Arancini receptas - risotto ryžių rutuliukai su sūriu

2020-12-30 Autorius WorldRecipes.lt

Arancini receptas - risotto ryžių rutuliukai su sūriu
Kad ir kaip besistenčiau, anksčiau ar vėliau visi mano receptų keliai nuveda Italijos link. Šįkart į saulėtąją Siciliją, iš kurios kilo vienas pačių populiariausių Italijos gatvės užkandžių - arancini!

Juokauju, kad kol visi masiškai gamina falafelius, aš ruošiu arancini. Ir iš tiesų, tai mūsų šalyje dar pakankamai nepopuliarus itališkas užkandis, kuris, mano asmenine nuomone, tikrai turėtų būti labiau vertinamas ir tautiečių mylimas.

Įdomu faktas toks, kad Sicilijoje "užgimęs" patiekalas išvertus iš italų kalbos reiškia "mažas apelsinas". Šį pavadinimą užkandis gavo dėl labai paprastos priežasties - iškepęs (dėl į ryžius dedamo šafrano) savo spalva itin primena apelsiną. Taipogi retai kuriame Italijos restorano meniu sąraše rasite arancini. Mat tai visai autentiškas gatvės maistas, kurio pardavimo centrai dažniausiai būna turgavietėse ar miesto centro pašonėse, netoli didelių žmonių susibūrimo vietų.

Jei dar kalbant apie restoranus. Sužinoti, ar maitinimo įstaigoje tiekiami arancini bent kiek primena tradicinius Italijos gatvėse pardavinėjamus užkandžius, visai nesudėtinga. Arancini sudėtyje yra šafrano, jų viduje yra mocarelos, daržovių ar grybų įdaras. Įprastai užkandis patiekiamas su ragu - itališku pomidorų padažu su malta mėsa, arba tiesiog įprastu pomidorų padažu su žolelėmis. Kai kuriuose Italijos regionuose arancini yra net suformuojami ne į kukulaičius, o į nedidelės kriaušės formas.

Iš tiesų arancini pagaminti yra labai paprasta, tik paruošimas pareikalauja šiek tiek daugiau laiko virtuvėje. Bet galiausiai turėsite nuostabių užkandžių, kuriais galėsite pasimėgauti tiek namuose, tiek iškylose, nes šie ryžių kamuoliukai labai gardūs tiek karšti, tiek jau atvėsę!

Aš šį kartą siūlau vieną tradiciškesnių arancini variantų, kuriame, tiesa, nenaudoju šafrano. Bet galutiniame rezultate užkandis tikrai primena tuos nedidelius Sicilijos apelsinus. O už bazilikų - pomidorų padažą tikriausiai jau nieko nėra tradiciškesnio! Aš jį visada gaminu prie šio užkandžio, tad žinoma ir jo receptu šį kartą pasidalinsiu!

Iš nurodytų ingredientų kiekių gavosi 18 arancini kamuoliukų.

