džiovintų petražolių (arba kitų mėgstamų prieskonių)
Recepto paruošimas
1. Iš pradžių nuskuskite lydekos žvynus, žuvį nuplaukite, nusausinkite, nupjaukite galvą, išimkite vidurius (neperpjaudamos pilvo). Pirštais atskirkite lydekos odą ir po truputį "numaukite" nuo mėsos iki peleko. Vietose kur yra pelekai, atsargiai pirštais atskirkite mėsą nuo peleko. Jei bandysite per jėgą numauti, oda tiesiog suplyš. Dar vienas būdas pašalinti žuvies pelekus, tai yra tiesiog išpjauti juos aštriu peiliu iš išorės, tik tokiu atveju odą reikia susiūti siūlu, o iškepus žuvį, jį pašalinti. Taigi, žuvies odą numaukite iki pat uodegos galo bei nupjaukite mėsą su kaulais. Šitaip gausite "žuvies odos maišelį" į kurį prikimšite įdaro. Jei odą numovėte pirmuoju būdu, iš vidinės odos pusės reikia nukirpti pelekų kaulus, jei antruoju - užsiūti odoje atsiradusias skyles. Visą mėsą nupjaukite ar kitaip nuimkite nuo kaulo (mažų kauliukų išrinkinėti nereikia, nes žuvį malsite su mėsmale).
2. Tuomet batono riekeles užpilkite pienu bei palikite, kad išmirktų. Morkas sutarkuokite burokinės tarkos pagalba bei pakepinkite svieste. Svogūnus nulupkite bei supjaustykite žiedeliais arba kubeliais. Mėsmale permalkite: žuvį, svogūnus bei nuspaustas batono riekeles. Į dubenį su žuvies faršu muškite kiaušinius, dėkite pakepintas morkas, berkite manų kruopas, druską ir prieskonius bei viską gerai išmaišykite.
Reklama
3. Tada žuvies odą prikimškite įdaro bei dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Pridėkite žuvies galvą, ją šiek tiek "apmaukite" oda. Lydekos paviršių aptepkite grietine, kad kepant gražiai apskrustų.
4. Po to orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros, kepimo skardą su įdaryta lydeka dėkite į orkaitę bei kepkite maždaug 45-50 minučių. Iškepusią lydeką dėkite ant lėkštės bei palikite atvėsti. Prieš pjaustant bent kelias valandas geriausia palaikyti žuvį šaldytuve. Pjaustykite aštriu peiliu bei puoškite citrinos griežinėliais ir majonezu. Skanaukite!
5. Rekomendacija: Daugiau lydekos receptų rasite: Lydekos receptai.