Šis dzūkiškų bulvinių bandų receptas yra palikimas iš mano mamos. Ji man perdavė šį receptą ir aš visada gaminu tik šitaip! Jokių pakeitimų nedarau. :)
1. Pastebėjimas: Mano mama kopūstų lapus padžiovindavo tamsoje kelias dienas.
2. Kai jau bulvės nuluptos, o kitos verda, pats laikas kurti krosnį, kuri kūrenasi maždaug vieną valandą. Labiausiai tinka tik lapuočių malkos - jos kaitresnės.
4. Suberiame druską, grietinę ir visą masę gerai išmaišome.
5. Tešlą klojame ant kopūsto lapo.
6. Malkos krosnyje per tą laiką pavirsta žarijomis. Jas žarstekliu - "kačerga" subraukiame prie krosnies durelių.
7. Bandas dedame ant ližės ir pašauname į krosnį. Kepame maždaug vieną valandą.
8. Bulvines bandas valgome su šaltiena, vištiena, varške, sviestu arba spirgučių padažu.
9. Pastebėjimas: Žinoma, galite kepti ir orkaitėje, bet tai jau nebus visiškai tradicinis patiekalas, tačiau vistiek bus labai skanu!
10. Mano mamos vaikystėje šios bandos visada būdavo valgomos tik su dažiniu.
11. Dažinys: Į užvirusį pieną supilame šalto pieno šlakelyje ištirpintą krakmolą, įberiame šiek tiek druskos ir užviriname.
12. Padažą supilame į tą indą, kuriame patieksime.
13. Tada šaukšto galu tame grietinės tirštumo padaže reikia pribadyti daug skylučių.
14. Ant viršaus supilame spirgučius su svogūnais.
15. Padažas pamažu sutekės į tas skylutes, o jos, "prarijusios" padažą, užsitrauks. Labai romantiška tai stebėti!:)
16. Į tą dažinį seniau dažydavo ne pjaustytas, o tiesiog rankomis sudraskytas bandas, bet aš labiau mėgstu supjaustyti. :)
17. Likusias bulvines bandas galite sumerkti į sviesto - grietinėlės padažą, sudėti į puodą ir įdėti į dar karštą krosnį. Jos ten sušus ir gausis tarsi visai kitas patiekalas. Skanumėlis!
Susidomėjusi
Atsakyti
Regina