Ruginė duona su džiovintais vaisiais ir riešutais (su raugu) - verta Jūsų išmėginimo!

2019-09-30 Autorius Nekenčiu virtuvės

Ruginė duona su džiovintais vaisiais ir riešutais (su raugu) - verta Jūsų išmėginimo!
Ganėtinai paprasta išsikepti, bet tuo pačiu ganėtinai prabangi dėl sudėties (bet labai užtat  skani), vien tik ruginių miltų duonelė su džiovintais vaisiais ir riešutais, pagardinta ruginiu salyklu - mano antra mylimiausia po ruginės medaus duonos. Parduotuvėse kaina šitos duonos tikrai nepatraukli, bet namie irgi nelabai jau žymiai pigiau gaunasi, bet pačios gaminta milijoną kartų mielesnė, gardesnė, sveikesnė ir visokia kitokia -esnė, o gal ir visa -iausia. Tai pirmas mano duonos receptas iš galvos ir praktikos, nežiūrint į kitus receptus.

Užsiregistravę ir prisijungę vartotojai mato mažiau reklamų

Ingredientai

    • rupūs ruginiai miltai: 500
    • ruginis raugas: 200 gramų (išsamiai apie ruginį rauga galite pasiskaityti malsena.lt puslapyje)
    • ruginis salyklas: 2 valgomųjų šaukštų (nėra būtina, bet man dėl jo labai skaniai ir graži tamsi duona gaunasi)
    • cukrus: 2 valgomųjų šaukštų (arba medus)
    • druska: 1 kupino arbatinio šaukštelio
    • vanduo: ~400 mililitrų (gali reikti kiek daugiau arba mažiau, priklausomai nuo raugo tirštumo, o taip pat ir pačių miltų)
    • džiovinti vaisiai: 150 gramų (naudoju abrikosus slyvas, datules, razinas)
    • riešutai: 100 gramų (man skaniausi lazdyno)
    • įvairios sėklos viršui pabarstyti (sezamo, linų sėmenys, saulėgrąžos): 2 valgomųjų šaukštų (nėra būtina)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia salyklą užplikome 92-95 laipsnių karštumo vandeniu, gerai išmaišome ir paliekame atvėsti.
  2. 2. Tuomet beriame miltus, pilame raugą, dedame cukrų ir druską. Vandens reikia tiek, kad dar būtų įmanoma maišyti su šaukštu, bet jau ganėtinai sunkiai, tešla nuo šaukšto niekur nedrimba.
  3. Reklama
  4. 3. Galite dar ir rankoms viską gerai permaišyti, permaigyti ir paminkyti.
  5. 4. Dedame karštu vandeniu perlietus bei pasmulkintus džiovintus vaisius, taipogi ir riešutus. Dar kartą permaišome, kad jie tolygiai pasiskirstytų tešloje.
  6. 5. Tada duonos kepimo formą ištepame riebalais (aš pati tepu margarinu, nes prie aliejumi išteptos formos man dažnokai duona prilimpa), pabarstome miltais, krauname tešlą, šlapiu šaukštu išlyginame paviršių, pabarstome sėklomis, uždengiame rankšluostuku arba dedame į paprastą permatomą maišelį ir paliekame rūgti bei kilti maždaug 5-6 valandoms (gali prireikti ir kiek ilgiau, jeigu patalpoje vėsoka) - turi gerokai padaugėti tešlos tūrio, beveik užpildyti standartinę duonos/kekso kepimo formą.
  7. 6. Po to dedame į iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepame maždaug 75 minutes.
  8. 7. Iškepus apipurkšiame vandeniu, suvyniojame į drėgną rankšluostuką ir paliekame atvėsti. Skanaujame!
  9. 8. Rekomendacija: Daugiau duonos receptų rasite: Duonos receptai.
Bagetės
(1)
Ruginė duonytė su raugu
(4)