Tręšimas mielėmis pastebimai pagerina augalo būklę, didina derlingumą, paspartina vaisių brendimą. Tačiau jeigu norite, kad mielių tirpalas nepakenktų, reikia jį tinkamai paruošti ir naudoti.
Kodėl pomidorai ir agurkai laistomi mielėmis?
Tręšimas mielėmis turi daug pliusų ir jeigu jas naudosite pagal visas taisykles, jų poveikis augalams bus labai teigiamas. Mielių pagrindu pagamintų trąšų nauda slypi štai kame:
- kompensuoja įvairių aminorūgščių ir mikroelementų trūkumą augaluose;
- trąšos ekologiškos, todėl daržoves galima valgyti, nepriklausomai nuo tręšimo laiko;
- tokios trąšos gerina dirvožemio mikroflorą;
- šias trąšas galima naudoti visose augalų vystymosi stadijose.
Tręšimas mielėmis: receptas ir proporcijos
Egzistuoja daug trąšų receptų, kurių pagrindą sudaro ne tik mielės, bet ir kiti priedai. Jeigu norite pačių paprasčiausių trąšų, reikės du nedidelius pakelius presuotų mielių užpilti litru vandens, palikti valandą ar dvi šilumoje, paskui gautą koncentratą supilti į kibirą vandens. Tokio tirpalo kiekio užteks dešimčiai sodinukų patręšti.
Jeigu norite maistingesnių trąšų, nedidelį pakelį mielių (100 gramų) užpilkite penkiais litrais piktžolių užpilo (pusę kibiro žolių iki viršaus užpilkite vandeniu ir leiskite parą pastovėti), papildomai įdėkite 100-150 gramų ruginės duonos, tada palikite trims paroms pastovėti.
Paruoštas trąšas prieš laistymą būtina atskiesti vandeniu santykiu atitinkamai vienas su penkiais.
Jeigu neturite laiko ilgai ruošti mielių užpilą, galima pasinaudoti skubiu šių trąšų paruošimo variantu: paimkite 15 gramų sausų mielių (du standartiniai pakeliai po 7-8 gramus) ir tris valgomuosius šaukštus cukraus, suberkite šiuos ingredientus į dešimties litrų kibirą su vandeniu ir palikite šilumoje valandai.
Po po gautu tirpalu galite laistyti augalus.
Išbandžiau pernai: šiltnamis lūžo nuo pomidorų – itin rekomenduoju
Itin efektyvių trąšų pomidorams receptu internete pasidalijo viena šių daržovių augintoja.
Moteris teigė, kad kol pati pernai neišbandė šių naminių trąšų netikėjo, kad jos taip patinka ir tinka pomidorams.
Receptas labai nesudėtingas.
Jį skelbia shustryak.com.
Trijų litrų stiklainį užpilkite 2,6-2,7 litro nusistovėjusiu vandeniu.
Tuomet į jį įpilkite šiltame vandenyje ištirpintų 100 gramų mielių ir pusę stiklinės cukraus.
Stiklainį pridenkite marle ir laikykite šiltoje vietoje kartkartėmis pamaišydami.
Mišinys bus paruoštas, kai nustos fermentuotis.
Stiklinę jo atskieskite 10 litrų vandens.
Liedami pomidorus, vienam kerui supilkite litrą pasigamintų trąšų.
Procesą per vasarą pakartokite tris kartus.
Dėl to pomidorų kerai bus stiprūs, ant pačių vaisių nebus nudegimo žymių, jie lengvai ištvers karštį.
Tačiau įdomiausia ir džiugiausia tai, kad pomidorus valgysite visą spalį – jiems nepakenks ir šaltos naktys.
Tik nepamirškite komposto ir mulčo.
Raimonda Kapitanova
Atsakyti
Vida Zeziulevičienė
Atsakyti
Viktoras Markevičius
Atsakyti
ASTA GAVRILCIKIENE
Atsakyti
Laputė Rudoni
Atsakyti
Danutė
Atsakyti