Užsiregistravę ir prisijungę vartotojai mato mažiau reklamų

Ingredientai

    Arancini:
    • vištienos arba daržovių sultinys: 400 gramų
    • risotto ryžiai: 200 gramų
    • svogūnai: 100 gramų
    • česnakas: 10 gramų
    • sausas baltas vynas: 130 gramų
    • smulkiai tarkuotas kietasis sūris: 40 gramų (parmezanas)
    • sviestas: 30 gramų
    • mocarelos sūris: 125 gramų
    • džiovintas bazilikas: 1 gramo
    • džiovintas raudonėlis: 1 gramo
    • džiovintos petražolės: 1 gramo
    Arancini paniravimui:
    • kiaušiniai: 2
    • miltai: 50 gramų
    • malti džiūvėsėliai: 50 gramų
    • smulkiai tarkuotas kietasis sūris: 20 gramų (parmezanas)
    • aliejus (gruzdinimui)
    Pomidorų - bazilikų padažui:
    • česnakas: 10 gramų
    • smulkinti konservuoti pomidorai: 200 gramų
    • alyvuogių aliejus: 12 gramų
    • ančiuviai: 8 gramų
    • rūkyta paprika: 1 gramo
    • švieži baziliko lapeliai: 2-3 gramų
    • kaparėliai: 2 gramų
    • cukrus: 2 gramų
    • druska: žiupsnelio
    • šviežiai malti pipirai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Arancini: Susmulkinkite svogūnus ir česnakus.
  2. 2. Į keptuvę dėkite sviestą. Kai šis išsilydo, sudėkite susmulkintas daržoves ir lengvai pakepinkite ant vidutinės kaitros. Svarbiausia, kad daržovės nespėtų apskrusti.
  3. Reklama
  4. 3. Į keptuvę su svogūnais ir česnakais sudėkite ryžius. Viską pakepinkite maždaug 3-4 minutes.
  5. 4. Tada supilkite sausą baltą vyną, pakepinkite, kol jis nugaruos.
  6. 5. Palaipsniui pilkite sultinį, kad vos apsemtų ryžius. Kai sultinys išgaruos, vėl jo įpilkite. Veiksmą kartokite tol, kol ryžiai suminkštės. Arancini ryžių masės gamybos principas iš principo yra toks pat kaip ir risotto (daugiaryžio).
  7. 6. Suminkštėjus ryžiams sudėkite žoleles ir parmezaną. Gerai išmaišykite ir nuimkite nuo kaitros.
  8. 7. Leiskite masei pilnai atvėsti iki kambario temperatūros. Taupant laiką, galima masę atvėsinti ir šaldytuve.
  9. 8. Rankas suvilgykite šaltu vandeniu ir masę dalinkite į vienodo dydžio kamuoliukus, kurių kiekvienas sveria maždaug 30 gramų (turėtų gautis apie 18 arancini).
  10. 9. Supjaustykite mocarelos sūrį į 18 gabalėlių. Ryžių kamuoliukus tarp delnų suplokite, į vidurį dėkite gabaliuką mocarelos ir jį "užklokite" ryžių masės kraštais. Svarbiausia, kad sūris liktų viduryje ir tarp ryžių neliktų tarpų (formavimą žiūrėti nuotraukose žemiau).
  11. 10. Į skirtingus dubenėlius supilkite miltus, plaktus kiaušinius ir džiūvėsėlius. Į džiūvėsėlius įmaišykite smulkiai sutarkuotą kietąjį sūrį.
  12. 11. Paniruokite kamuoliukus: Miltai - kiaušinio plakinys - džiūvėsėliai.
  13. 12. Arancini kamuoliukus kepkite aliejaus puode, kuriame aliejus yra įkaitintas iki 170-180 C laipsnių. Kepkite tol, kol kukuliukai gražiai apskrus.
  14. 13. Patiekite su pomidorų padažu, žolelių pesto ar kitu mėgstamu padažu.
  15. 14. Pomidorų - bazilikų padažas: Į puodą pilkite aliejų. Sudėkite susmulkintus česnakus ir ančiuvius. Juos lengvai pakepinkite.
  16. 15. Po to supilkite susmulkintus konservuotus pomidorus, sudėkite kaparėlius, rūkytą papriką, cukrų, žiupsnelį druskos, pipirus. Viską gerai išmaišykite. Troškinkite ant vidutinės kaitros maždaug 5 minutes.
  17. 16. Išsitroškinusį padažą sutrinkite rankiniu blenderius arba trintuvu iki vientisos, tolygios konsistencijos. Galimaa sutrintą padažą dėl kremiškesnės tekstūros perkošti per metalinį sietelį, bet tai nėra būtina.
  18. 17. Į pravėsusį padažą sudėkite kapotus šviežius bazilikų lapelius. Skanaus!
  19. 18. Patarimas: Gamindami arancini ryžių masę, kartu su žolelėmis kartu įdėkite ir truputėlį šafrano. Tai suteikia dar tradiciškesnį užkandžio skonį.
  20. 19. Patarimas: Į ryžių masę galima 5dėti ne tik kietojo sūrio (parmezano), bet kartu jį galite maišyti (vienodomis dalimis) su pecorino, manchego sūriais.
Arancini receptas - risotto ryžių rutuliukai su sūriu
Arancini receptas - risotto ryžių rutuliukai su sūriu
Arancini receptas - risotto ryžių rutuliukai su sūriu
Arancini receptas - risotto ryžių rutuliukai su sūriu
Arancini receptas - risotto ryžių rutuliukai su sūriu

Vaida

Labai skaniai su šeima pasilepinom. Bus gaminama dar ne kartą. Va čia tai receptas. Ačiū labai. :)
Atsakyti
Arancini receptas - risotto ryžių rutuliukai su sūriu
Rūkytos sviestžuvės ir baklažanų užkandėlė - 11 balų iš 10!
(1)
Sluoksniuotos tešlos kąsniukai su daržovėmis ir pievagrybiais
(6)