1. Žasies paruošimas: Prieskonius, tai yra druską, pipirus bei kmynus, pakepiname sausoje keptuvėje, atvėsiname ir sutriname grūstuvėje arba kavamale. Tuomet žąsį gerai nuplauname, nupjaustome riebalus, ištraukiame plunksnų likučius (galite pincetu). Prieskonių mišiniu įtrintą žąsį palikite maždaug dviems paroms (galite ir kiek trumpiau) marinuotis.
2. Marinatas: Imbierą nuskutame bei susmulkiname gabalėliais. Česnaką taip pat smulkiai sukapojame. Imbierą ir česnaką sumaišome su medumi bei sojos padažu, apelsinų žievelėmis, vandeniu. Mišinį užverdame, šiek tiek atvėsiname ir dar šiltą supilame į pilvo ertmę.
Reklama
3. Pilvą užsiūname, jeigu reikia, ir kaklą. Kad sparnai ir kojos labai nekyšotų, aš dar apvyniojau žąsį maistine virve. Sparnų galus galite nupjauti, aš palikau (kitus skaičiau, jog rašo, kad nuo riebalų apsvyla). Dedame į skardą bei kepame. Aš kepiau kitaip, nei kitur rekomenduoja ir rašo (čia, matyt, dėl turimos orkaitės subtilumų). Nepyliau nei vandens, nei kokių kitų riebalų, nes bekepant po to dažnai reikia susikaupusius riebalus nupilti. Žąsies riebalais visai nelaisčiau, visiškai pakako, kad dažnai varčiau ir ji nuostabiai apskrudo.
4. Aš savo žasį kepiau maždaug 3 valandas, ir dažnai keičiau temperatūrą. Pirmiausia, 20 minučių - 220 laipsnių, po to mažinau iki 170, vėliau iki 150, pridengiau su kepimo popieriumi. Dar bulves susipjausčiau stalo teniso kamuoliuko dydžio gabalėliais bei sudėjau likus gerai valandai iki kepimo pabaigos. Kepimo popierių nudengiau tik prieš ištepdama medaus-acto-sojos padažo mišiniu. Kol pjausčiau žąsį, bulves dar pakepiau 220 laipsnių temperatūroje, kad dailiai apskrustų.
5. Internete radau tokią lentelę, kiek laiko reikia kepti, tikiuos ji padės ir Jums:
Svoris kg - Kepimo laikas:
1,5 - 1 val. ir 15-25 min.
2 - 1 val. ir 25-35 min.
2,5 - 1 val. ir 35-40 min.
3,5 - 1 val. ir 50-55 min.
4 - 2 val.
4,3 - 2 val. ir 10-15 min.
4,7 - 2 val. ir 15-20 min.
5,2 - 2 val. ir 20-30 min.
5,5 - 2 val. ir 30-40 min.
Kimštai žąsiai reikėtų pridėti dar maždaug 20-40 minučių.
Įsmeigus į pačią storiausią paukščio vietą, turi išbėgti blyškiai geltonos sultys arba temperatūra toje vietoje turi būti maždaug 82 laipsniai.
6. Pastebėjimas: Užviriname vandenį su cukrumi. Ant mažos ugnies paverdame maždaug 5 minutes. Tuomet suverčiame apelsinų griežinėlius, cinamono lazdelę, žuvų padažą, dar paverdame apie 5 minutes. Tirščius nukošiame, o po to supilame šviežiai spaustos citrinos sultis bei šaukšte vandens ištirpdinto krakmolo (kažkaip norėjau tirštesnio padažo).
7. Pastebėjimas: Ar kepčiau šitaip dar? Vienareišmiškai - TIKRAI taip. Ir vėl, matyt, nekimštą, nes įdaro mano šeimoje visada likdavo. Mėsa gavosi minkšta, sultinga bei kvapni. Antrą dieną šalta susmulkinta žąsiena apelsinų padaže - ne ką blogiau nei pirmos dienos kepsnys.