Mėtiniai ledai su šokolado gabaliukais

2022-01-06 Autorius Su šaukštu aplink pasaulį

Mėtiniai ledai su šokolado gabaliukais
Man labai įdomu, ar jūs, karštą dieną nusprendę nusipirkti ledų, pasirenkate mėtinius su šokolado gabaliukais? Aš itin mėgstu mėtų itin šokolado derinį ir vis stebiuosi, kodėl ganėtinai retai sutinku bendraminčių šiuo klausimu. Tiesa, reikia pripažinti, kad ledams iš prekybos centrų turiu pretenzijų: juose kiek per mažai mėtų skonio ir tikrai per daug cukraus. Bet geriausias dalykas, kad gaminant naminius ledus, šie trūkumai yra lengvai pataisomi. Taigi, šį kartąs receptas skirtas tiems, kurie savo gyvenimo neįsivaizduoja be gaivių, saikingai saldžių ir itin mėtinių ledų su šokolado gabaliukais.

Ar žinojote? Kitaip nei daugelis tradicinių ledų rūšių, mėtiniai ledai su šokolado gabaliukais atsirado visai neseniai, vos prieš kelis dešimtmečius. 1973 metais, besiruošiant Didžiosios Britanijos princesės Anos (karalienės Elžbietos II dukters, jaunesniosios princo Čarlzo sesers) ir kapitono Mark Phillips vestuvėms, tada buvo net paskelbtas kulinarinis konkursas geriausiam desertui sugalvoti. Nugalėtojais tapo būtent mėtiniai ledai su šokoladu, kurių receptūrą sugalvojo Marilyn Ricketts, studijuojanti Torquay Catering College - yra teigiama, kad sidabrinė konkurso nugalėtojos taurė šioje mokykloje saugoma iki pat šių dienų. Žinoma, visai netrukus ledų receptūra buvo pritaikyta ir pramoninei gamybai, ir mėtiniai ledai labai greit išpopuliarėjo ne tik Didžiojoje Britanijoje, bet ir kitose Europos šalyse, taip pat ir Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Žinoma, kadangi ledai buvo kurti tokių karališkų sutuoktuvių proga, originalus jų pavadinimas irgi buvo ne kbet kos - Mint Royale (lietuviškai skambėtų maždaug taip - karališkieji mėtiniai), bet po to jo buvo atsisakyta. Ir nors šiomis dienomis mėtiniai ledai tiesiogiai nebėra siejami su britų karališkąja šeima, vis dėlto iki pat šiandien turi tam tikrą reputaciją, susijusią su "aukštesniąja kasta". Psichologai patvirtina, kad mėtinius ledus su šokolado gabaliukais dažniausiai labai mėgsta stiprios, nestandartiškai mąstančios, ekscentriškos asmenybės, ir kaip pavyzdį nurodo, Baracką Obamą, kuris yra didžiulis tokių ledų mėgėjas. Trumpai tariant, jei mėgstate mėtinius ledus su šokoladu, egzistuoja tikimybė, kad savyje turite lyderio savybių, ir jums nėra svetimos pasaulio galingųjų ambicijos. :) 

Gaila, bet internete nepavyko aptikti nei Marilyn Ricketts fotografijos, nei jos sukurto autentiško mėtinių-šokoladinių ledų recepto. Iš kai kurių anuos laikus primenančių straipsnių, galima spręsti, kad jie buvo gaminami kaip ir dauguma prancūziško stiliaus ledų - pirmiausia pakaitinant kiaušinių trynių, pieno, grietinėlės, cukraus ir druskos plakinį, o po to suteikiant jam mėtų skonį (įlašinant pipirmėčių ekstrakto), žalią spalvą (panaudojant maistinius dažus) ir rupią tekstūrą (įmaišant šokolado gabaliukų). Šiomis dienomis egzistuoja labai daug šių ledų variacijų, ir dažnai mėtų skonis jiems suteikiamas, pieną užvirinant su šviežiais ar džiovintais mėtų lapeliais, o po to jį perkošiant. Tokie ledai, nors ir patys natūraliausi, įprastai būna blyškios žalsvai gelsvos spalvos ir švelnaus skonio, nes net didelė puokštė šviežių mėtų jiems nesuteikia to žalumo bei skonio stiprumo, kurį gali suteikti mėtų ekstraktas ir maistiniai dažai. Tad, žiūrint į nuotraukas, kuriose mėtiniai ledai skaisčiai žali, neturėkite vilčių, kad jiems pagaminti užteko kelių mėtos šakelių iš savo daržo. Šiaip aš pati nesu linkusi naudoti nebūtinų maisto priedų, bet prisipažinsiu, kad šiuos ledus gaminu senuoju būdu, tiek su dažais, tiek su mėtų ekstraktu. Tada man tiek jų išvaizda, tiek skonis būtent tokie, kokie privalo būti - ryškūs ir įsimenantys. Žinoma, per dažnai jų gaminti gal ir nereikia, nors ledai "dingsta" itin greitai. Vyras ir sūnus, įprastai aiškinantys, kad "mėtinių ledų nemėgsta", šį kartą kaip reikiant pakovojo dėl paskutinio jų šaukšto. 
Reklama

