Beliašai su dešrelėmis

2024-11-19 Autorius Odeta Kudopčenkienė - Samčio užrašai

Beliašai su dešrelėmis
Beliašai su dešrelėmis – tai gardus ir sotus užkandis, puikiai tinkantis tiek pietums, tiek vakarienei. Šis patiekalas, kilęs iš Rytų Europos virtuvės, yra mėgstamas dėl savo minkštos mielinės tešlos ir sultingo įdaro. Nors tradiciškai beliašai gaminami su malta mėsa, dešrelės suteikia šiam patiekalui naują skonio atspalvį ir leidžia greičiau paruošti.

Galimos ingredientų alternatyvos:

  • Miltai: vietoje kvietinių miltų galima naudoti speltos miltus, tačiau tešlos konsistencija gali šiek tiek skirtis.
  • Pienas: galima pakeisti augaliniu pienu (pvz., migdolų ar sojų), tačiau tai gali paveikti tešlos skonį ir tekstūrą.
  • Sviestas: galima naudoti margarino ar augalinio aliejaus alternatyvas, tačiau tai gali pakeisti tešlos skonį.
  • Dešrelės: vietoje įprastų dešrelių galima naudoti rūkytas dešreles, kurios suteiks intensyvesnį skonį.

Patiekalo gaminimo patarimai:

  • Tešlos minkymas: tešlą minkykite tol, kol ji taps elastinga ir nelips prie rankų – tai užtikrins, kad beliašai bus purūs ir minkšti.
  • Tešlos kildinimas: leiskite tešlai pakilti šiltoje vietoje, vengiant skersvėjų, kad ji geriau iškiltų.
  • Kepimas: kepkite beliašus ant vidutinės ugnies, kad jie tolygiai iškeptų ir nesudegtų.

Kalorijos:

  • Iš viso: apie 4500 kcal
  • Vienoje porcijoje: apie 450 kcal

Ingredientai

    • Miltai: 750 gramų
    • Pienas: 400 mililitrų
    • Kiaušiniai: 2 vienetai
    • Cukrus: 75 gramai
    • Sviestas: 75 gramai
    • Sausos mielės: 7 gramai
    • Druska: žiupsnelis
    • Dešrelės: 10 vienetų
    • Aliejus kepimui: apie 500 mililitrų 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Tešlos paruošimas: Ištirpinkite sviestą ir atvėsinkite iki kambario temperatūros.
  2. 2. Pašildykite pieną iki šiltos, bet ne karštos temperatūros (apie 37°C).
  3. Reklama
  4. 3. Į dubenį supilkite šiltą pieną, suberkite cukrų ir sausas mieles. Išmaišykite ir palikite 10 minučių, kad mielės suaktyvėtų.
  5. 4. Į mielių mišinį įmuškite kiaušinius, supilkite ištirpintą sviestą ir įberkite žiupsnelį druskos. Gerai išmaišykite.
  6. 5. Palaipsniui berkite persijotus miltus, nuolat maišydami, kol susidarys minkšta ir elastinga tešla. Jei tešla per lipni, pridėkite šiek tiek daugiau miltų.
  7. 6. Tešlą minkykite apie 7 minutes, kol ji taps lygi ir elastinga.
  8. 7. Uždengę tešlą švariu rankšluosčiu, palikite ją šiltoje vietoje kilti apie 1 valandą arba kol padvigubės.
  9. 8. Beliašų formavimas: Pakilusią tešlą švelniai perminkykite ir padalykite į 10 lygių dalių.
  10. 9. Kiekvieną tešlos gabalėlį suformuokite į rutuliuką, tada iškočiokite į maždaug 1 cm storio apskritimą.
  11. 10. Į kiekvieno apskritimo centrą dėkite po vieną dešrelę.
  12. 11. Užlenkite tešlos kraštus aplink dešrelę, palikdami nedidelę skylutę viršuje arba visiškai uždarykite, priklausomai nuo pageidavimo.
  13. 12. Kepimas:Į gilią keptuvę arba puodą įpilkite aliejaus tiek, kad beliašai būtų apsemti iki pusės.
  14. 13. Įkaitinkite aliejų iki maždaug 170°C temperatūros.
  15. 14. Atsargiai dėkite beliašus į įkaitintą aliejų ir kepkite ant vidutinės ugnies apie 3–4 minutes iš kiekvienos pusės, kol jie taps auksinės spalvos.
  16. 15. Iškeptus beliašus dėkite ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų aliejaus perteklių.
Naminiai lazanijos lakštai
(1)