Man labai įdomu, ar jūs, karštą dieną nusprendę nusipirkti ledų, pasirenkate mėtinius su šokolado gabaliukais? Aš itin mėgstu mėtų itin šokolado derinį ir vis stebiuosi, kodėl ganėtinai retai sutinku bendraminčių šiuo klausimu. Tiesa, reikia pripažinti, kad ledams iš prekybos centrų turiu pretenzijų: juose kiek per mažai mėtų skonio ir tikrai per daug cukraus. Bet geriausias dalykas, kad gaminant naminius ledus, šie trūkumai yra lengvai pataisomi. Taigi, šį kartąs receptas skirtas tiems, kurie savo gyvenimo neįsivaizduoja be gaivių, saikingai saldžių ir itin mėtinių ledų su šokolado gabaliukais.
Ar žinojote? Kitaip nei daugelis tradicinių ledų rūšių, mėtiniai ledai su šokolado gabaliukais atsirado visai neseniai, vos prieš kelis dešimtmečius. 1973 metais, besiruošiant Didžiosios Britanijos princesės Anos (karalienės Elžbietos II dukters, jaunesniosios princo Čarlzo sesers) ir kapitono Mark Phillips vestuvėms, tada buvo net paskelbtas kulinarinis konkursas geriausiam desertui sugalvoti. Nugalėtojais tapo būtent mėtiniai ledai su šokoladu, kurių receptūrą sugalvojo Marilyn Ricketts, studijuojanti Torquay Catering College - yra teigiama, kad sidabrinė konkurso nugalėtojos taurė šioje mokykloje saugoma iki pat šių dienų. Žinoma, visai netrukus ledų receptūra buvo pritaikyta ir pramoninei gamybai, ir mėtiniai ledai labai greit išpopuliarėjo ne tik Didžiojoje Britanijoje, bet ir kitose Europos šalyse, taip pat ir Jungtinėse Amerikos Valstijose.
Žinoma, kadangi ledai buvo kurti tokių karališkų sutuoktuvių proga, originalus jų pavadinimas irgi buvo ne kbet kos - Mint Royale (lietuviškai skambėtų maždaug taip - karališkieji mėtiniai), bet po to jo buvo atsisakyta. Ir nors šiomis dienomis mėtiniai ledai tiesiogiai nebėra siejami su britų karališkąja šeima, vis dėlto iki pat šiandien turi tam tikrą reputaciją, susijusią su "aukštesniąja kasta". Psichologai patvirtina, kad mėtinius ledus su šokolado gabaliukais dažniausiai labai mėgsta stiprios, nestandartiškai mąstančios, ekscentriškos asmenybės, ir kaip pavyzdį nurodo, Baracką Obamą, kuris yra didžiulis tokių ledų mėgėjas. Trumpai tariant, jei mėgstate mėtinius ledus su šokoladu, egzistuoja tikimybė, kad savyje turite lyderio savybių, ir jums nėra svetimos pasaulio galingųjų ambicijos. :)
Gaila, bet internete nepavyko aptikti nei Marilyn Ricketts fotografijos, nei jos sukurto autentiško mėtinių-šokoladinių ledų recepto. Iš kai kurių anuos laikus primenančių straipsnių, galima spręsti, kad jie buvo gaminami kaip ir dauguma prancūziško stiliaus ledų - pirmiausia pakaitinant kiaušinių trynių, pieno, grietinėlės, cukraus ir druskos plakinį, o po to suteikiant jam mėtų skonį (įlašinant pipirmėčių ekstrakto), žalią spalvą (panaudojant maistinius dažus) ir rupią tekstūrą (įmaišant šokolado gabaliukų). Šiomis dienomis egzistuoja labai daug šių ledų variacijų, ir dažnai mėtų skonis jiems suteikiamas, pieną užvirinant su šviežiais ar džiovintais mėtų lapeliais, o po to jį perkošiant. Tokie ledai, nors ir patys natūraliausi, įprastai būna blyškios žalsvai gelsvos spalvos ir švelnaus skonio, nes net didelė puokštė šviežių mėtų jiems nesuteikia to žalumo bei skonio stiprumo, kurį gali suteikti mėtų ekstraktas ir maistiniai dažai. Tad, žiūrint į nuotraukas, kuriose mėtiniai ledai skaisčiai žali, neturėkite vilčių, kad jiems pagaminti užteko kelių mėtos šakelių iš savo daržo. Šiaip aš pati nesu linkusi naudoti nebūtinų maisto priedų, bet prisipažinsiu, kad šiuos ledus gaminu senuoju būdu, tiek su dažais, tiek su mėtų ekstraktu. Tada man tiek jų išvaizda, tiek skonis būtent tokie, kokie privalo būti - ryškūs ir įsimenantys. Žinoma, per dažnai jų gaminti gal ir nereikia, nors ledai "dingsta" itin greitai. Vyras ir sūnus, įprastai aiškinantys, kad "mėtinių ledų nemėgsta", šį kartą kaip reikiant pakovojo dėl paskutinio jų šaukšto.
Reklama
Šokoladas - dar vienas labai svarbus šių ledų ingredientas, tad reikia kruopščiai jį pasirinkti. Jei dar neįdėtas į ledus šokoladas veliasi burnoje užuot joje ištirpęs, neturėkite iliuzijų, kad atsidūręs leduose jis pagerės. Į mėtinius ledus dažniausiai yra dedami mažyčiai šokolado lašeliai, todėl renkamės juos, jei randate kokybiškų (man patinka itališki, o lenkiški, - ne per labiausiai), bet jei sutrupinsite atšaldytą mėgstamiausio šokolado plytelę, bus tikrai ne ką blogiausia (rekomenduočiau juodą šokoladą su maždaug 70% kakavos - jis trapus bei ne toks saldus. Dar neišvynioję iš blizgios pakuotės, tokį šokoladą lengvai padaužome sunkiu daiktu, kad sutrupėtų). Šokolado gabaliukai, kuriuos šį kartą naudojau aš - tai sveriamos šokolado nuolaužos, kurių galima įsigyti turguose. Taigi, variantų čia yra daugybe ir įvairiausių, todėl jums belieka išsirinkti priimtiniausią.
Reklama
Iš nurodytų ingredientų kiekių gaunasi 1 litras ledų.