Šokoladas - dar vienas labai svarbus šių ledų ingredientas, tad reikia kruopščiai jį pasirinkti. Jei dar neįdėtas į ledus šokoladas veliasi burnoje užuot joje ištirpęs, neturėkite iliuzijų, kad atsidūręs leduose jis pagerės. Į mėtinius ledus dažniausiai yra dedami mažyčiai šokolado lašeliai, todėl renkamės juos, jei randate kokybiškų (man patinka itališki, o lenkiški, - ne per labiausiai), bet jei sutrupinsite atšaldytą mėgstamiausio šokolado plytelę, bus tikrai ne ką blogiausia (rekomenduočiau juodą šokoladą su maždaug 70% kakavos - jis trapus bei ne toks saldus. Dar neišvynioję iš blizgios pakuotės, tokį šokoladą lengvai padaužome sunkiu daiktu, kad sutrupėtų). Šokolado gabaliukai, kuriuos šį kartą naudojau aš - tai sveriamos šokolado nuolaužos, kurių galima įsigyti turguose. Taigi, variantų čia yra daugybe ir įvairiausių, todėl jums belieka išsirinkti priimtiniausią. 
Reklama

Iš nurodytų ingredientų kiekių gaunasi 1 litras ledų.

Ingredientai

    • šviežios mėtos: 1 puokštės
    • riebus pienas: 1,5 puodelio (1 puodelis - 250 mililitrų)
    • riebi grietinėlė: 1,5 puodelio
    • kiaušinių tryniai: 4
    • cukrus: nuo pusės iki dviejų trečdalių puodelio
    • druska: žiupsnio
    • mėtų ekstraktas: kelių lašų (nėra būtina)
    • žali ir/arba mėlyni maistiniai dažai (nėra būtina)
    • šokolado lašeliai: ~80-100 gramų (arba sutrupinto šokolado gabaliukai)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia mėtas nuplauname ir susmulkiname. Jei mėtų stiebai yra sumedėję, nuskabome tik lapelius - jų turi būti maždaug 1 puodelis (gerai suspaustų).
  2. 2. Mėtas sudedame į nedidelį prikaistuvį, užpilame pienu ir užviriname.
  3. Reklama
  4. 3. Nukaičiame, uždengiame puodą ir paliekame maždaug 60 minučių, kol pienas tampa žalsvai gelsvos spalvos ir atvėsta, po to perkošiame.
  5. 4. Giliame dubenyje (idealiausia metaliniame, stiklinis prastokai kaista) suplakame mėtinį pieną, grietinėlę, kiaušinių trynius, cukrų ir druską.
  6. 5. Dubenį su plakiniu statome virš puodo su verdančiu vandeniu ir, nuolatos maišydami, kaitiname ant garų maždaug iki 80 laipsnių temperatūros, kol šiek tiek sutirštėja (tik jokiu būdu neužviriname).
  7. 6. Nukaitę, perkošiame į kitą indą. Jei norisi, įlašiname kelis lašus mėtų ekstrakto ir/arba maistinių dažų (jei ledų masė atrodo daugiau geltona nei žalia, galite naudoti mėlynus dažus - kaip žinia, iš geltonos ir mėlynos spalvų randasi žalia).
  8. 7. Gerai atšaldome, pirmiausia kambario temperatūroje, paskui šaldytuve.
  9. 8. Atvėsusią ledų masę supilame į ledų mašinėlę ir sukame pagal instrukciją. Kai ledai jau tirštos, maždaug grietinės konsistencijos, įmaišome šokolado gabaliukus, tada baigiame sukti. Supilame į šaldymui skirtą indą ir dedame į šaldiklį, kad iki galo sukietėtų.*
  10. 9. Patarimas*: Jei savo namuose neturite ledų gaminimo mašinėlės, atvėsusią ledų masę galite iškart supilti į sandariai uždaromą indą, tada dėti į šaldymo kamerą ir maždaug kas 40-60 minučių išmaišyti. Šokolado gabaliukus įmaišome tada, kai ledų masė bus ganėtinai tiršta. Kai ledų masė sutirštėja tiek, kad bus nebemaišoma, paliekame ją šaldiklyje, kad galutinai sutvirtėtų.
  11. 10. Prieš ragaudami, ledus maždaug 10 minučių palaikykite kambario temperatūroje, tada sudedame į serviravimo indus ir skanaujame!
  12. 11. Rekomendacija: Daugiau ledų receptų rasite: Ledai.
Mėtiniai ledai su šokolado gabaliukais
Mėtiniai ledai su šokolado gabaliukais
Keto ledai be cukraus
(2)