riešutai: 1 (arba 0,5) riešuto kiekvienam rutuliukui
Recepto paruošimas
1. Iš pradžių su smulkintuvu sumalame riešutus iki miltų. Į gilų indą sudedame šaltą gabalėliais supjaustytą sviestą, cukrų, vanilinį cukrų, maltus riešutus, miltus, maltą juodą kavą, sodą ir druską. Tada pirštų galais maišome/minkome (maždaug 5-10 minučių) lyg formuojant stambius trupinius. Rankomis suspaudžiame gautą masę į gniūžtę, uždengiame maistine plėvele bei paliekame šaltai (šaldytuve) apie 60 minučių.
2. Tuomet įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Tešlos griūžtę padaliname į 15-16 vienodų dalių, (kiekviena jų turi sverti apie po 20 gramų). Delnuose suformuojame rutuliukus, sudedame juos ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos. Rutuliukų viršuje lengvai (nepriplojant) įspaudžiame po 1 arba po puse riešuto branduolio. Pastatome kepti iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 15 minučių.
Reklama
3. Per tą laiką, kol kepa rutuliukai, paruoškite cukraus pudros bei kavos mišinį: sumalame cukraus pudrą ir maltą kavą iki (vientisos pilkįvos spalvos) pudros. Ką tik iškepusius rutuliukus lengvai apibarstome paruoštu kavos/cukraus pudros mišiniu bei atsargiai medinės mentelės pagalba perkeliame ant grotelių, kad visiškai atvėstų. Šie sausainiai yra labai gardūs pilnai atvėsę.
4. Pastebėjimai: Itin trapūs, truputį sausoki - idealiai tinka prie arbatos arba kavos. Riešuto branduolys yra tiesiog privalomas, tai suteikia papildomo riešutinio prieskonio. Ganėtinai stipraus kavos skonio bei kvapo.