Cold brew coffee - šalto brandinimo kava

2022-01-06 Autorius 2 virėjai

Cold brew coffee - šalto brandinimo kava
Cold brew yra vienas pirmųjų ir pačių seniausių kavos paruošimo metodų, kuris, deja, nėra visiems gerai žinomas. Šalto brandinimo kava pasižymi ne tik švelnesniu skoniu, bet tuo pačiu yra gerokai draugiškesnė žmogaus skrandžiui. O ją pasigaminti savo virtuvėje visai paprasta!

Cold brew kavos gaminimo metodas atrastas Japonijoje, kuri nuo seno garsėja savo kavos ir arbatos gėrimo ceremonijomis. Būtent Japonijoje kava per amžių amžius buvo gaminama tik tokiu būdu, todėl apie susmulkintų pupelių užpylimą karštu vandeniu nebuvo nė minties!

Įdomu tai, kad šaltu vandeniu užpilamos ir 12-24 valandas brandinamos kavos proceso metu išsiskiria visiškai kitokios pupelių cheminės savybės ir tuo pačiu atsiskleidžia kur kas subtilesni poskoniai. Cold brew kava pasižymi švelnesniu savo skoniu, joje yra daug mažiau rūgštingumo ir daugiau kofeino. Nepaisant to, kad tiek šaltu, tiek karštu vandeniu užplikomos kavos pH yra beveik visiškai identiškas, cold brew gėrimas dėl jau minėto mažesnio rūgštingumo, yra draugiškas tiems žmonėms, kurie turi skrandžio problemų.

Taip pat reikia paminėti ir tai, kad cold brew kava yra gaminama tarsi koncentratas, kuris nusunktas šaldytuve gali stovėti maždaug 2 savaites ir visiškai neprarasti savo skonio bei kvapo.

Gaminant šaltą latte rekomenduojama pilti vieną ketvirtadalį puodelio kavos ir tris ketvirtadalius pieno. Na, o ragaujant juodą kavą, ją skiesti su vandeniu pagal savo pomėgius santykiais 1:1 arba 1:2.

Tiesą pasakius, su cold brew kavos koncentratu galima nemažai nuveikti, eksperimentuoti su skoniais, sirupais, ją gerti ir šaltą, ir šildyti. Geriausia yra tai, kad vieną kartą pasiruošus, kurį laiką galėsite kava mėgautis greitai, nekaitinti virdulio, nelaukti ir visiškai neapsunkinti savo skrandžio.

Originaliai ruošiant cold brew gėrimą, rekomenduojama traiškyti kavos pupeles, kad jos būtų rupios. Bet aš gaminau ne kartą cold brew iš maltos kavos ir viskas gavosi nuostabiai! Taipogi nereiktų liūdėti, jei neturite Chemex, Hario ar French press kavinukų - brandintą kavą laisvai galima nusukti per metalinį sietelį arba sūrmaišį.
Reklama

COLD BREW privalumai:
 
- Pilnai paruošta cold brew kava šaldytuve gali stovėti net iki 2 savaičių ir visiškai neprarasti savo skonio bei aromato. Kai tuo tarpu ant ledo užpilta karšta kava skaniausia tik tą pačią jos pagaminimo dieną.
- Daug švelnesnis, saldesnis ir mažiau rūgšties turintis skonis.
- Mažiau rūgštingumo - daugiau geros savijautos. Kuo karštesniu vandeniu kava bus užplikoma, tuo joje yra didesnis rūgštingumas. Kadangi cold brew kava niekada nėra kaitinama, žmonės turintys problemų su skrandžio rūgštingumu, gali ją skanauti ir nepatirti visiškai jokių geros savijautos sutrikimų.
- Dėl didelio kavos, palyginus su vandeniu, santykio, cold brew kava yra stipresnė bei ganėtinai dažnai naudojama kaip koncentratas. Bet nepaisant visko, gėrime nesijaučia kartumas ar rūgštumas kaip įprastoje kavoje, užplikytoje karštu vandeniu.
- Visada po ranka. Nepaisant ilgo kavos brandinimosi laiko, pasigaminę iš karto didesnį kiekį galėsite greitai, vos per kelias minutes karštomis dienomis atsigaivinti skaniu gėrimu.
- Jei norisi karštos kavos, galite laisvai kaitinti cold brew kavą.
- Cold brew metodas idealiai tinka ir kavos be kofeino gaminimui.
 
COLD BREW trūkumai:

- Ilgas paruošimo laikas. Kava pirmą kartą pilnai paruošiama tik per parą. Neišlaukę bent 12 valandų iki pilno kavos brandinimo, galite gauti skysto skonio kavos vandenį. Tad palaukti tikrai verta ir tiesiog būtina.
Reklama

Na, o norintiems eksperimentuoti, patariu nebijoti to daryti! Cold brew kavos skonis gali suskambėti visiškai naujomis natomis, jei įdėsite prieskonių, sirupų arba tiesiog karšto plakto pieno. Tad einame gaminti jau dabar!

Užsiregistravę ir prisijungę vartotojai mato mažiau reklamų

Ingredientai

    • šaltas vanduo: 2 puodelių (stalo arba filtruotas)
    • grubiai malta kava: ketvirtadalio puodelio (geriausia šviežiai malta arba traiškytos kavos pupelės)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia kavą užpilkite vandeniu ir gerai išmaišykite, kad indo paviršiuje neplūduriuotų sausos kavos granulės.
  2. 2. Indą uždenkite maistine plėvele arba dangčiu, dėkite į šaldytuvą maždaug 12-24 valandoms.
  3. Reklama
  4. 3. Po 12 valandų kavą nukoškite per smulkų metalinį sietelį arba kavos indą su popieriniu filtru Chemex, Hario V60, French Press kavinuką (jei turite).
  5. 4. Indą dar kartą uždenkite ir dėkite maždaug valandai į šaldytuvą pastovėti bei likusioms smulkioms kavos granulėms nusėsti.
  6. 5. Po to į stiklinę dėkite ledukų, pilkite kavos ir paskaninkite pienu (augaliniu arba karvės), grietinėle.
  7. 6. Jei mėgstate saldžiai, įpilame agavų arba cukraus sirupo (tinka tiek įprastas, tiek su skoniais). Skanaus!
  8. 7. Rekomendacija: Daugiau kavų receptų rasite: Kavos receptai.
Cold brew coffee - šalto brandinimo kava
Cold brew coffee - šalto brandinimo kava
Cold brew coffee - šalto brandinimo kava
Cold brew coffee - šalto brandinimo kava
Cold brew coffee - šalto brandinimo kava
Cold brew coffee - šalto brandinimo kava
Cold brew coffee - šalto brandinimo kava
Cold brew coffee - šalto brandinimo kava
Cold brew coffee - šalto brandinimo kava
Cold brew coffee - šalto brandinimo kava
"Dalgona" kava
(11)
Juoda kava
(2)