Kūčių stalas sunkiai įsivaizduojamas be silkės - dauguma virtuvės šeimininkių ją ruošia pagal savo firminius receptus, ganėtinai dažnai paveldėtus iš mamų ar močiučių. Tam, kad patiekalai būtų kuo įvairesni, šalia tradicinių valgių galite išmėginti ir naujovių - pavyzdžiui, pasiruošti ypatingos Matjes silkės, kuri nustebins kitokiu skoniu ir labai švelnia tekstūra.
Matjes - tai jauna, "nekalta" silkė, kuri yra gaudoma Šiaurės jūroje. Ji būna sužvejojama pirmaisiais savo gyvenimo metais, kai dar nebūna išsivystę nei ikrai, nei pieniai. Tokios žuvelės dar būna belytės, jaunos ir nesubrendusios.
Matjes silkė - itin riebi, paprastai ją sudaro net apie 23 procentai riebalų, tai nuostabus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Vėliau, kai silkė ima bręsti, šis riebumas mažėja - mums labiau įprasta silkė, įprastai sugaunama 2-aisiais ar 3-iaisiais savo gyvenimo metais, turi jau vos 15 procentų riebalų.
Matjes silkė šviežia, nei karto prieš tai nebuvi užšaldyta, nėra pardavinėjama. Vos pagauta ji užpilama jūros vandens sūrumo sūrymu ir užšaldoma - tą privaloma padaryti, kad žūtų įvairios bakterijos. Šitaip užšaldyta silkė gali būti saugoma visus metus.
Kai silkė yra atšildoma, ji jau tinkama valgyti - įprastai olandai ją perka kibirėliais po 5-10 kilogramų ir patys šias žuveles doroja namie. O tie, kurie tingi ar nenori tuo užsiimti, stabteli Matjes paragauti prie gatvės kioskelių, kurių Olandijos miestuose apstu. Ir tam tikrai nereikia laukti jokių švenčių.
Įprastai olandai Matjes silkės nepatiekia su jokiomis salotomis, neslepia po kitais pagardais - valgo ją nepjaustytą, tiesiog apvoliotą kapotose svogūnuose, kartais – užkąsdami juoda duona ir/ar marinuotu agurkėliu. O štai vokiečiai, kurie taipogi yra didžiuliai tokios silkės mėgėjai, neretai valgo ja įdarę bandelę, o kai kurie ruošia Matjes silkių tartarą arba kitus įmantresnius užkandžius. O šį kartą mano labai pamiltas, neįprastas patiekalas iš šios silkės, kuris labai gardus!