Grūdėtos bandelės su daug sėklų

2023-10-29 Autorius WorldRecipes.lt

Grūdėtos bandelės su daug sėklų
Yra puikus nuostabus lietuviškas posakis - niekada nesakyk niekada. "Aš jau duonos tai savo virtuvėje tikrai nekepsiu, ir jokių duonkepių į namus neprisipirksiu..." - šitai visada kartodavau ir niekaip negalėjau suprasti, kam tą duoną žmonės savo namuose kepa, vargsta, jei nusipirkti įmanoma kokių tik norisi... Bet vieną dieną įsigeidžiau duonos, kuri būtų grūdėta, šviesi ir minkšta. Na ir ką - ieškojau, ieškojau, niekur neradau ir teko išsikepti pačiai. Pasiskolinau iš draugės raugo, užsiminkiau tešlą, ir gavosi kuo fantastiškiausias kalnas minkštų grūdėtų bandelių! Draugė man karto, kad geriau nesitikėti, jog iš pirmo karto kažkas gausis labai gerai, bet pavyko tikrai super. Tad dalinuosi kaip gaminau aš! :) 

Ingredientai

    Įmaišui:
    • kvietinių miltų (tipo 812): 130 gramų
    • raugo starterio: 15 gramų
    • vandens: 110 gramų
    Plikiniui:
    • ruginių skaldytų grūdų: 25 gramų
    • kvietinių skaldytų grūdų: 60 gramų
    • druskos: 10 gramų (galima dėti ir kiek daugiau)
    • verdančio vandens: 95 gramų
    Brinkinimui:
    • saulėgrąžų sėklų: 20 gramų
    • moliūgų sėklų: 40 gramų
    • sezamo sėklų: 20 gramų
    • linų sėmenų: 20 gramų
    • vandens: 80 gramų
    Tešlai:
    • kvietinių miltų (tipo 550): 120 gramų
    • kvietinių miltų (tipo 812): 100 gramų
    • rupaus malimo ruginių miltų (tipo 997): 20 gramų
    • šviežių mielių: 5 gramų
    • natūralaus jogurto: 70 gramų
    • įmaišo, plikinio + brinkintų sėklų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Įmaišui skirtus miltus sumaišykite su raugo starteriu ir vandeniu.
  2. 2. Palikite 20-25 laipsnių temperatūroje uždengus rūgti.
  3. Reklama
  4. 3. Plikiniui skirtus ingredientus užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite bent jau 4 valandas stovėti.
  5. 4. Sėklas pakepinkite sausoje keptuvėje, šiek tiek pravėsusias užpilkite vandeniu ir palikite porai valandų brinkti. Aš sėklas ir plikinį užpyliau tuo pačiu metu kaip ir įmaišą, ir viską palikau per visą naktį.
  6. 5. Tešlai skirtus produktus minkykite kombainu 8 minutes lėčiausiu greičiu. Tuomet greitį padidinkite iki antros pakopos ir dar paminkykite 4 minutes.
  7. 6. Indą pridenkite ir leiskite tešlai 20 minučių pastovėti.
  8. 7. Paskui dar kartelį lengvai perminkykite, suformuokite rutulį ir uždengę palikite dar 15 minučių pastovėti.
  9. 8. Po šio pailsėjimo tešlą dalinkite į 10 lygių dalių, suformuokite bandeles ir jas apipurškite vandeniu. Papildomai dar galite jas apvolioti norimose sėklose.
  10. 9. Uždenkite ir leiskite 40 minučių šiltai kilti (aš kildinau praviroje 50 laipsnių temperatūros orkaitėje).
  11. 10. Po to kepkite bandeles įkaitintoje iki 220 laipsnių karščio orkaitėje 10 minučių. Pašovus bandeles, apačioje pastatykite skardą su verdančiu vandeniu.
  12. 11. Paskui temperatūrą sumažinkite iki 190 laipsnių ir dar kepkite 15 minučių. Skanaukite!