Gruzdai - senoviški lietuviški kepiniai-sausainiai

2023-09-27 Autorius WorldRecipes.lt

Gruzdai - senoviški lietuviški kepiniai-sausainiai
Senoje receptų knygoje radau įdomu desertą, kuris buvo pavadintas "gruzdai", be jokio aprašymo, tik receptas ir nuotrauka. Paklausinėjau mamos, kas tai yra, tai ji atsakė, kad tai tarsi žagarėliai, kuriuos ruošdavo specialiose formose ir tokias formas dar tikrai močiutės name būtų galima kažkur rasti (jei ne 300 kilometrų atstumas, gal būčiau ir nuvažiavusi paieškoti, kitą kartą tai būtinai ir padarysiu). Bet receptą vis tiek norėjau išmėginti, tad kepiau be formos bandydama juos suformuoti rankomis, tai gavosi vis tiek labiau į žagarėlius panašūs. Tačiau buvo vis tiek labai labai skanu. O receptą rašau visą originalų, jis tikrai vertas dėmesio. 

Ingredientai

    • cukraus pudra: 1 valgomojo šaukšto
    • vanilė: 1 arbatinio šaukštelio
    • kiaušiniai: 1
    • kvietiniai miltai: 1 stiklinės
    • pienas: 1 stiklinės
    • degtinė: šiek tiek (arba brendis)
    • soda: šiek tiek
    • aliejus (kepimui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia tešlą gerai išsukame, kad neliktų gumuliukų.
  2. 2. Tada aliejų įkaitiname, įstatome formeles, kad šios taip pat įkaistų.
  3. Reklama
  4. 3. Tuomet formelę merkti į tešlą, ne iki pat dugno, kad visos neapsemtų, nes nebus galima nuimti žagarėlio. Ir tiesiai į aliejų!
  5. 4. Tik sučirška, suputoja ir jau desertas yra iškepęs.
  6. 5. Šitaip kartojame, kol nelieka tešlos.
  7. 6. Žagarėlius apiberiame cukraus pudra. Skanaujame!

Ona

Čia ne žagarėliai, rožytės, dar būna voveruškos formos, sendaikčių turgeliuose yra įvairių formyčių. Rožytės gali ilgai stovėti , iš nurodyto kiekio daug išeina. Gruzdams tik kiaušinis, miltai , truputis druskos ir cukraus. Tešla turi būti minkštoka, gerai išminkyta, išgniaužyta plonai iškočiota. Perneriami ir verdami aliejuj.
Atsakyti
Panna cotta su uogų padažu
(1)