Jau daugiau nei prieš 800 metų japonų budistų vienuoliai sugebėjo atrasti, kad matcha - tai tikrai nepaprasta arbata. Išgėrę vos vieną puodelį, jie sugebėdavo pajusti ramybę, bet kartu neprarasdavo budrumo ilgų meditacijų metu. Šis budrios ramybės jausmas greitai patapo viena iš priežasčių, dėl kurios žalios spalvos arbata labai populiari ir šiomis dienomis, o socialiniuose tinkluose galite atrasti vis daugiau jos pagaminimo būdų. Šį kartą Jums papasakosime, kokiomis ypatingomis savybėmis pasižymi tokia arbata ir kaip pasiruošti tobulą matchą su pienu.
Pasak V. Juodkazienės, vienas išgertas matcha puodelis savo naudingosiomis savybėmis prilygsta net 15 įprastos žaliosios arbatos puodelių. Šiame gėrime yra daug vitaminų, mineralų ir antioksidantų, apsaugančių nuo širdies ligų bei vėžio, o taip pat reguliuojančių cukraus kiekį kraujyje, mažinančių kraujospūdį, stabdančių senėjimo procesus.
Ypatingas matcha arbatos paruošimas
Matcha arbata iki šių dienų yra laikoma viena prabangiausių žalių arbatų, tad tradicinis jos auginimas bei paruošimas pasižymi itin griežtomis taisyklėmis. Anot japonų tradicijų, matchai atrenkami tik patys jauniausi ir šviežiausi arbatos lapeliai, kurie po to yra smulkinami iki miltelių. Iš jų ypatingu būdu yra paruošiama arbata.
Matcha arbatos milteliai, karštas (tik karštus, jokiu būdu ne verdantis vanduo), bambukinė šluotelė ir dubenėlis - tai viskas, ko prireiks paruošti tokiai arbatai. Norint pasimėgauti tradicine matcha arbata, pirmiau sušildome specialų šiai arbatai ruošti skirtą dubenėlį - į jį įpilame karštą, bet ne verdantį, 70-80 laipsnių temperatūros vandenį. Kai dubenėlis šiek tiek sušyla, išpilame vandenį ir jį išsausiname. Po to suberiame miltelius, įpilame vandens ir maišome specialiai tam skirta bambukine šluotele, kol paviršius suputoja ir nelieka.
Tiesa, reikia pastebėti, kad šią arbatą galite paruošti ir naudodami elektrinį trintuvą arba tiesiog kavos aparatą. Svarbu, kad gėrimas būtų gerai išmaišytas, šitaip jis bus ne tik gardesnis, bet ir organizmas dar lengviau pasisavins jo visas naudingas savybės.
Natūralus energijos šaltinis
Viena iš svarbiausių priežasčių, dėl kurios matcha arbata užkariavo visą pasaulį, o šiomis dienomis ir socialinius tinklus - jos teikiama energija. Ieškant sveikesnių ir efektyvesnių kavos alternatyvų, kai kurie žmonės tokia arbata pradėjo keisti įprastinę rytinę kavą, maišo ją su pienu arba cukrumi.
Tradiciškai tokia arbata yra geriama gana mažomis porcijomis - vienam žmogui maždaug 3 gurkšniai, tad paruošti vieną gėrimą užteks maždaug ketvirtadalio arbatinio šaukštelio matcha miltelių bei vos 30 mililitrų vandens.
Reklama
Geriant matchą suvartosime maltus arbatos lapelius, tad į organizmą pateks 3 kartus daugiau kofeino nei išsivirus įprastos žalios arbatos arba kavos. Dėl ypatingos joje esančios medžiagos, kuri vadinama L-teaninu, išgėrus matcha mus apims tarsi budrios ramybės jausmas, kuris padeda atsipalaiduoti, bet neleidžia mūsų kūnui užmigti. Tiesa, nereikia piktnaudžiauti šiuo poveikiu, tad nėra rekomenduojama matcha arbatos gerti likus mažiau nei 6 valandoms iki mūsų miego, kitaip bus gana sunku užmigti.
Socialinių tinklų pažiba – matcha latte kava
Šiomis dienomis pasaulis pradėjo kraustytis iš proto dėl netradicinių matcha gėrimų. Jeigu dažnai naršote internete, pro jūsų akis jau tikriausiai nepraslydo šiuo metu dažnai socialiniuose tinkluose matomos matcha latte kavos labai gražios nuotraukos. Tai daug sveikesnė ir dar daugiau energijos suteikianti įprastos latte kavos versija, kurią vis dažniau galite pastebėti įvairių kavinių ir restoranų meniu.
Šį kartą su Jumis dalinuosi karštos ir šaltos matcha latte kavos receptais, kuriuos tikrai lengvai pasigaminsite savo virtuvėje.