Karaimų tešlos kibinai su mėsa

2024-11-16 Autorius Kristina Zibartė

Karaimų tešlos kibinai su mėsa
Karaimų kibinai – tai tradicinis karaimų virtuvės patiekalas, kuris per šimtmečius tapo neatsiejama Lietuvos kulinarinio paveldo dalimi. Šie sultingi pyragėliai su mėsa yra mėgstami dėl savo traškios tešlos ir gardaus įdaro. Nors tradiciškai kibinai gaminami su aviena, šiuolaikinėje virtuvėje dažnai naudojama kiauliena, jautiena ar vištiena.

Galimos ingredientų alternatyvos:

  • Mėsa: vietoj kiaulienos sprandinės galite naudoti avieną, jautieną ar vištieną.
  • Mielės: jei neturite šlapių mielių, galite naudoti sausas mieles (7 g), tačiau jas reikės ištirpinti šiltame vandenyje su cukrumi.
  • Sviestas: lydytą sviestą galima pakeisti margarinu, tačiau tai gali šiek tiek pakeisti tešlos skonį.

Patiekalo gaminimo patarimai:

  • Tešlą prieš formuojant kibinus rekomenduojama palaikyti šaldiklyje apie 20 minučių – tai padės lengviau ją kočioti ir formuoti.
  • Kepimo metu stebėkite kibinus – kai jie gražiai paruduos, galite juos išimti iš orkaitės.

Kalorijos:

  • Bendras kalorijų kiekis: apie 5000 kcal
  • Kalorijos vienoje porcijoje (1 kibinas): apie 500 kcal 

Ingredientai

    • Mielės (šlapios): 25 g
    • Šiltas vanduo: 125 ml
    • Cukrus: 2 arbatiniai šaukšteliai
    • Druska: 1 arbatinis šaukštelis
    • Lydytas sviestas: 200 g
    • Kvietiniai miltai: 500 g
    • Kiaulienos sprandinė: 500 g
    • Svogūnai: 2 vidutinio dydžio
    • Česnakai: 3 skiltelės
    • Juodieji pipirai: pagal skonį
    • Papildoma druska: pagal skonį

    Recepto paruošimas

  1. 1. Mielių paruošimas: Šiltame vandenyje ištirpinkite cukrų ir šlapias mieles.
  2. 2. Palikite mišinį 10 minučių, kad mielės suaktyvėtų.
  3. Reklama
  4. 3. Tešlos paruošimas: Dideliame dubenyje sumaišykite miltus su druska.
  5. 4. Į miltų mišinį supilkite lydytą sviestą ir suaktyvintas mieles.
  6. 5. Minkykite tešlą, kol ji taps vientisa ir elastinga.
  7. 6. Suformuotą tešlą uždenkite ir palikite šiltoje vietoje 1 valandai, kad ji pakiltų.
  8. 7. Įdaro paruošimas: Kiaulienos sprandinę supjaustykite mažais kubeliais.
  9. 8. Svogūnus ir česnakus smulkiai sukapokite.
  10. 9. Sumaišykite mėsą su svogūnais, česnakais, druska ir juodaisiais pipirais.
  11. 10. Kibinų formavimas: Pakilusią tešlą padalinkite į 10 lygių dalių.
  12. 11. Kiekvieną dalį iškočiokite į maždaug 15 cm skersmens apskritimą.
  13. 12. Į kiekvieno apskritimo centrą dėkite po šaukštą įdaro.
  14. 13. Perlenkite tešlą per pusę ir kraštus tvirtai suspauskite, suformuodami pynutę.
  15. 14. Kepimas: Paruoštus kibinus dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  16. 15. Kepkite įkaitintoje iki 200°C orkaitėje 30–35 minutes, kol kibinai taps auksinės spalvos.
  17. 16. Santrauka: Karaimų tešlos kibinai su mėsa – tai tradicinis patiekalas, kuris džiugina savo skoniu ir aromatu. Nors receptas reikalauja šiek tiek laiko ir pastangų, rezultatas tikrai vertas įdėto darbo. Eksperimentuokite su įdaro ingredientais ir atraskite savo mėgstamiausią kibinų variantą.
Karaimų tešlos kibinai su mėsa
Karaimų tešlos kibinai su mėsa
Karaimų tešlos kibinai su mėsa
Recepto autorius Kristina Zibartė
Kiaulienos slėgtainis su špinatais
(1)
Orkaitėje kepti faršo lizdeliai su bulvėmis ir sūriu
(25)
Malta mėsa - maltinukai tešlos krepšeliuose
(2)
Čili troškinys Chilli Con Carne su faršu
(3)
Maltos kiaulienos iešmeliai su šonine
(8)