Tikras uzbekiškas skanus ir birus plovas su aviena arba jautiena

2023-09-16 Autorius Gamina Vanagai

Tikras uzbekiškas skanus ir birus plovas su aviena arba jautiena
Šis tikras uzbekiškas skanus ir birus plovas - išskirtinai yra mano vyro gaminamas patiekalas, kuriam reikia nusiteikimo, prisiruošimo ir laiko. Nors procesas nėra itin sudėtingas ir visus produktus tikrai galima rasti namų spintelėse, bet teisingam plovui pagaminti reikia šiek tiek įgūdžių ir žinių. Mes pagal šį receptą gaminame jau daug metų, tad receptas tikrai "atidirbtas", o plovas, kuriuo vaišinti teko nemažai valgytojų, visuomet sulaukia labai daug komplimentų. Dar norėčiau priminti, kad tikras uzbekiškas plovas privalo būti birus (tad jam naudojami kuo mažiau krakmolingi ryžiai) ir jis smarkiai skiriasi nuo lietuvių taip mėgstamo "plovo" - sulipusių ryžių košės su mėsa ir pomidorų padažu. 

Beje, mes šį plovą labiausiai mėgstame gaminti su aviena, bet su ja tokia problema, kad jos ne visada turime. Tad tais atvejais perkame kokybišką jautieną iš mėsos parduotuvių. Abiem atvejais gaunasi tikrai labai skaniai. Jautiena taip pat yra puikus išsigelbėjimas tais atvejais, kai žinau, jog užsuks draugų, kurie nevalgo avienos (o tokių žmonių yra tikrai daug), o tuos draugus pavaišinti nuostabiu plovu vis tiek norisi.

Gamindami mes naudojame 5 litrų puodą.

Ingredientai

    • aviena: 1-1,2 kilogramo (arba kokybiška jautiena)
    • morkos: 5-6
    • svogūnai: 5-6
    • paprikos: 1 (nėra būtina)
    • česnakas: 3 galvų (mano buvo labai mažos, tai šį kartą dėjau net 7)
    • kuminas: šaukšto
    • džiovinta kalendra: 1 šaukšto
    • chimeli suneli prieskoniai: 1 šaukšto
    • saldžios paprikos milteliai: 1 šaukšto
    • rūkytos paprikos milteliai: 1 arbatinio šaukštelių
    • rozmarinas: kelių šakelių
    • lauro lapai: kelių
    • džiovinti čili pipirai: 1
    • barbariso (raugerškio) uogos: 1 šaukšto
    • pomidorų pasta: 1 šaukšto (nėra būtina)
    • apvaliagrūdžiai ryžiai: 800 gramų
    • saulėgrąžų aliejus
    • druska
    Garnyrui (nėra būtina):

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausią avieną arba jautieną (tinka riebesnė jautiena) supjaustykite maždaug šašlyko dydžio gabaliukais ir pamarinuokite maždaug puse kiekio visų prieskonių, kol ruošite daržoves.
  2. 2. Morkas supjaustykite ganėtinai stambiais šiaudeliais, svogūnus - storesniais pusžiedžiais, papriką - juostelėmis, o česnakų tik nulupkite išorinį lukštą ir nuplaukite.
  3. Reklama
  4. 3. Puode storu dugnu labai gerai įkaitinkite aliejų ir apkepinkite jautieną arba avieną.
  5. 4. Mėsą išimkite ir į tą patį aliejų su priskrudusiais mėsos likučiais dėkite svogūnus ir apkepinkite kol suminkštėja, svogūnus taip pat išimkite.
  6. 5. Galiausiai apkepinkite morkas ir papriką, ir kai viskas suminkštėja atgal suverskite svogūnus ir mėsą, sudėkite likusius prieskonius, raugerškio uogas, pomidorų pastą, viską atsargiai išmaišykite, kad nesutrupėtų, pilkite šlakelį verdančio vandens, ir galiausiai sudėkite česnakus.
  7. 6. Padidinkite kaitrą iki maksimumo ir, kai viskas gerai užverda, ant viršaus supilkite ryžius, jokiu būdu nemaišykite tik paviršių išlyginkite ir pro kraštelį plona srovele supilkite verdantį vandenį, kad ryžius apsemtų per porą centimetrų (jei reikia ryžiuose su peiliu padarykite skyles, kad kuo greičiau užvirtų).
  8. 7. Kai ryžiai užverda ir gerai pakunkuliuoja kelias minutes, nugaruoja kažkiek vandens, primažinkite kaitrą iki minimumo ir uždenkite dangtį (jo daugiau nekilnokite), pavirkite dar maždaug 10 minučių.
  9. 8. Tuomet išjunkite kaitrą ir palikite dar maždaug 30 minučių pastovėti, kad ryžiai sugertų visą drėgmę, skoniai susimaišytų ir plovas būtų tobulas.
  10. 9. Puodą atidenkite tik prieš pateikdami - į didelį dubenį atsargiai nuimkite ir išpurenkite ryžius, ant viršaus dėkite mėsą su daržovėmis, paskiausiai česnakų galvas - aromatai ir skoniai bus fantastiški.
  11. 10. Pastebėjimas: Kad teisingai viską pasūdyti, druską berkite per 3 kartus: pirmą - ant mėsos ją apkepinus ir išėmus iš keptuvės, antrą - į puodą sumaišius visas daržoves su mėsa prieš dedant ryžius, trečią - ant viršutinio sluoksnio sudėjus ryžius ir užpylus vandenį
  12. 11. Rekomendacija: Daugiau plovo receptų rasite: Plovo receptai.
Tikras uzbekiškas skanus ir birus plovas su aviena arba jautiena

Kristina

Dieviškas. Net nežinau kito žodžio kaip apibūdinti. Labai patiko. :)
Atsakyti
Graikiška musaka (moussaka) - mėsos ir baklažanų apkepas
(3)
Šernienos guliašas
(3)
Greitas kiaulienos troškinys su pupelėmis
(19)