Kūčia - tradicinis Kūčių patiekalas pagal Beatą

2021-12-21 Autorius Mukatanas

Kūčia - tradicinis Kūčių patiekalas pagal Beatą
Kūčia – tradicinis lietuviškas Kūčių patiekalas, simbolizuojantis paprastumą, derlingumą ir vienybę. Šis patiekalas ruošiamas iš kviečių, avižų ar kitų grūdų, kurie prieš tai būna išvirti arba išmirkyti, taip pat dedamos įvairios sėklos – aguonos, kanapės, riešutai, saulėgrąžos ar džiovintos uogos, dažniausiai razinos. Visa tai apipilama saldžiu medaus ir vandens mišiniu, kuris suteikia patiekalui subtilaus saldumo ir aromato. Kūčia dažnai simbolizuoja gamtos gėrybių derlių ir yra laikoma itin reikšmingu Kūčių stalo akcentu, jungiančiu šeimos narius šio išskirtinio vakaro metu.

Autorės komentaras - tai patiekalas, kurio gamybos aš išmokau iš savo mamos. O ji sako, kad šios gamybos išmoko iš Beatos. Tad užburtas ratas. Patiekalas tikrai skanus ir galiu pasakyti, kad jis turi atsidurti ant Jūsų šventinio stalo. Pamėginkite pasigaminti jau šiemet ir tikrai neliksite nusivylę šiuo receptu.

Ingredientai

    • Kviečių kruopos (ne dribsniai): 90 g
    • Avižų kruopos (ne dribsniai): 90 g
    • Verdantis vanduo: 750 ml (+ 155 ml papildomai)
    • Druska: žiupsnelis
    • Maltos aguonos: 120 g
    • Džiovintos vyšnios: 60 g
    • Razinos: 60 g
    • Graikiniai riešutai: 50 g
    • Migdolai: 70 g
    • Medus: pagal skonį

    Recepto paruošimas

  1. 1. Kviečių kruopas nuplauti ir užmerkti iš vakaro šaltame vandeny, kad jos išbrinktų.
  2. 2. Kitą dieną išbrinkusias kviečių kruopas nuskalauti po tekančiu vandeniu ir suberti į puodą.
  3. 3. Taip pat į tą patį puodą suberti nuplautas avižų kruopas ir užpilti sumaišytas kruopas 750 ml verdančio vandens, pasūdyti ir virti ant mažos kaitros, vis pamaišant, maždaug 30 min, kol kruopos suminkštės.
  4. 4. Per tą laiką, kol kruopos verda, maltas aguonas nedideliame prikaistuvyje užplikyti su 155 ml verdančio vandens, ant mažos kaitros užvirti, nukaisti ir uždengti bei palikti brinkti, kol prireiks tolesnei gamybai.
  5. 5. Džiovintas vyšnias ir razinas užmerkti karštame vandenyje maždaug 15 min, paskui nusunkti.
  6. 6. Riešutus paskrudinti sausoje keptuvėje arba orkaitėje, pravėsusius smulkiai sukapoti peiliu (bet ne iki miltų).
  7. 7. Išvirusias kruopas nukošti, suberti atgal į puodą ir supilti aguonas.
  8. 8. Sudėti džiovintas uogas bei riešutus. Maišant pakaitinti ant mažos kaitros kelias minutes.
  9. 9. Po to nukelti nuo kaitros ir pagardinti medumi.
  10. 10. Rekomendacija: Daugiau patiekalų Kūčioms rasite: Patiekalai Kūčioms.
Kūčia - tradicinis Kūčių patiekalas pagal Beatą