Mano skaniausia naminė adžika žiemai

2024-09-04 Autorius Karolina Puodžiūtė

Mano skaniausia naminė adžika žiemai
Kai tik namie turiu čili pipiriukų, visada pasigamintu tokios naminės adžikos. Kartais čili pipiriukus tiesiog sudžiovinu, kartais tiesiog užsišaldau, o kartais juos dedu į daržovių mišinį.

Tikras skanumėlis, tai nuostabus pagardas padažams, sriubos ir fantastiškas dip'as tortilijų čipsams.

Tradicinė adžika yra iš Kaukazo regiono kilęs pagardas dažnai gaminamas iš susmulkintų pomidorų, česnakų, prieskonių ir pipirų, suteikiančių jam intensyvų skonį ir aromatą. Adžika gali būti tiek aštri, tiek švelnesnė, priklausomai nuo naudojamų ingredientų ir asmeninių pageidavimų. Ji puikiai tinka prie mėsos patiekalų, žuvies, sriubų ir netgi daržovių. Lietuviai adžiką mėgsta tiekti kaip padažą prie šašlykų, kibinų, net pagardinti troškinius ar sriubas.

Ingredientai

    • "mėsingi" pomidorai: 2 kilogramų
    • raudonosios paprikos: 700 gramų
    • čili pipiriukai: 200 gramų
    • morkos: 3 (vidutinio dydžio)
    • česnakas: 0,5 didesnės galvutės (arba 1 mažesnė)
    • svogūnai: 1
    • petražolių šaknys: 1 nedidukės
    • aliejus (kepimui)
    • cukrus: 0,5 stiklinės
    • druska: 3 valgomųjų šaukštų
    • 10% actas: 0,5 stiklinės

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių nuluptus svogūnus supjaustykite nedideliais kubeliais.
  2. svogūnai adžikai supjaustyti kubeliais
  3. 2. Sudėkite į puodą storu dugnu ir pakepinkite ant šlakelio aliejaus su tarkuotomis morkomis ir tarkuota petražolės šaknimi.
  4. 3. Kai jau morkos suminkštėja, sudėkite išvalytas tarkuotas arba smulkiai supjaustytas raudonąsias paprikas ir čili pipiriukus.
  5. 4. Kai nugaruoja šiek tiek sulčių sudėkite smulkiai supjaustytus pomidorus (rekomenduoju pomidorus nublanširuoti).
  6. 5. Kartas nuo karto pamaišydamos troškinkite daržoves kol išgaruos pomidorų sultys ir liks tiršta daržovių košė.
  7. 6. Įspauskite pabaigoje česnako skilteles, sudėkite cukrų, druską ir supilkite actą.
  8. 7. Užvirinkite, pavirkite maždaug 10 minučių. Paragaukite (pagal savo skonį galite dar įberti prieskonių) ir supilstykite į iškaitintus stiklainius.
  9. 8. Gerai užsukite, apverskite dangteliais į apačią ir palikite kol atvės.
  10. 9. Padėkite į lentynėlę ir laukite žiemos arba sunaudokite iškart!
  11. pagaminta naminė adžika
  12. 10. Patarimas: Kad nereikėtų pjaustyti ir tarkuoti daržovių galite jas tiesiog sumalti malimo mašinėle (šis gal net geresnis variantas dėl čili pipiriukų, nes po to visą dieną palietus pirštus liežuviu vis dar jaučiasi aštrumas, nors rankas ploviau daugybe kartų) arba reikia užsidėti pirštines).

Marija

Puikus naminės adžikos receptas. Ačiū!
Atsakyti

Leonarda

Ačiū! Reikia pamėginti pagaminti!
Atsakyti
Cezario salotų padažas su majonezu ir garstyčiomis
(1)
Raudonų serbentų pagardas
(3)