Naminiai sausainiai "Smėlio juostos" su uogiene ir riešutais

2024-10-30 Autorius Irina Bedulska

Naminiai sausainiai "Smėlio juostos" su uogiene ir riešutais
Šie „Smėlio juostos“ sausainiai yra ne tik skanūs, bet ir nostalgiški, primenantys vaikystės skonius. Jų trapumas ir švelnumas suteikia ypatingą pojūtį, o uogienė viduje prideda saldumo ir rūgštumo, kuris puikiai subalansuoja sviestinės tešlos skonį. Smėliniai sausainiai su uogiene dažnai laikomi tradiciniu lietuvišku desertu, atitinkančiu senąsias receptūras ir paprastumą, kuriuo žavi iki šiol.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Sviestas: Galima keisti margarinu ar kokybišku kokosų aliejumi, kad gautųsi švelnus skonis be gyvūninės kilmės produktų.
  • Kvietiniai miltai: Tinka ir migdolų ar avižiniai miltai, ypač jei norima be glitimo versijos.
  • Uogienė: Klasikinė versija – obuolienė, bet tinka ir vyšnių uogienė, abrikosų uogienė ar slyvų uogienė, pridedanti skirtingų skonių ir aromatų.

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Paruoštą tešlą rekomenduojama trumpam palaikyti šaldytuve, kad sausainiai išlaikytų formą kepant ir būtų lengviau valdyti sluoksnius.
  • Ant viršaus galima pabarstyti kapotų riešutų, pvz., graikinių ar migdolų, kad pridėtų traškumo.

Patiekalo sveikatos privalumai ir trūkumai

Nors sausainiai yra kaloringi ir saldūs, juose esantis sviestas ir riešutai suteikia naudingų riebalų, kurie prisideda prie energijos atsargų ir ilgalaikio sotumo. Tiesa, dėl cukraus kiekio rekomenduojama saikingai, ypač mažiems vaikams ir tiems, kurie stebi cukraus vartojimą.

Kalorijos

  • Visas kiekis: apie 2000 kcal
  • Viena porcija (1 sausainis): apie 160 kcal

Ingredientai

    • Sviestas: 200 g
    • Cukrus: 100 g
    • Kiaušiniai: 3 vnt.
    • Miltai: 500 g
    • Uogienė: 100 g
    • Riešutai (pvz., graikiniai ar migdolai): 50 g
    • Žiupsnelis druskos

    Recepto paruošimas

  1. 1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Skardą išklokite kepimo popieriumi.
  2. 2. Sviestą ištrinkite su cukrumi ir druska iki vientisos masės.
  3. 3. Įdėkite kiaušinius ir gerai išmaišykite.
  4. 4. Po truputį įmaišykite persijotus miltus, kol susiformuos tešla.
  5. 5. Tešlą atvėsinkite šaldytuve apie 15 minučių.
  6. 6. Iškočiokite tešlą iki 5 mm storio ir supjaustykite juostelėmis. Kiekvienos juostelės viršų padenkite uogiene, uždėkite kitą tešlos juostelę viršuje ir lengvai prispauskite kraštus.
  7. 7. Paruoštus sausainius patepkite plaktu kiaušiniu ir pabarstykite smulkintais riešutais.
  8. 8. Kepkite orkaitėje 20-25 minutes arba kol sausainiai gražiai paruduos.
  9. 9. Ištraukę iš orkaitės, leiskite atvėsti. Skanaus!
  10. 10. Santrauka: „Smėlio juostos“ sausainiai su uogiene – tai autentiškas desertas, atskleidžiantis senovines tradicijas ir teikiantis malonumą su kiekvienu kąsniu. Juose yra derinamos maistingos medžiagos ir turtingas skonis, todėl tai puikus pasirinkimas, norint nudžiuginti šeimą ar priminti vaikystės akimirkas.
Naminiai sausainiai "Smėlio juostos" su uogiene ir riešutais
Sveiki kalėdiniai sausainiai
(1)
Kalėdiniai meduoliniai sausainiai
(25)