 4. Berkite vanilinį cukrų, kakavą bei pilkite kokosų aliejų. Gerai išmaišykite. Berkite kapotą šokoladą.
  5. 5. Tada tešlą sukrėskite į kepimo formą, išklotą su kepimo popieriumi, ir kepkite iki 160 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 40–50 minučių.
  6. 6. Gerai atvėsinkite bei patiekite su šviežiomis arba šaldytomis uogomis, uogiene arba mažai saldinta plakta grietinėle.
  7. 7. Rekomendacija: Daugiau datulių pyragų receptų rasite: Datulių pyragai.
Šokoladinis cukinijų pyragas
(13)
Šokoladinė cukinijų duona
(3)