Kavos ir lazdyno riešutų sausainiai

2018-03-19 Autorius WorldRecipes.lt

Kavos ir lazdyno riešutų sausainiai

Ingredientai

    • miltai: 120 gramų
    • šaltas sviestas: 90 gramų (sukapotas gabalėliais)
    • lazdyno riešutai be kevalo: 60 gramų
    • cukrus: 30 gramų
    • vanilinis cukrus: 15 gramų
    • malta juoda kava: 5 gramų
    • geriamoji soda: žiupsnio
    • druska: žiupsnio
    Apibarstymui:
    • cukraus pudra: 5 gramų
    • malta juoda kava: 3 gramų
    Papuošimui:
    • riešutai: 1 (arba 0,5) riešuto kiekvienam rutuliukui

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių su smulkintuvu sumalame riešutus iki miltų. Į gilų indą sudedame šaltą gabalėliais supjaustytą sviestą, cukrų, vanilinį cukrų, maltus riešutus, miltus, maltą juodą kavą, sodą ir druską. Tada pirštų galais maišome/minkome (maždaug 5-10 minučių) lyg formuojant stambius trupinius. Rankomis suspaudžiame gautą masę į gniūžtę, uždengiame maistine plėvele bei paliekame šaltai (šaldytuve) apie 60 minučių.
  2. 2. Tuomet įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Tešlos griūžtę padaliname į 15-16 vienodų dalių, (kiekviena jų turi sverti apie po 20 gramų). Delnuose suformuojame rutuliukus, sudedame juos ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos. Rutuliukų viršuje lengvai (nepriplojant) įspaudžiame po 1 arba po puse riešuto branduolio. Pastatome kepti iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 15 minučių.
  3. Reklama
  4. 3. Per tą laiką, kol kepa rutuliukai, paruoškite cukraus pudros bei kavos mišinį: sumalame cukraus pudrą ir maltą kavą iki (vientisos pilkįvos spalvos) pudros. Ką tik iškepusius rutuliukus lengvai apibarstome paruoštu kavos/cukraus pudros mišiniu bei atsargiai medinės mentelės pagalba perkeliame ant grotelių, kad visiškai atvėstų. Šie sausainiai yra labai gardūs pilnai atvėsę.
  5. 4. Pastebėjimai: Itin trapūs, truputį sausoki - idealiai tinka prie arbatos arba kavos. Riešuto branduolys yra tiesiog privalomas, tai suteikia papildomo riešutinio prieskonio. Ganėtinai stipraus kavos skonio bei kvapo.