Borsch - ukrainietiški barščiai

2021-03-13 Autorius Segebutės užrašai

Borsch - ukrainietiški barščiai
Už šį firminių ukrainietiškų barščių receptą ir visą barščių esmę labai noriu padėkoti savo draugei, kuri gyvena Vakarų Ukrainoje. Aš niekada nežinojau, bet pasirodo, kad Vakarų Ukraina, nors ir nepažymėta kita spalva politiniame žemėlapyje, - tai tarsi atskira valstybė, mat jų kalbos tarmė, kultūra, klimatas, kulinarija ir visos tradicijos skiriasi nuo likusios Ukrainos dalies. Taip pat sužinojau, kad jų merginos visos juodbruvos gražuolės, itin užsispyrusios bei valdingos, tarsi Amazonės.

Barščių virimas irgi itin skiriasi. Vakarų Ukrainoje barščiams pradėti visada yra naudojami kiaulienos šonkauliai, o likusioje Ukrainoje - tik pakepinti spirgai su svogūnais. 

Man labai sunku spręsti, kiek šitoje informacijoje yra tikros tiesos, nes pati dar niekada nebuvau Vakarų Ukrainoje. Bet šis barščių receptas puikus. Aš jau gal 10 metų verdu barščius pagal šio recepto abu variantus ir džiuginu visus savo šeimos narius.

Pagaminimui reiks turėti didelį, maždaug 4-5 litrų talpos, puodą.

Užsiregistravę ir prisijungę vartotojai mato mažiau reklamų

Ingredientai

    • kiaulienos šonkauliukai su kuo daugiau mėsos: 500 gramų (arba 200-300 gramų kiaulienos lašinių arba šoninės)
    • lauro lapeliai: 2
    • druska: 1 valgomojo šaukšto
    • juodieji pipirai: 5 žirnelių
    • saulėgrąžų aliejus: 2 valgomųjų šaukštų (tik jei naudosite šonkauliukus)
    • svogūnai: 1 (didelio)
    • šviežiai malti juodieji pipirai: žiupsnelio
    • bulvės: 2 
    • morkos: 1
    • švieži kopūstai: 200 gramų (maždaug ketvirtadalio gūžės)
    • burokėliai: 1 (~150 gramų)
    • pomidorai: 3 (arba 2 valgomieji šaukštai pomidorų pastos)
    • česnakas: 2 skiltelių
    • 5% obuolių actas: 1 valgomojo šaukšto (arba 0,5 valgomojo šaukšto 9% acto)
    • grietinė, krapai arba petražolės (pagardinimui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia susiruoškite visus ingredientus, kurių mums prireiks.
  2. 2. Mėsą nuplakite ir virkite pripylę du trečdalius puodo talpos vandens, pridėję druskos, pipirų bei lauro lapų. Mėsa turi virti maždaug 60-90 minučių. Kiaurasamčiu vis nugriebkite paviršiuje susidarančias puteles.
  3. Reklama
  4. 3. Svogūną smulkiai supjaustykite, apkepinkite keptuvėje pripylę saulėgrąžų aliejaus, pasūdykite ir papipirinkite.
  5. 4. Išvirusius šonkaulius kiaurasamčiu išgriebkite ant lėkštės. Į puodą sumeskite apkepintus svogūnus.
  6. 5. Jei ruošite barščius su spirgais, pradžia bus kitokia: smulkiai supjaustykite lašinius arba šoninę, pakepinkite puode kol gražiai paruduoja ir išsiskiria riebalai, sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną, druską, maltus pipirus ir dar pakepinkite maždaug tris minutes. Jeigu nemėgstate riebių barščių, išpilkite lauk riebalus, palikite puode tik spirgus bei svogūnus. Pilkite į puodą vandens, maždaug 2/3 puodo talpos, pridėkite lauro lapų. Virkite maždaug 15 minučių.
  7. 6. Neskustą burokėlį lengvai apvrkite nedideliame puode vandens, maždaug 10-15 minučių. Burokėlis turėtų išlikti kietas.
  8. 7. Tada bulves ir morkas supjaustykite maždaug vieno centimetro dydžio kubeliais, kopūstą supjaustykite plonais šiaudeliais, viską meskite į verdantį sultinį. Burokėlį atvėsinkite po šalto vandens srove, nuskuskite, sutarkuokite burokine tarka arba smulkiai supjaustykite, dėkite į barščių puodą. Prieš dėdami rūgščius ingredientus, bulvės turi pavirti bent jau 10 minučių.
  9. 8. Tuomet į barščius pridėkite smulkiai pjaustytus česnaką, pomidorus arba pomidorų pastos. Pavirkite maždaug 5-10 minučių ir ragaukite: jei barščiams stinga rūgšties - pilkite acto ir pavirinkite dar maždaug 3-5 minutes.
  10. 9. Mėsą atskirkite nuo kaulų, supjaustykite gabaliukais, dėkite atgal į barščius ir pavirkite dar maždaug 10 minučių.
  11. 10. Barščius nukelkite nuo kaitros ir palikite uždengtame puode pamažu vėsti bent jau 2 valandas.
  12. 11. Ukrainietiškus barščius patiekite pagardinę grietine, pabarstę smulkiai karpytų krapų arba petražolių, su riekute juodos duonos arba puria kvietine bandele. Pasilepinkite!
  13. 12. Patarimas: Nesuvalgytus atvėsusius barščius laikykite šaldytuve, antrą dieną barščiai tampa dar skanesni.
  14. 13. Patarimas: Gana dažnai Ukrainietiški barščiai yra tirštinami svieste kepintais miltais. Aš pati labau mėgstu skaidrius barščius ir man tirštumo pakanka iš daržovių, tad to nepaminėjau savo recepte.
  15. 14. Rekomendacija: Daugiau barščių receptų rasite: Barščių receptai.
Perlinių kruopų sriuba su jautiena
(4)
Tiršta voveraičių sriuba su vištiena ir kreminiu sūriu
(1)
Šiupininė sriuba su perlinėmis kruopomis ir jautiena
(2)
Sriuba su antienos krūtinėle ir krevetėmis
(2)
Beatos tailandietiška sriuba su kokosų pienu
(1)
Vengriška tiršta guliašinė sriuba su jautiena
(11)